Mehdi Eker: ''Türkiye, 2 milyon 700 bin Suriyeli'nin evi oldu.''

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Göç ve Mülteciler Uluslarası Konferansı'nda, 2015 yılında vahşetin ortasında kalıp Akdeniz'de hayatını kaybeden Suriyelilerden bahsederken, 2 milyon Suriyeli'nin Türkiye'de barınma şansı bulduğunu da ekledi.

Mehdi Eker: ''Türkiye, 2 milyon 700 bin Suriyeli'nin evi oldu.''
05 Kasım 2016 Cumartesi 21:10

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı ve Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği (ICAPP) tarafından düzenlenen Göç ve Mülteciler Uluslarası Konferansı, Le Meridien Otel'de, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanı sıra 21 farklı ülkeden gelen siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti'nin dış politika anlayışının çok eksen üzerine bina edildiğini ifade ederek, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bunu gerekli kıldığını söyledi.

Dış temsilcilik sayısını 163'ten 235'e çıkardıklarını belirten Eker, "Özellikle Asya ve Afrika'daki temsilciliklerimizin sayılarını arttırdık. Örneğin Afrika'da 12 ülkede bulunan büyükelçiliğimiz 39 ülkeye çıkarıldı. Asya'da da keza çok sayıda yeni temsilcilik açtık." dedi.

AK Parti'nin medeniyet tasavvurunun barış olduğunu aktaran Eker, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da başkaları tarafından çıkarılan bir yangın var ama o yangının alevleri en çok bize zarar veriyor. Son 5 yıl içerisinde oradan çıkan yangınla başlayan süreçte Suriye nüfusunun yaklaşık yarısı, 12 milyon insan yerlerinden, yurtlarından oldu. 5 milyon insan Suriye'yi terk etti, bunların 2 milyon 700 binini biz Türkiye olarak misafir ediyoruz. Zalim bir rejimin kendi vatandaşları üzerine yağdırdığı misket ve varil bombalarıyla veya vahşice sıkılan silahlarla, kurşunlarla 500 bin insan hayatını kaybetti. Sadece 2015 yılında bu vahşetten kurtulmak isteyen ve Akdeniz'in dalgalarına kapılan ve ölen Suriyeli mülteci sayısı 5 bin 509, bu denizde boğulmaktan son anda Türkiye tarafından kurtarılanların sayısı ise 50 bin."

Programda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan ve Suriyeli sığınmacıların yaşadıklarını konu edinen iki film gösterildi.

Konuşmaların ardından ICAPP Genel Sekreteri Chung, Başbakan Binali Yıldırım'a hediye takdim etti.

Konferansın yabancı katılımcıları Başbakan Yıldırım'a yoğun ilgi gösterdi, tek tek fotoğraf çektirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.