TÜBİTAK'ın FATİH Projesi kapsamında öğretmen ve öğretmen adayları yetiştirilmesi ve iyi birer öğretmen olmaları için teknolojiden de yararlanılıyor. Çocuk gelişimine ve eğitimine büyük katkı sağlayan "oynayarak öğrenme yöntemi", bu sefer de öğretmenlerin yetiştirilmesinde kullanılacak. KARMA Gerçeklik Teknolojisi ile eğitimcilerin eğitilmesi projesi hayata geçiriliyor.
Teknolojinin gün ve gün yenilenmesi eğitim dünyasınada büyük yenilikler getiriyor. Çocuk gelişimine ve eğitimine büyük katkı sağlayan "oynayarak öğrenme yöntemi", bu sefer de öğretmenlerin yetiştirilmesinde kullanılacak. Öğretmen adaylarının yetiştirilmesi ve iyi birer öğretmen olmaları için teknolojiden de yararlanılıyor.
KARMA, Fatih Projesi kapsamında sınıflarda görev yapacak öğretmenlerin üç boyutlu sanal dünyalar ve karma gerçekliğe dayanan uzaktan eğitim teknolojileri ile eğitilmesi amacıyla tasarlanmakta olan oyun benzeri bir simülasyon ortamıdır. Öğretmen ve öğretmen adaylarının ODTÜ ve Siirt Üniversitesinin akademik desteğiyle, KARMA Gerçeklik Teknolojisi ile eğitmenlerin eğitilmesi projesi hayata geçirildi. ODTÜ Teknokent Bölgesi'nde sürdüren Simsoft Bilgisayar Teknolojileri tarafınan hayata geçirilen projede, öğretmenler farklı öğretim etkinlikleri, yeni sınıf düzenleri ve farklı eğitim ortamlarıyla karşı karşıya kalıyor. Öğretmenlerin bu gibi durumlarla karşı karşıya kalması öğretmenlerin teknolojik unsurları, pedagojik ve alan bilgisiyle harmanlayarak etkin şekilde sınıflarına entegre etmelerinin beklenmesi KARMA fikrini ortaya çıkardı.
Fatih projesi kapsamında hayata geçirilen KARMA Gerçeklik Teknolojisi ile Eğitmenlerin Eğitilmesi Projesinde öğretmenler 3 boyutlu sanal gerçeklik sınıflarında bulunan öğrenci modelleri ile günlük hayatta olduğu gibi iletişime geçerek eğitsel süreçleri pratik etme imkanı buluyor. Öğretmen adayları ve öğretmenler bu projede kapsamında performansları değerlendiriliyor. Öğretmenler yapay zeka ile modellenen öğrencilerle iletişime geçebilirken, dünyadaki örneklerinden farklı olarak sınıflarda istenmeyen bazı öğrenci davranışlarıda modellenebiliyor.
3 farklı eğitimi bulunan simülasyonda yeterli puanı toplayamayan öğretmen adayları ve öğretmenleri yeni ve farklı aşamalar bekliyor.
Oyunun birinci seviyesi öğretmenin tek başına kullanabileceği bir üç boyutlu sanal dünya uygulamasından oluşacaktır.Bu aşamada yapay zeka tarafından yönetilen üç boyutlu,sanal öğrenciler bulunmakta ve öğretmen tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi burada bir sınıf deneyimi yaşamaktadır. Öğretmenin sınıf yönetim becerileri, ders içeriğini teknolojik bilgisiyle harmanlayabilme yeteneği ve bunu yaparken doğru pedagojik yaklaşımları seçebilmesi, oyun esnasında öğretmenin performansını belirleyecek olan kriterlerdir. Öğretmenin performansı ve tarihçesi (log) değerlendirilmek üzere sunucuya aktarılacaktır. Birinci seviyeyi geçemeyen öğretmenler ikinci seviye eğitimi de alacaklardır.
İkinci seviyede ise ağa bağlı öğretmenlerin geliştireceğimiz platformda otomatik olarak öğrenci veya öğretmen olarak görev atayacak ve çok kullanıcılı bir oyun benzeri ortamda birinci seviye bilgi ve becerileri pekiştirilecektir. Buradaki öğretmenlerin performansı yine sunucuya aktarılacaktır.
İlk iki seviyede başarılı olamayan öğretmenler üçüncü seviyede bilgisayar destekli yapay gerçeklik ortamında sınıf içindeki bilgi ve becerileri ölçülecek ve kendisine anlık geri beslemeler verilecektir.
Geliştirilen bu uygulamayla ilgili 20 Şubat'ta Ankara'da Öğretmen Eğitimini Teknoloji ile Güçlendirmek konulu çalıştay yapılacak.