İşverenler Farkında mı!

PGM. İşverenler Daire Başkanlığı Şube Müdürü, Bilirkişi ve Kamu Yönetimi uzmanı Mustafa İTİŞGEN yazdı...

İşverenler Farkında mı!
24 Aralık 2015 Perşembe 01:27

İŞVERENLER  FARKINDA  MI !

MAHKEMEYE GİDİLSE DAHİ İPC. DAKİ İNDİRİM HAKKI GERİ ALINANAZ.

MUSTAFA İTİŞKEN -15/12/2015

5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin beşinci fıkrası,  İdarî para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan  tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin olarak ödenmesi halinde, uygulanan idari para cezasından % 25 oranında indirim yapılması öngörülmektedir.

Ancak, aynı fıkranın son cümlesinde, idari para cezası tutarını % 25 indirimli olarak ödenmesinden  sonra mahkemeye gidilmesi veya Kuruma itiraz edilmesi ve Kurum lehine karar verilmesi durumunda önceden indirilen % 25 lik indirim tutarının gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacağı belirtilmekteydi.

Bu uygulamayı öngören beşinci fıkranın son cümlesi Anayasa Mahkemesinin 9/5/2014 tarihinden geçerli kararı ile iptal edildi.

Buna rağmen, Kurumun bazı üniteleri tarafından bu tarihten sonra % 25 lik indirimden yararlan ve daha sonra mahkemeye giderek aleyhinde karar verilen işverenlerden önceden  yapılan % 25 lik kısmının talep edildiği görülmektedir.

9/5/2014 tarihinden sonra kendilerine yapılan idari para cezası tebligatlarını almalarını ve takip eden 15 gün içinde belirtilen tutarları indirimli olarak  ödemelerine rağmen daha sonra mahkemeye başvuran işverenlerden, yargı tarafından aleyhlerine karar verilse dahi indirim tutarının kendilerinden talep edilmemesi gerekmektedir. 

9/5/2014 tarihinden sonra bu nitelikteki tutarları ödeyen işverenlerin, bu tutarların iade edilmesini istemeleri halinde, ödedikleri tutarın taraflarına ödenmesi mümkün bulunmaktadır. 


UYARI! : Bu yazının tüm hakları Kamusaati.com'a aittir. "www.kamusaati.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.