Şubatta atanan 30 bin öğretmen ile birlikte MEB de yeni bir öğretmen yetiştirme modeline geçecek. Yeni model Selçuklu'daki Ahilik Teşkilatı'na benziyor.
Daha evvel MEB tarafından resmî yazı ile okulların danışman öğretmenlerin belirlenmesini istediğini belirtmiştik. Peki danışman öğretmen kavramı nedir? Öğretmen yetiştirmede yeni modelin uygulama şekli nasıl olacak?
Selçuklu dönemindeki Ahîlik teşkilatını andıran yeni öğretmen yetiştirme modelinde esas alınan unsur usta-çırak ilişkisi oluyor.
Türkiye'de ilk defa MEB tarafından uygulanmaya başlanacak sistemin ayrıntıları netleşmeye başlıyor. Şubat ayında gerçekleştirilecek 30 bin öğretmen ataması sonrası uygulanacak olan usta-çırak ilişkisi sistemi ile yeni atanan öğretmenlerin Türkiye'nin en iyi öğretmenlerinin tecrübelerinden yararlanması hedefleniyor.
Şubat ayında atanan öğretmenler için birer danışman öğretmen atanacak. Stajyer öğretmen bu danışman öğretmen ile 6 ay kadar çalışacak ve tecrübelerini, deneyimlerini stajyer öğretmene aktaracak.
3 gün ders, 1 gün idare, 1 gün ilçe milli eğitim
Atanan öğretmenler danışman öğretmenler ile birlikte 3 gün boyunca derse girecek ve danışman öğretmenin tecrübelerinden faydalanacak.
Haftanın 1 gününü okul yönetiminde, 1 gününü de ilçe milli eğitim müdürlüğünde geçirecek öğretmen yarıyıl ve sömestr tatillerinde ise atamasının yapıldığı yerin sosyo-kültürel özelliklerine dair eğitim alacak.
Usta / danışman öğretmende bulunacak kriterler
En az 10 yıl öğretmenlik yapmış,
Ulusal veya uluslararası projelerde görev almış,
Sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım sağlamış,
İletişim beceresi ve temsil yeteneği güçlü,
Mesleğine temayüz etmiş olmak.