Safran bitkisi, en pahalı bitkiler arasında bulunuyor. Önemli faydaları bulunan safran nedir, nerede yetişir, zararları ve yararları nelerdir, fiyatı ne kadar? İşte tüm bilinmek istenen soruların cevabı haberimizde…
Safran, hem yemeklerde hem de çay olarak tüketilmeye başlandı. Pahalı olan bu bitki, ülkemizde de yetiştirilmektedir. Bu nedenle aktarlardan kolaylıkla da temin edilebilmektedir. Ama hamile ve emziren annelerin safran kullanmaması gerekir. Çünkü rahmi etkileyen bu bitki kanamayı aktifleştirdiği için düşüklere neden olma riski doğurmaktadır.
Safran nedir?
Türkiye’de safran olarak bilinen bitkinin Zaferan, Crocus sativus, Saffron adları ile de bilinmektedir. Süzengiller familyasındadır. Bitkinin yaprakları, koyu yeşil renkte ve oldukça uzundur. Çiçekleri ise mor bir renge sahiptir. Tepecik kısmında Safran tozu elde edilir. Bu toz, renk verici, aromatik bir tada ve kokuya sahiptir. Yemeklerde kullanılır.
Kök kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar (أَصْفَر) kelimesinden üretilmiş olup Arapça’da safran baharatı anlamına gelen za’feran (زَعْفَرَان ) kelimesinin köküdür.
Safran nerede yetişir?
Dünyada en çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilir. Türkiye'de ise Safranbolu'da yetiştirilmektedir. Safranın İspanyol, İran, Keşmir, Fransız, Italyan ve Türk safranı diye bilinen bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bu isimleri yetiştirildikleri yerlerden alır.
Safranın faydaları ve zararları neler?
Faydaları şöyle sıralanabilir;
İştah açar, yeme isteğini arttırır.
Hafızayı güçlendirebilir.
Sinir sistemini korur ve Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir.
Safranın kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
Deride oluşan kaşıntıları ve sivilceleri giderebilir.
Adet sancısı çekenlere önerilir. Rahim kaslarını uyarır ve adet gecikmelerine faydalı olabilir.
Rahim hareketlerini arttırır.Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir.Aybaşı gecikmelerinde faydalıdır.Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafndan kullanılmamalıdır.
Cinsel uyarıcılığı olabilir.
Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltmada yardımcı olabilir.
Karaciğer detokslarında faydalı olabilir.
Üst solunum yolu hastalıklarında, Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır.
Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır.
Yumurta sarısı ile beraber çıbanlara sürüldüğünde iyileştirebilir.
Bal ile beraber karıştırıldığında kum dökmelerine iyi gelmektedir. bir düzine safran çeşidi vardır.
Zararları ise;
Yukarıda safranın çok fazla yararını saydık. Ama zararları da kişiyi çok kötü etkileyebilir. Safranı kullanmak isterseniz fazla tüketmemeye dikkat edin. Çünkü fazla kullanılması takdirde zehirleyici ve öldürücü olabilir, böbreklere zarar verebilir ve kanamaların artmasına neden olur. Bu nedenle özellikle hamileler ve emziren anneler hiç kullanmamalıdır.
Safranın fiyatı ne kadar?
Safran fiyat oldukça pahalıdır. Daha çok gram olarak satın alınmaktadır. 1 kilo safranın fiyatı 10-15 bin dolar (45 bin lira) civarındadır.
Safran nasıl kullanılmalı?
Safran hem yemeklerde hem de çay olarak kullanılmaktadır. Çay olarak tüketmek isteyenler 1 kupa bardağı hazırlamak için 6-7 adet kadar safran kullanması gerekiyor. İlk önce suyu kaynatın. 2 dakika bekledikten sonra safranı koyduğunuz bardağa sıcak suyu ilave edin. Rengini alması için 5 dakika bekleyin. Şeker kullanmadan için.