Ramazan ayı geldi. Bugün ilk iftar açılacak. Bu nedenle 'İftarda ne pişirsem' sorusu gün boyu akıllarda yer ediyor. Size iftarda ne pişirebileceğinize yönelik örnek ramazan menüleri hazırladık. Mercimek Çorbası, Karnıyarık, Su böreği, ve Şekerpare Nasıl Yapılır? Örnek menülere ve tariflerine bakarak 'İftarda ne pişirsem' sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca haberimizden örnek iftar menülerini takip edebilirsiniz...
Ramazan ayı gelmesiyle iftarda ne pişirsem sorusu tüm bayanları düşündürüyor. Size örnek ramazan menüsü olsun diye liste hazırladık. Hem seveceğiniz lezzetli yemeklerden hem de siz ne pişirsem derdinden kurtaracak örnek yemek listeleri ile 'İftarda ne pişirsem' sorusuna birazda olsun fikir vermek istedik. En güzel Güllaç Tarifi ev hanımları tarafından araştırılıyor. Ramazanın 2. Gününde iftar sofrasına lezzet katacak, Mercimek Çorbası, Karnıyarık, Su böreği, Yoğurtlu Semizotu Salatası ile Şekerpare Tarifine Kamu Saati sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Ramazan ayının her gününe özel resimli iftar menüleri oluşturduk. Bu mübarek ay boyunca bizi takip ederek iftar menülerine haberimizden ulaşabilirsiniz.
2. Gün Örnek İftar Menüsü
Mercimek Çorbası nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
İlk olarak kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Derin bir tencereye ayçiçek yağını dökün. Kızan yağda doğradığınız soğanları 2- 3 dakika kadar kavurun. Kavrulan soğanlara unu ekleyin. Soğanlar renk alana kadar kavurma işlemine devam edin.
Patates ve havucu iri iri doğradıktan sonra tencereye ilave edin. Malzemeleri karıştırın ve ardından sıcak suyu ve mercimeği ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Eğer tanelerden kurtulmak istiyorsanız çorbayı el blenderından geçirebilirsiniz. Tane tane yemek isterseniz bu işlemi yapmayabilirsiniz.
Karnıyarık nasıl yapılır?
Malzemeler
1 kg patlıcan
350. gr. Kıyma
1 büyük soğan
2 adet büyük domates
3 adet biber
3-4 adet domates
3 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Tuz, kimyon, karabiber
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup bol yağda kızartın. Soğanı, biberleri doğrayın hafif soteleyip kıymayı ilave edin. Kıymada biraz pişince, küçük doğradığınız domatesleri ve sarımsakları ekleyin. Domatesler yumuşayınca, maydanozu ve baharatları ekleyip karıştırın. Patlıcanların orta kısmını yarıp açın. İçini hazırladığınız içle doldurun.
Tepsiye 1, 1,5 su bardağı kadar su koyun. Üzerini alüminyum folyoyla kaplayıp orta ısıdaki fırına verin. Patlıcanlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Fırından almadan 10 dakika önce üzerinden folyoyu alıp hafif kızarmalarını sağlayın.
Su böreği nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 kilo un
150 gram tereyağı
1 bardak sıvı yağ
5 yumurta
Yarım kilo beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Tuz
Su
Yapılışı: Bir kaba aldığınız unun ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı ortasına kırın, tuzunu atın, azar azar su ilave ederek yoğurmaya başlayın. Sert kıvamda bir hamur elde etmelisiniz. 10 dakika ara verip tekrar yoğurun. Bir 10 dakika daha yoğurduktan sonra hamuru 12 eşit parçaya ayırın.
Bu sırada içini hazırlayın. Peyniri rendeleyip ince ince kıydığınız maydanozla karıştırın.
Bütün bezeleri teker teker tepsinin büyüklüğünde açın. İlk yufkayı tepsiye serin. Bir tencereye su doldurup bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle kaynatın. Başka bir kaba da soğuk su koyun. Bir tavada tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştırın.
Açtığınız yufkaları teker teker önce sıcak suda bir dakika haşlayın, sonra soğuk suya atın. Hemen bir süzgeçle çıkarıp tepsiye serin. Yağladıktan sonra ikinci yufkaya geçin. Orta katına peyniri serpiştirin. En son yufkayı haşlamadan serin, üzerini kalan yağla yağlayın.
Tepsiyi ocağa alıp kısık ateşte çevirerek pişirin. Altının piştiğinden emin olun. Üzerine başka bir tepsi kapatarak alt üst ettikten sonra diğer tarafını da kısık ateşte pişirin.
Yoğurtlu Semizotu nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı (İsterseniz dökmeyebilirsiniz)
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı yoğurt
1 demet semizotu
2 diş sarımsak
Yapılışı: Semizotunu ince ince kıyın. Sarımsakları havanelinde dövün. Yoğurt, sarımsak, tuz ve zeytinyağını semizotuna ekleyip karıştırın.
Şekerpare nasıl yapılır?
Malzemeler;
- 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 1 çay bardağı irmik
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Yaklaşık 4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Fındık
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini bir kaba koyun ve üzerine yumurtayı kırın. İrmik, şeker, hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Sonra yavaş yavaş unu ilave edip karıştırmaya devam edin.
Hamur kıvamını alana kadar karıştırdıktan sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin. (Parçaların çok büyük olmasına gerek yok çünkü şerbetle birlikte biraz daha büyüyeceklerdir.)
Fırın tepsisini yağlayın. Şekerpareleri tepsiye dizin ve üzerlerine birer tane fındık yerleştirin. Şerbet için suyu ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın, sonra içine limonu ekleyip biraz daha kaynatın ve altını kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın.
- Şekerpareleri 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra 1-2 dakika bekleyin.
- Ilık şerbeti tepsinin üzerinde gezdirin. Tüm şekerparelerin iyice ıslanmasını sağlayın. Daha sonra tepsinin üzerini başka bir tepsiyle örtün ve şerbetini çekmeye bırakın.