Öğretmenler dört yıl sonra kadroya alınacak

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye´nin dört bir tarafında, eğitimin kalitesini artırmak lazım. Bu kaliteyi artırabilmek için de öğretmenleri orada tutabilmek lazım." dedi.

Öğretmenler dört yıl sonra kadroya alınacak
23 Mart 2017 Perşembe 14:10

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin Haydarpaşa yerleşkesinde düzenlenen "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane" sohbetlerinin ilk konuğu oldu. Programda konuşan Bakan Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu.

Bundan sonra Doğu ve Güneydoğu´ya gönderilen öğretmenlerin 4 yıl orada kalacağını, her yıl performans değerlendirmesi yapılacağını ve dört yılın sonunda kadroya alınacaklarını aktaran Yılmaz, 

"Mesela Muş´ta 1 yılda 3 bin 500 öğretmen atamışız, ertesi yıl 2 bin 750´si geri dönmüş. Geriye 500-600 öğretmen kalıyor. Eğer bir öğretmen bir öğrencisiyle 1 yıl kalıyorsa, o öğrencinin ailesini tanıyabilir mi? Kardeşlerini tanıyabilir mi? Kardeşlerinin problemi var mı, evde engelli var mı yok mu? Varsa, çocuğun durumunu engeller mi engellemez mi? Çocuğa bir oda ayrılmış mı ayrılmamış mı? Bunu bilmesi gerekir. Kendisinden başka okula giden, liseye giden, ortaokula giden veya üniversiteye giden veya küçük olan kardeşi var mı? Babası hangi eğitimi almış, kazancı ne? Yani aile, normal değirmeni çevirebiliyor mu? Bunu bilmesi lazım. Kendi evladını nasıl tanıyorsa, bir öğretmen de kendi öğrencisini o kadar tanıması lazım. Bir yıl kalarak bu olur mu? Olmaz. Eğer siz öğretmeni doğrudan kadrolu öğretmen yaparsanız, bir şekilde ailevi sebeplerle, sağlık sebepleriyle yani yasada belirtilen sebeplerle mutlaka batıya geliyor, kimse kalmıyor. Hatta orada bizim Eylülde atadıklarımız sözleşmeli öğretmen, Şubatta atadıklarımız onlar kadrolu öğretmen. Bir öğretmen dedi ki ben Şubatta atandım. Ne kadar kalacaksın diye sordum. Gelecek yıl Samsun´a gideceğim dedi. Nasıl gideceksin Samsun´a? Eşim orada dedi. Türkiye´nin dört bir tarafında eğitimin kalitesini artırmak lazım. Bu kaliteyi artırabilmek için de öğretmenleri orada tutabilmek lazım. Yoksa öğretmenler bizim kardeşlerimiz, bizim evlatlarımız. Biz onları sıkıntıya sokacak bir iş ister miyiz ama bize de emanet edilmiş bir görev var. Nedir o görev? Aldığımız Türk Milli Eğitimini daha kaliteli bir hale getirebilmek. Daha kaliteli bir hale getirebilmek için de öğretmeni mutlaka Güneydoğu´da, Doğu´da tutabilmeniz lazım. Bunun için bir yasa çıkardık. Öğretmenler en az dört yıl sözleşmeli öğretmen olarak kalacak bulunduğu yerde ve eşi de varsa, eşi de öğretmene tabi olacak." şeklinde konuştu.

''Sadece bir test dolduraraktan aldığınız puan, anladığını anlatmaya yetmez''

Yılmaz, mülakat konusunda yapılan eleştirilere de şöyle yanıt verdi;

"Mülakatla alırken eşinizi dostunuzu kardeşinizi alıyorsunuz, torpil işliyor gibi suçlamalar var. Milli Eğitimin başarıya ulaşmasında en çok memnun olacak kimse benimdir, değil mi? Milli Eğitim başarısız olursa kime soracaktır? Öncelikle Başbakan ve Milli Eğitim Bakanına. Türkiye de, bu üzerilerine almış oldukları emaneti hakkıyla götüremediler, diyecektir. Eşiniz, dostunuz, kardeşiniz bile olsa, dükkanı batırırsa dükkanı ona emanet etmezsiniz? Dolayısıyla kardeşiniz dahi olsa, batıracaksa siz ´kusura bakma, teşekkür ediyorum kardeşim ama bu dükkanı sana teslim edemem´ dersiniz. İşi ehline vermezseniz, o verdiğiniz kimseye iyilik yapmıyorsunuz. Siz hem o kişiye hem de ülkenin geneline sıkıntı ve problem oluşturuyorsunuz. Bizim inancımızda vardır, emaneti ehline verme. Eski usulde nasıl oluyordu? KPSS sınavına giriliyordu. Test a, b, c, d, bildiniz, ister 80 aldınız ister 90 aldınız. Sadece bu 80 ve 90´a bakılarak bir öğretmen atansa doğru yapılmış olur mu? Olmaz diye, düşünüyoruz. Niçin? Öğretmenlik anladığını, anlatabilmedir. Öğretmenlik, beden dilini kullanabilmedir. Öğretmenlik karşı taraftakini ikna edebilmedir. Sadece bir test dolduraraktan aldığınız puan, anladığını anlatmaya yetmez. Bilginize yeter ama anladığınızı anlatmaya yetmez. Beden dilini kullanabiliyor mu, buna yetmez. Hatta bununla ilgili kanunu çıkarırken, Milli Eğitim Komisyonununda bir muhalefet partisi milletvekili dedi ki ´Bunlara psikoteknik rapor da talep edilmesi gerekir´. Aslında bu da doğru ve yerinde bir talepti. Bakın şimdi otobüs şoförlerine ehliyet verilirken, bu rapor da isteniyor. Dolayısıyla da günümüzde öğretmenlerin hakkıyla, liyakatıyla, ehliyetiyle bu görevi yapabilmesi için daha ilave unsurların da aranması gerekir diye düşünüyorum."

Bakan Yılmaz, uzaktan eğitim metoduyla öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim vereceklerini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.