MEB Özel Okulların kayıt ücretlerini denetleyecek

MEB Özel Okullar üzerindeki denetimi sıklaştırdı. Özel okulların ücretleri, zam oranları ve kriterleri MEB tarafından elektronik ortamda incelenecek. Kurallara uymayan özel okullara ise ciddi yaptırımlar yapılacak.

MEB Özel Okulların kayıt ücretlerini denetleyecek
20 Nisan 2017 Perşembe 08:50

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulları mercek altına alıyor. Özel okul fiyatlarını inceleyecek olan MEB, bu işlemi elektronik ortamdan gerçekleştirecek.Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre; velilerden gelen şikâyetler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okul ücretlerini inceleme altına alacak. MEB, ücretlere yapılacak zam oranının yıllık enflasyona göre belirlenip belirlenmediğini, geçen yıl kurulan ve okulların da ücret bilgilerini girmek zorunda olduğu “elektronik takip” sistemiyle denetlemeye başladı. Şartlara uymayan ve ihlal yapan özel okullara ise yaptırımlar uygulanacak.

Özel Okul Ödemeleri Banka Üzerinden 

Velilerin mağduriyet yaşamaması için de özel okullara yapılan ödemelerin bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi de hükme bağlanmıştı. Örneğin geçen yıl 10 bin liraya kaydolan bir öğrencinin bir sonraki yıl ödeyeceği kayıt ücretinin en fazla 11 bin 800 lira olması gerekirken, bu rakamın üzerinde bir ücret istenmesi halinde, bakanlığın elektronik takip sistemi devreye giriyor. Mevzuata aykırı artışların sistemden tespiti ile gerekli idari para cezası işlemi başlatılıyor. Bakanlık müfettişleri, özel okullara ilişkin ücret artışıyla ilgili denetimlerinde, öğrencinin kaydolduğu yıldaki ücret ve veli ile yapılan sözleşmeyi esas alıyor. Müfettiş denetimlerinde, bakanlığın belirlediği artış oranının üzerinde veliden başka bir miktarın talep edilip edilmediği de inceleniyor.

Kapatma Cezası

MEB, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda özel okullar ile ilgili uygulanacak cezaları belirtiliyor. Ücret artışında kurala uymayan özel okula önce asgari ücretin 5 katı ceza verilecek.. İkinci kez tekrarlayan okula bu kez 44 bin TL'nin üzerinde ceza, üçüncü tekrarda ise kapatma cezası geliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.