Mülakatlarda ses ve görüntü kaydının alınması zorunluluğu gelecek mi?

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sözleşmeli öğretmen alımında yapılan sözlü sınavların görüntü ve ses kaydının alınması gerektiğini, böylelikle mülakat konusundaki tartışmaların son bulacağını ifade etti.

Mülakatlarda ses ve görüntü kaydının alınması zorunluluğu gelecek mi?
17 Ekim 2016 Pazartesi 15:10

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, öğretmen alımında yapılan sözlü sınavların görüntü ve ses kaydının alınması gerektiğini böylelikle mülakat ile ilgili tartışmaların son bulacağını ifade etti.

Sözlü sınavların kayırmacılık ve torpil olduğunu ifade eden Yarkadaş, “Sözlü sınavlar yapı itibariyle her zaman torpil ve kayırmacılık iddialarına açık bir sınav türüdür. Sözlü sınavların genel değerlendirme açısından belirleyici olduğu durumlarda bu konu hayati önem taşımaktadır. Öyle ki; birçok aşamayı başarıyla geçmiş aday, sözlü mülakat yoluyla çok çabuk elenebilmektedir. Sınavın sağlığıyla spekülasyonlar hiçbir zaman bitmez. Sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınmasıyla ’bazı adaylara kolay soru soruldu’, ’bazı adaylara zor soru soruldu’ veya ’sorunun yanıtını doğru vermiş olmasına karşın komisyon üyesinin düşük not takdir ettiği’ gibi tüm iddialar daha net bir şekilde denetlenebilecektir.” açıklamasını yaptı.

Mülakat güveni zedelemektedir

Bu konuda kanun teklifini verdiklerini ifade eden Yarkadaş, “Bilindiği üzere hem mesleğe giriş sınavlarında hem de meslekte iken belirli görevlere atanmada sözlü sınav/ mülakat yapılmaktadır. Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkündür. Bu imkânın kullanılmaması hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelemektedir” şeklinde konuştu.

Tüm sözlü sınavlara görüntü ve ses kaydı zorunluluğu getirilsin

Sözleşmeli öğretmen alımında mülakatta sorulan sorulara değinen Barış Yarkadaş, mesleki alan dışında soruların sorulduğunu iddia etti. CHP'nin verdiği kanun teklifiyle birlikte tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunluluğunun getirilmesini istediklerini ifade etti. Yarkadaş, "Devlet Memurları Kanunu’nda değişikliğe giderek; yapılan tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunluluğu getirilmesini istiyoruz. Yine teklifimizle sözlü sınava giren adaylara istemleri halinde, bu görüntülerin verilmesini talep ediyoruz.” dedi.



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.