SGK'dan Hepatit C hastalarına müjdeli haber!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç yaptığı açıklamalarla Hepatit C hastalarına müjdeli haberi verdi. SGK kesin tedavi yöntemi olarak kabul edilen 3 yeni Hepatit C ilacını bu listeye ekledi.

SGK'dan Hepatit C hastalarına müjdeli haber!
22 Haziran 2016 Çarşamba 14:20

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç yaptığı açıklamalarla Hepatit C hastalarına müjdeli haberi verdi. Birkaç gün önce 23 ilacı geri ödeme kapsamına alan SGK kesin tedavi yöntemi olarak kabul edilen 3 yeni Hepatit C ilacını bu listeye ekledi.

Her yıl 350 bin kişi ölüyor

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç açıklamasında, Hepatit C'nin, dünyada 160 milyon insanda kronik bulunduğunu ve her yıl 350 bin kişinin bu sinsi hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye’de ise 36 bin kişinin Hepatit C tedavisi gördüğü ve bunlardan 7 bininin Hepatit C'ye bağlı siroz tespit edildiğini belirten Koç yeni tedavi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Tedavinin başarı oranı yüzde 95 ila yüzde 100 arasında

Sağlık Bakanlığı ile SGK arasında alınan kararla tedavide başarı oranını çıkardığını vurgulayan Koç oral yolla alınan ve 90 ila 120 lira olan bu 3 yeni Hepatit C ilacının ödeme listesine alındığını duyurdu.

3 aylık tedavi ile kurtulabilirsiniz

Alınan karar hakkında bilgilendirmede bulunan Koç, "Hepatit C tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Kronik Hepatit C ile yaşayan hastalara sunulan yeni tedavilerle, 3 ay gibi kısa sürede tedavi olmaları ve hepatit C virüsünden kurtulmaları mümkün olacak. Yeni ilaçlarla tedavi edilen hastalarda siroz ve kansere bağlı ölümler önemli ölçüde azalacak. Türkiye'de SGK kayıtlarında bulunan yaklaşık 36 bin kişiyi etkileyen Hepatit C hastalığı, kısa vadede ortadan kaldırılacak." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına bağlı 20 hastaneden temin edilecek

İlaçlar için alınan özel indirim ve yapılan anlaşma nedeniyle rakamın kamuoyuyla paylaşılmayacağını dile getiren Koç, "Tedarik edeceğimiz bu ilaçları, hastalarımız şimdilik Sağlık Bakanlığına bağlı 20 hastaneden temin edebilecek. İlerleyen süreçte ilacın bulunduğu hastane sayısını artıracağız ve daha da önemlisi hastaların eczane yoluyla ilaca erişimini sağlayacağız." dedi.

“Türkiye’de Hepatit C hastalığı ortadan kalkacak”

Japonya, Hollanda ve Avusturya gibi birçok gelişmiş ülkenin bu ilaçları ödeme listesine dahil etmediğine dikkati çeken Koç, "Aldığımız bu kararla, dünyada Hepatit C ile geniş kapsamlı mücadele eden sayılı ülkelerden biri haline geldik. Yakın gelecekte Türkiye'de Hepatit C hastalığı ortadan kalkacak. Bu modeli, bize maliyeti yüksek diğer ilaçlarda alım garantisi vererek uygulamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

MEDULA yazılımı üzerinden takip edilecek

Bu yeni nesil ilaçlarla Hepatit C tedavisi gören hastaların tedavi süreci yazılım üzerinden takip edileceğini anlatan Koç, "Bu, hastaların takibini yapan uzman hekim tarafından klinik verilerin girildiği bir sistemdir. Veriler, SGK tarafından hastaneler ile eczanelerin kullandığı MEDULA yazılımı üzerinden toplanıp, ilgili bilim komisyonunda değerlendirilmek üzere bu sistemden titizlikle takip edilecek." dedi.
 


Etiketler; #sgk #hepatit c
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.