Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı: "Merkeze öğretmeni koyduk ve lider sen ol dedik"

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği tarafından düzenlenen konferansa katıldı. SADED tarafından Estergon Kalesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Vefa Bardakçı, eğitim ile ilgili projelerden ve çalışmalardan bahsetti. Bardakçı, "Biz öğretmenin harekete geçmesini istiyoruz. Öğretmen okulunu, öğrencisini, velisini, çevresini ve kendisini tanısın istiyoruz." dedi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı: "Merkeze öğretmeni koyduk ve lider sen ol dedik"
05 Ocak 2017 Perşembe 22:45

Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği (SADED) tarafından düzenlenen "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar: Ankara Modeli" konulu konferans Keçiören Estergon Kalesi'nde gerçekleşti. Konferansın konuşmacısı Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı önemli açıklamalarda bulundu. . 

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, eğitim ve eğitim yöneticili alanlarında çalışmaların arttığını dile getirdi. Bardakçı, "Son zamanlarda eğitim ve eğitim yöneticiliği alanlarında çalışmalar arttı. Eğitim yöneticilerinin liderlikle ilgili kısımında, yetki verilen alanı ile etki alanımızı ne kadar hayata geçirebiliyoruz?  Okulumuzu nasıl geliştirebiliriz? Bu süreci birlikte nasıl geliştirebiliriz? Herkesin kendi özelliği olduğunu biliyoruz ve kişinin kendi özelliklerini nasıl etkili hale getirebileceğini görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.


Merkeze öğretmeni koyduk ve lider sen ol dedik


Vefa Bardakçı konuşmasında eğitim ile ilgili projelerden ve çalışmalardan bahsetti. Merkeze öğretmeni koyduklarını ve lideri öğretmene verdiklerini belirten Bardakçı,  "Proje furyası başladı. Çok verimli çalışmalar yapıldı. Yapılan projelerdeki verim, masa başında hazırlandığı için bize göre çok verimli! Fakat alana sunduğumuzda sonuç alamadık.Tersten yola çıkalım dedik ve öğretmene sorduk. Merkeze öğretmeni koyduk ve lider sen ol dedik. Müdürde koordinatör olsun." dedi.

Biz Öğretmenin Harekete Geçmesini İstiyoruz


Öğretmenin eğitimde çok önemli rolüne dikkat çeken Vefa Bardakçı, öğretmenin sorunlar ve güçlü yönler için plan hazırlaması gerektiğini dile getirdi. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, "Öğretmen 'Benim okulumda sorunlar şunlar, güçlü yönleri şunlar' diyerek bir plan hazırlasın ve hayata geçirsin. Biz öğretmenin harekete geçmesini istiyoruz. Öğretmen okulunu, öğrencisini, velisini, çevresini ve kendisini tanısın istiyoruz." şeklinde konuştu.


Okul Müdürlerinin eğitim liderliğini paylaşmasını istiyoruz


Stratejik akıl üretebilecek eğitimcilere ihtiyaç olduğunu söyleyen Vefa Bardakçı, Okul Müdürlerinin Eğitim Liderliği konusu ile ilgili şunları söyledi.

"Biz bu işi önce okul müdürlerimize anlatıyoruz. Bu uzun soluklu bir süreç. Stratejik akıl üretebilecek tüm eğitimcilere ihtiyacımız var. Öğretmenin araç, gereç ve diğer ihtiyaçlar bakımından donanıma ihtiyacı var. Fakat öğretmenin verimliliği bu materyallerle sınırlı değildir. Okul müdürlerinin "Eğitim Liderliği" ile ilgili bilgiyi nasıl verebiliriz düşünmesi gerekmektedir.

Okul Müdürünün sistemin bütçe, ekonomi ve planlama işlerinden sorumlu olduğunu hatırlatan Vefa Bardakçı, "Okul müdürü, sistemin yasal olarak işletilmesinden sorumludur. Bu işlerle uğraşırken de Eğitim Liderliği görevini aksamaktadır. Bu aksaklığın giderilmesi için okul müdürünün Eğitim Liderliği yapması ve ilgili öğretmenlerden de destek alarak, eğitim liderliğini paylaşmasını istiyoruz." dedi.

Müdür, okulda öğretmenlerle düzgün iletişim kurmalı


Müdürlerin okullarda öğretmenler ile düzgün bir iletişim kurması gerektiğini söyleyen Vefa Bardakçı, "Müdür, okulda öğretmenlerle düzgün iletişim kurmalı ve rolünü çok iyi oynamalıdır. Örneğin müdür, "Ayşe öğretmenim sınıfımızdaki a öğrencisinin notları geri gidiyor. Bunu birlikte inceleyelim" şeklinde yaklaşmalı. Bizim işimiz öğrenci ve paylaşımlarımız öğrenci odaklı olmalı. Müdür sınıfa girmeli ve süreci öğretmenle birlikte yürütmeli. Müdür "öğretmenin eksiği var mı?"  diye kontrol etmeli. Örneğin "Ahmet bey 3. derse giderken haber verin, derse beraber girelim" diyerek öğretmeni gözlemlemeli ve eksikliklerini kendisine söylemeli." açıklamasında bulundu.

Biz bir okulun akademik başarısını önemsiyoruz. Dahada önemlisi davranış değişiklikleri istiyoruz. Okullarda sportif, sanatsal başarılar da istiyoruz. Bir mekanizmanın bütün dişlilerinin hareket etmesini istiyoruz. 

Öğretmenlerimizle birlikte hedefe ulaşmalıyız


Öğrenciye zamanında müdahale etmenin önemini birkez daha dile getiren Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, stratejik planları yaptıklarını ancak uygulamada sıkıntılar olduğunu belirtti. Bardakçı,  "Öğrencilerimizin beklentilerini öğrenip, öğretmenlerimizle birlikte hedefe ulaşmalıyız. Biz öncelikle okul müdürlerimizle ilgili olan tutum değişikliklerini geliştirmek istiyoruz. Bu sisteminde elektronik ortamda izlenebilir, analiz edilebilir olmasınız istiyoruz." şeklinde konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ö.Dursun - 8 yıl önce
Güzel bir program ve akşam geçirdik. Başta sayın SADED başkan İlhan Eranıl olmak üzere tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bir dernek hareketinden çok gönül hareketi olan SADED "AKADEMİ" olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Allah hayırlı işler yapmayı nasip eylesin.
Avatar
emekli - 8 yıl önce
Sayım müdür o dediğinizi hangi tip müdürle yapacaksınız urfada çatıdan düşen müdür(Allah Rahmet eylesin yattığı yere nur insin) örneği ilemi,Nevşehirdeki ortaokul müdürü İskender ilemi.?