Yüz binlerce öğretmen adayı büyük bir heyecanla atanmayı beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 20 branşta atama yapamayacak. Peki atama yapılmayacak branşlar hangileri? Hangi alanlarda fazlalık var? İşte detaylar...
Yüzbinlerce öğretmen adayı heyecanla atama bekliyorlar. Atamalar için tercih yapacak bazı öğretmenler için MEB'den kötü haber geldi. Buna göre 20 branşın öğretmenleri atanamayacak. Peki hangi branşlarda öğretmen ataması yapılmayacak? İşte detaylar...
Ataması yapılmayacak branşların başında felsefe geliyor. Çünkü en çok 'fazlalık' felsefede. Metal ile giyim üretim teknolojisi, Japonca, Çince gibi alanlarda ihtiyaç fazlası branşlar arasında.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) şu anda 20 farklı alanda öğretmen ataması yapmayı planlamıyor. Çünkü bu alanlar fazlasıyla dolmuş durumda. Hatta bazılarında doluluk oranı yüzde 280'lere ulaşmış durumda.
En fazla branş felsefe'de bulunuyor. Felsefede 1594 öğretmen şimdiden ihtiyaç fazlası durumunda. Bunu Giyim Üretim Teknoloji öğretmenleri takip ediyor. Bu alanda da 717 öğretmen fazlası var. Yine Metal Teknolojisi'nde 525, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanında ise 199 ihtiyaç dışında çalışan öğretmen mevcut.
MEB'de atama yapılamaması üzerine bazı uzmanlar özel alana yönelmelerini tavsiye ediyor. Konuya ilişkin görüşlerini belirten uzmanlar, bu alanlarda eğitim alan ve gelecekte öğretmen olmak isteyenler için şuandan itibaren Devlet kapısında ve özellikle de öğretmenlikte iş bulmaları zor diye uyarılarda bulunuyor. 20 alanda ise eğitim gören ya da mezun olanların özel sektöre yönelmesini tavsiye ediyorlar.
MÜSTEŞAR DA UYARMIŞTI
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, 2020'li yıllara kadar öğretmen ihtiyacının 100 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini söyleyerek Hürriyet'in haberini doğrulamıştı. Müsteşar Doç. Dr. Tekin, "Tablolar çok açık, öğretmen ihtiyacımız bu kadar. Biz mevcut mezun arkadaşlarımızdan, öğretmen adaylarından ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olacaklar arasından en uygunlarını sınavlarla aramıza dahil edeceğiz. Her yıl belli oranda, bütçeden bize ayrılan kadro oranında öğretmen istihdamına devam edeceğiz. Yeni bir durum yok ortada. Öğretmen istihdamına yönelik projeksiyonumuz bu" diye konuşmuştu.