KPSS ile Eğitim kurumlarına atanan öğretmenlerin statüsü merak ediliyor. Öğretmen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi midir? Sözlü Mülakat ile ataması yapılacak Sözleşmeli Öğretmenlerin kadro durumu ne olacak? İşte Merak edilenler.
Ülkemizde yaygın eğitim kurumları iki farklı şekilde kurulmaktadır. Birincisi devletin kendi imkanlarıyla kurduğu "devlet okulları" ikincisi ise şahıs ya da vakıflarca devlet onayıyla kurulan özel öğretim kurumlarıdır. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin işe başlamaları işverenin onayı ve devletin onayına bağlı iken, devlet okullarında çalışan öğretmenler günümüzde iki farklı şekilde istihdam edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında çalıştırılacak olan öğretmenler üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra yüksek lisans düzeyinde pedagojik formasyon eğitimi aldıktan sonra ya da eğitim fakültelerinden mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılır ve bu sınavda başarılı olanlar mülakata çağrılarak, öğretmen olmak için yeterli bulunanlar, devlet kadrolarında görev yapmaya başlarlar. Bir diğer öğretmen istihdam şekli ise ücretli öğretmenliktir. Herhangi bir üniversitenin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olanlar eğitim öğretim yılı başında bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvuruda bulunurlar makamca uygun görülenler o öğretim yılı için ücretli öğretmenlik yapabilir. Yine uygun görülenler ertesi yıllarda da görevlerini sürdürebilirler. Ancak, ücretli öğretmenlik sürekli ve asli bir görev değildir. Örneğin, ücretli öğretmen çalıştıran bir okula atama dönemlerinde yerleştirilecek bir kadrolu öğretmen olması durumunda ücretli öğretmenin görevine son verilecek ya da başka bir okula görevlendirilecektir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu devlet görevini yürütmekle yetkilendirilmiş memurların çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir. Bu kanunun 4. maddesi devlet memurluğuna atanacakların istihdam türlerini belirlemektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılarak öğretmenlik görevine atananlar bu madde uyarınca istihdam edilirler. Fakat ücretli öğretmenlik yapanların çalıştırılma şekli aynı değildir. Ücretli öğretmenlik makam onayına bağlı olarak oluşturulan bir istihdam şekli olmakla birlikte aynı kanunun sınav şartı olmaksızın atanacak kadroları belirttiği maddesinde ücretli öğretmenlik yer almamaktadır. Hal böyle iken öğretmenler 657 ye dahil midir? Sorusuna verilecek cevap KPSS'ye girerek atanan öğretmenler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalıştırılırken ücretli öğretmenler bu kanuna tabi değildir olacaktır.
Sözleşmeli Öğretmenler'in Durumu Ne Olacak?
Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak. Sözleşmeli öğretmen olarak çalışmakta iken 65 yaşını dolduranların sözleşmeleri, 65 yaşını doldurdukları tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. Sözleşmeli öğretmenler, bir ay önceden yazılı ihbarla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek.
Sözleşmeli öğretmenlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek.