Eğitimci Yazar Sedat DEGER kaleme aldığı yazıda öğretmenlerin il dışı iptal hakkının verilmesini beklediklerini, geçen senelerde bu hakkın verildiğini hatırlatarak bu sene de verilmesi gerektiğini yazdı.
2017 Yılı İller arası yer değiştirme atamalarının sonuçları 23 Haziran 2017 Cuma günü açıklandı fakat bazı sebeplerden dolayı bazı öğretmenler yapılan atamalarının iptalini Milli Eğitim Bakanlığından talep etmekteler. Dolayısıyla her gün onlarca mesajı da bana da göndermekteler. Haklı gerekçeleri var, kaldı ki bundan önceki yıllarda da bakanlığımız il içi ve il dışı atamalarının iptal edilebilmesinin hakkını illere göndermiş olduğu resmi yazılar ile tanımıştı. Bu seneki atamaların da iptal edilebilmesinin yolunu açan resmi yazıyla önceden olduğu gibi 2017 yılı il dışı atama iptal hakkını tanıyabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Geçen sene bile yani 2016 yılı İller arası yer değiştirme atamalarının da iptal hakkını öğretmenlere tanımıştı. MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, geçen sene 27 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen iller arası yer değiştirme atamalarının, öğretmenlerin istekleri üzerine iptal edebileceklerini 18 Temmuz 2016 tarihinde 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderdiği resmi yazı ile hak olarak tanımıştı. Görüldüğü gibi MEB geçen seneki il dışı atamalarından 3 hafta sonra valiliklere gönderdiği yazı ile iptal hakkını vermişti. Ayrıca unutmamak gerekir ki Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılında 1 Temmuz 2014 tarihinde, 2015 yılında 24 Haziran 2015 tarihlerinde il dışı iptal hakkını tanımıştı. 2016 yılında da bahsettiğim gibi il dışı atama iptal hakkını vererek her sene art arda bakanlığımızın verdiğini göz önünde bulunduracak olursak Bakanlığımız bu sene de aynı şekilde bu hakkı kolaylıkla tanıması zor olmasa gerek.
Milli Eğitim Bakanlığı özellikle İsteğe Bağlı İl Dışı atama iptal hakkından öğretmenlerin yararlanabilmesi için ise göndermiş yazılarında iller arası isteğe bağlı ataması yapılan öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmamış olma şartını istiyordu. Bu sebeple2017 yılı İl Dışı İptalini bekleyen öğretmenlerin okullarından ilişiklerini kesmemeleri ve görev yerlerinden ayrılmaması gerek. Yani biraz daha görev yerlerinden ayrılmasınlar.
Diğer bir yandan, Öğretmenlerin 2017 Yılı İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme başvuruları sırasında ne yazık ki tercihlere açılan tüm okulların listesi de bakanlığımız tarafından yayımlanmadı.Bu durum da öğretmenlerin daha sağlıklı bir atama tercih dönemi geçirmelerine ket vurdu. Yine Atama tercihlerinin alındığı sırada bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmenlerin tercihlerine sunulan bazı okulların sehven yansıtıldığını ve tercih etmemeleri konusunda uyarı yazılarını yayımladılar. Yani tercih olarak açılan bazı okullar son anda yanlış olarak açıldığı anlaşıldı. Bu yüzden, bu durum öğretmenlerde açıkçası tedirginliğe sebep oldu ve “ acaba tercih ettiğim okulda norm yok mu, gittiğim okulda norm fazlası olur muyum” endişesi oluştu haklı olarak. Çünkü tercihlere sehven açılan okulların listesini yayımlayan iller sadece Hatay, Isparta ve Çankırı oldu. Peki, ama diğer illerde de aynı şekilde sehven açılan okullar olmamış mıdır? Bu konuda diğer il milli eğitim müdürlükleri açıklama yapmadıklarından dolayı bilinmiyor ama neden olmasın, diğer illerde de sehven açılan okullar olmuş olabilir düşüncesi ister istemez oluştu bir kere. Belki de oldu fakat atama sonuçlarından sonra bu fark edilmiş bile olabilir. Açıkçası bazı öğretmenler de atandığı okullarda daha göreve başlamadan norm fazlası olduğunu ifade etmektedirler. Dolayısıyla bu durum söylediğim endişeleri bir nevi kanıtlar nitelikte.
Daha fazla lafı uzatmadan, haklı olarak il dışı iptalini isteyen öğretmenlere geçen senelerde olduğu gibi bu hakkı vermesi en yerinde adım olacak. Ayrıca atama iptali sonrası boş kalacak olan kadrolar önümüzdeki günlerde yapılacak Mazerete bağlı yer değiştirme başvurularında kullanılabilir ki bu sayede özür gurubu atamalarını bekleyen öğretmenlerin tercih ve atanma olasılıklarını da biraz da olsa arttıracaktır.
Saygılar...
Sedat DEGER
Eğitimci Yazar