Sadettin Köpek nasıl öldü?

Gerçek adı Köpek B. Muhammed, lakabının Sadeddin olduğu bilinen Sadeddin Köpek Anadolu Selçuklu döneminin acımasız devlet adamlarından biridir. Peki Diriliş Ertuğrul'un Selçuklu Emiri Sadeddin Köpek nasıl öldü? Sadettin Köpek'i kim öldürdü ile ilgili merak edilenler kamusaati.com adresimizde.

11 Nisan 2018 Çarşamba 19:45

TRT1'in izlenme rekorları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul'da 114. bölüm nefesleri kesiyor. Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşamasının anlatıldığı dizide tarihi karakterlerin hayatları merak ediliyor. Bunlardan birisi de Selçuklu Emiri Sadeddin Köpek oluyor. Peki Selçuklu Emiri olarak görev yapan Sadeddin Köpek kimdir? Diriliş Ertuğrul'un Sadeddin Köpek'i nasıl öldü ve kimdir? Aslıhan Hatun'u öldüren ve Ertuğrul Gazi'ye düşman olan Sadettin Köpek'in ölümü izleyici ve tarih meraklıları tarafından merak ediliyor. 

Selçuklu Devleti'ne sultan olmayı amaçlayan Sadettin Köpek, devleti eline geçirme planlarını adım adım yürütürken, devlete sarılan bu fitneden kurtulmak isteyen Sultan 2. Keyhüsrev, Köpek'i öldürme görevini Sivas Valisi Hüsamettin Karaca'ya vermiştir. 

Kubadabad Sarayı'nı yaptırdı

Sadeddin Köpek'in Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği bilinmemekle beraber, hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur. I. Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olup aynı zamanda emir-i şikar, nakkaş ve mimar da olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğu en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır.

Kubadabad Sarayı ile ilgili görsel sonucu

Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu.Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden atabeyi Şemseddin Altunaba'yı öldürttü. 

Selçuklu'nun Sultanı İzzeddin Kılıçarslan'ın annesini boğdurdu

Sultandan aldığı bir ferman ile İzzeddin Kılıçarslan'ın annesini boğduran Sadeddin Köpek, sultanın henüz erkek çocuğu olmadığı için kardeşleri Kılıçarslan ile Rükneddin'in hayatlarına dokunmadı ancak kalede hapsedildi.

Sultanın erkek çocuğu olduğunda ise öldürmesi için görevlendirilen Armağanşah, kardeşlerini öldürmedi ve bunu sultandan ve Sadeddin Köpek'ten gizledi.

Yönetime hakim oldu, taht hesapları yapmaya başladı

Sümeysat'ın ele geçirilmesinin ardından nüfuzu bir kat daha artan Köpek, başarılı bir kumandan ve tecrübeli bir devlet adamı olan Kemaleddin Kamyar'ı Konya yakınlarında öldürttü. Bu olaydan sonra II. Gıyaseddin Keyhusrev'i de saf dışı bırakıp Selçuklu tahtına oturmanın hesaplarını yapmaya başladı.

Selçuklu tahtına oturması için öncellikle Selçuklu hanedanına mensup olduğunu ispatlaması gerekiyordu ve bunun için Köpek bu konuda da bir çözüm yolu buldu. Annesi Şehnaz Hatun'un Sultan I. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayri meşru ilişkisi olduğunu, I. Gıyaseddin'den iki aylık hamile iken bir başkasıyla evlendiğini, kendisinin bu nikahtan yedi ay sonra dünyaya geldiğini, yani I. Gıyaseddin Keyhusrev'in gayri meşru çocuğu olduğunu iddia etti.

Sadeddin Köpek Kiminle Evlendi?

Diriliş Ertuğrul dizisinde oynayan karakter Sadeddin Köpek'in gerçek hayatta kiminle evlendiği merak ediliyor. Sadeddin Köpek'in kim ile evlendiği konusunda tarihi bir belge bulunmuyor. 

SADEDDİN KÖPEK NASIL ÖLDÜ?



Moğolların Anadolu’ya akınlarının arttığı bir dönemde, Sultan I.Alaeddin Keykubad, Kayseri’de ölür (1237).  

Keykubat ölmeden önce veliaht olarak küçük oğlu İzzeddin Kılıç Arslan’ı tayin eder, fakat bir zamanların muzaffer komutanı ve dönemin sadık veziri Saadettin Köpek’in desteğiyle Keykubat’ın yerine varisi Kılıç Arslan değil de büyük oğlu 2. Gıyaseddin Keyhüsrev geçirilir.

Sadettin Köpek'i öldüren Hüsamettin Karaca Kimdir, Nasıl Öldürmüştür? Öğrenmek içni TIKLAYINIZ
 

Köpek, Anadolu’da bulunan güçlü emirlerini kullanarak, İzzeddin Kılıç Arslan’ı taht kavgasında rahatlıkla saf dışı bırakılmıştır.

Sonrasında Keyhüsrev’in tahta çıkmasında etkili olan Sadeddin Köpek devlet yönetiminin avucunun içinde olduğunu düşünmüştür. Köpek’in asıl amacı Sultan Keyhüsrev’i de saf dışı bırakarak kendisinin sultan olmasıdır. Kendi desteği ile tahta çıkan Keyhüsrev’i çok rahat alt edebileceğini düşünmektedir, fakat  bir sorun vardır o da Köpek’in Selçuklu soyundan olmamasıdır.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için kendisinin anne tarafından Selçuklu soyundan olduğu söylentisini yaymaya başlar. Durumu fark eden II.Gıyaseddin Keyhüsrev, Sadeddin Köpek’in kendisini alt etmesini beklemeden Sivas subaşısı Hüsamettin Karaca’yı, Köpek’i öldürmekle görevlendirir. Hüsamettin, Köpek’i de davet ettiği bir yemek düzenler, yemek sırasında Karaca’nın adamları Köpek’i öldürürler. (1239)

Emir-i Alem Togan tarafından bir kılıç darbesi ile ciddi bir yara aldıktan sonra öldü. Cesedi demir bir kafes içine konularak Kubadabad Sarayı'nın kale burcuna asıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şeyma - 6 yıl önce
Vay köpek vay nasıl da iktidar hırsı varmış meğer
Avatar
ali - 6 yıl önce
çoook güzel
Misafir Avatar
Muhammet - 6 yıl önce @ali
nasıl biR hain kesintisiz,KÖPEK
Avatar
Tuba - 6 yıl önce
Pislik gidip Mezarına tükürmek istiyorum ama ısırabilir
Avatar
Tuba - 6 yıl önce
Pislik
Avatar
Yavuz - 6 yıl önce
Adam bir türlü ölmüyor.