Diyet yapanların akıllarına gelen bir soruda 'diyette kaç öğün yenmelidir?' oluyor. Porf. Dr. Canan Karatay, sağlıklı diyet için kaç öğün yenmesi gerektiğini açıkladı. Yağ yakımında etkili olacak diyet öğün sayısı ile ilgili merak edilenler haberimizde.
Beslenme uzmanları tarafından bir görüş birliğine varılamayan bir konudur öğün sayısı. Prof. Dr. Canan Karatay günde 2 öğün önerir, en fazla ise üç öğünü uygun görür. Öğünler arasında ise en az 4-5 saat fark olmasını şart koşar. Bunun sebebi olarak da açlık sonrası çalışmaya başlayan vücuttaki leptin hormonunun yağ yakımını sağlaması olarak açıklar. Kimi uzmanlar ise bu öğün sayısını az bulur ve bu tarz bir beslenmenin, metabolizmayı yavaşlatacağını iddia ederek 6 öğün prensibini uygun görür. Bu prensibe göre ise, 3 ana öğün ve 3 ara öğün vardır. Sık sık yiyip metabolizmayı canlı ve hızlı tutmak hedeflenir.
Peki diyette kaç öğün yenmeli?
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, aslında öğün sayısının azlığının metabolizmayı yavaşlatma gibi bir etkisi olmamaktadır. Yaklaşık 60 saat süren bir açlık sonrasında metabolizma yavaşlamaya başlamaktadır. Araştırmalara bakılacak olursa, yapılacak 6 öğünlük bir diyet yağ yakımını ancak gece sağlayabilecektir. Bazı uzmanlar ise yağ yakımını sağlayan leptin hormonunun özellikle gece 2-4 arasında fazla salgılandığını söylemektedir. Karatay'a göreyse yaklaşık 3-4 saat süren bir açlık sonrası yağ yakımı başlar. Sonuçlar karşılaştırıldığında, 6 öğünlü bir diyette sadece geceleri yağ yakmak yerine en fazla 3 öğünlü bir diyette yapılacak süreklilik arz eden yağ yakımı oldukça etkili olacaktır.
Başka bir seçenek var mı?
Kimi diyetisyenler tek öğün önerir. Özellikle obeziteyle mücadele eden kişilerin, sürekli yeme hallerinde olduklarını vurgulayıp, günde tek öğün beslenen kişilerin ise çoğunluğunun kilo problemi çekmediğine vurgu yaparlar. Hipertansiyon, diyabet gibi çoğu ağır hastalıkların beslenme sorunlarından kaynaklandığını söyleyen diyetisyenler, yine tek öğün beslenen kimselerde bu rahatsızlıkların daha az görüldüğünü belirtmektedirler. Yağ yakımı bakımından ise oldukça etkili olmaktadır.