Hangi Bölümler Sözleşmeli Öğretmenlik Yapabilir?

MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için kolları sıvadı. 2 Mart tarihinde başlayan sözleşmeli öğretmenlik başvuruları 8 Mart'ta sona erecek. Peki hangi bölümler sözleşmeli öğretmenlik yapabilir? Hangi branşlarda öğretmen alımı daha çok yapılıyor? İşte detaylar...

Hangi Bölümler Sözleşmeli Öğretmenlik Yapabilir?
04 Mart 2018 Pazar 14:30

Sözleşmeli öğretmenlik son dönemlerde öğretmenler arasında en çok tartışılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki hangi bölümler sözleşmeli öğretmenlik yapabilir? Hangi branşlarda öğretmen alımı daha çok yapılıyor? İşte detaylar! 

Sözleşmeli Öğretmenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Hangi bölümler sözleşmeli öğretmenlik yapabilir sorusu başlangıç olarak bir yanılgı karşımıza çıkarmaktadır. Kişiler genel olarak sözleşmeli öğretmenlik ile ücretli öğretmenliği birbirine karıştırmaktadır. Üniversite mezunu olan bütün kişiler ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. Fakat kişilerin sözleşmeli öğretmenlik yapabilmesi için ya eğitim bilimi fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir ya da lisans üzerine bir sene daha eğitim alarak formasyon almaları istenmektedir. Ancak bu koşulu sağlayan işiler sözleşmeli öğretmenlik yapabilmektedir. 

Hangi Branşlara Daha Çok İhtiyaç Duyuluyor?

Son senelerde en çok atama yapılan branşlar şu şekilde sıralanmaktadır;

•    Sınıf öğretmenliği 
•    İngilizce öğretmenliği
•    Okul öncesi öğretmenliği
•    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği
•    İlköğretim Matematik öğretmenliği 
•    Rehberlik 

Kişilerin bu branşlardan mezun olması durumunda atanma şanslarının diğer branş öğretmenliklere göre daha yüksek olduğu konunun uzmanları tarafından da dile getirilmektedir. Lisans eğitiminde yeni tercih yapacak olan öğrencilerin de bu kıstasları akıllarında bulundurarak süreci devam ettirmeleri gerekmektedir. 
Alımların her sene azalması ile beraber üniversiten mezun olup hiçbir eğitim kurumuna yerleştirilememiş olan kişilerin sayısında da artış yaşanmaktadır. Bu nedenle neredeyse 110 bin kişilik bir öğretmen açığı olan ülkemizde üniversitelerin her sene on binlerce mezun vermesinin çok da mantıklı bir senek olmadığı dile getirilmektedir. 

Sözleşmeli Öğretmenlik Süre Şartı 

Hangi bölümler sözleşmeli öğretmenlik yapabilir sorusunun yanıtı olarak öncelikle eğitim bilimleri fakültelerinden ya da formasyon eğitimi almış bireylerden olmanız gerekmektedir. Bu kuralı karşılamayan kişilerin sözleşmeli öğretmenlik atamasından faydalanamayacağı da eklenmelidir. 

Sözleşmeli öğretmenliğin dezavantajlarının başında kesinlikle süre şartı gelmektedir. Atandığınız ilden neredeyse 7 sene boyunca eş durumu ile de olsa farklı bir şehre geçiş yapma hakkı size verilmemektedir. Bu sebep ile genç öğretmenlerin ve özellikle evlilik aşamasında olan kişilerin aklının büyük ölçüde karıştığının unutulmaması gerekmektedir. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.