Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev alan müdür yardımcılarına da öğretmenler gibi 'nöbet' görevi geliyor. Peki müdür yardımcıları nöbet görevini nasıl yapacak? Okullardaki nöbet görevi ile ilgili detaylar haberimizde. Peki müdür yardımcılarına nöbet ücreti ödenecek mi?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), müdür yardımcılarınında öğretmenler gibi nöbet tutması ve nöbet işlemini gerçekleştirmesi ile ilgili bir duyuru yayımladı. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, öğretmenler için hükümler içeren "nöbet" görevinin, müdür yardımcıları içinde uygulanması için yeniden tanımlandı. Müdür yardımcılarıda öğretmenler gibi okullarda nöbet tutacak.
Müdür Yardımcılarına nöbet düzenlemesinde nöbet ücreti sorunu da çözülmüş oldu. Müdür Yardımcıları ve Anasınıfı öğretmenlerine toplu nöbet ücreti ödenecek. Kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte müdür yardımcıları ve anasınıfı öğretmenlerine toplu nöbet ücreti ödemesi yapılacak.
Müdür yardımcıları, aynen öğretmenler gibi nöbet tutacak ve diğer öğretmenleri ve öğrencileri izleyecek. Nöbet raporlarını inceleyecek müdür yardımcıları bir sorun gördüğü taktirde, bu sorunları müdür baş yardımcısı veya müdüre bildirecek. Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilecek. Böylece öğretmene sayısının iki ve daha az olduğu uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutacak.
Öğretmenler, okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutacak. Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutacak.”
Bir okulda öğretmen sayısı yeterli durumda ise, kadı öğretmenlerde 20, erkek öğretmenlerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmeyecek. İhtiyaç duyulması taktirde ise bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilecek.
Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmeyecek.
Okullarda tutulacak nöbert görevinin zamanına bakacak olursak, ilk ders saati başlamadan 30 dakika önce ve son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erecek. Bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecek.
Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılacak. Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek, okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanacak. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulacak.
Son olarak Engelli cocuğu bulunan öğretmenlerin nöbet saatleri ve günleri belirlenirken, tercihlerine öncelik verilecek.
Konu ile ilgili madde şu şekilde;
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi
MADDE 44 - (1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.
(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.
(3) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir. Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.
(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
(11) Engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır."
Bir de yayımlanan değişikliğin yürürlük maddesine bakalım:
MADDE 11 - Bu Yönetmeliğin;
a) 3 üncü maddesi 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı başında,
b) 6 ncı maddesi 1/1/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.