Siyah (kara) fermente sarımsak pek bilinmese de oldukça yararlı bir bitkidir. İşte siyah sarımsak nasıl yapılır, nerede yetişir, fiyatı ne kadar, normal sarımsak ile farkı nedir gibi merak edilen soruların cevabı...
Dünya'da ve Türkiye'de sarımsak tüketimi oldukça fazladır. Ama normaline oranla siyah sarımsak tüketimi oldukça az. Türkiye'de siyah (kara) fermente sarımsak pek bilinmediği için detaylı bir şekilde haberimizi hazırladık. Haberimiz ile siyah sarımsağın nasıl yapıldığını, faydalarını, fiyatının ne kadar olduğunu ve nerelerde yetiştiğini öğrenebilirsiniz.
Sarımsak nedir?
Sarımsak yeşil, beyaz veya pembe çiçekli bir kültür bitkisidir. Sarımsağın boyu 25-30 cm arasındadır. Temmuz veya ağustos aylarında çiçek açmaktadır. Birçok yerde yetiştirilebilmektedir. Ama en kaliteli sarımsaklar germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetiştirilmektedir. Ülkemizde de Erzurum, Rize ve Trabzon illeri dışında üretimi yapılabilmektedir. Kastamonu üretimin en fazla olduğu ildir.
Normal sarımsak ile siyah sarımsak farkı nedir?
Sarımsağın insan sağlığına faydaları bilinen bir gerçektir. Sağlığın yanı sıra yemeklere aroma katması açısından da tercih edilmektedir. Ama sarımsaktan maksimum fayda sağlamak için çiğ tüketilmesi önemlidir. Çünkü sarımsak pişme ile birlikte bazı etken maddelerini kaybetmektedir. Seveni fazla olan sarımsağın keskin kokusu veya acı tadından dolayı tercih etmeyenleri de oldukça fazladır. Bu yüzden siyah sarımsak iyi bir alternatif olabilmektedir. Siyah sarımsak beyaz sarımsağın aksine kokusuz, daha şekerli ve tütsülenmiş bir tada sahiptir. Kokusuz olması sebebi ile de ağız kokusuna sebep olmamaktadır.
Siyah sarımsak nasıl yapılır?
Siyah sarımsak; 1 aydan fazla bir sürede nem kontrolü sağlanarak yüksek sıcaklık ile taze sarımsağa uygulanması ile elde edilir. Fermentosyon cihazı içerisine sarımsaklar soyulmadan koyularak yapmaktadır. 60 °C sıcaklıkta % 85-90 nispi nem koşullarında 10.günden sonra kararmalar oluşur fakat 40. günün sonunda tamamen kararma gerçekleşmektedir. Tamamlanan süreç sonunda tat ve aroma özelliklerini almış olmaktadır. Fermantasyon işlemi ile sarımsak başlarının karakteristik kokusunu veren alliin ve alicin maddeleri azalmakta böylelikle hem istenmeyen kokusunu kaybetmekte hem de tadındaki acılık yok olmaktadır. Siyah sarımsak evde de siyah sarımsak yapma makinesi alınarak yapılabilinir.
Siyah sarımsak nerede yetişir?
Daha çok Asya, Avrupa ülkeleri, Japonya, Amerika ve Avustralya’da yetiştirilmektedir. Beyaz sarımsağa göre daha fazla antioksidan içermektedir. Siyah sarımsak Türkiye’de çok fazla bilinmemektedir.
Fiyatı ne kadar?
Fermente siyah sarımsak ülkemizde üretimi yaygın değildir. Bundan dolayı satışıda yaygın değildir. Satın almak isteyenler Asya ve Kore’ye özgü gıdaların satıldığı yerlerden veya internet üzerinden online satış mağazalardan satın alınabilinir. Siyah fermente sarımsağın 1 kg fiyatı ortalama 150 TL civarındadır.
Siyah Sarımsağın Faydaları
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Enfeksiyonları önler.
- Beyaz sarımsağa kıyasla 2 kat fazla antioksidan içerir.
- Beyaz sarımsak gibi ağız kokusuna neden olmaz ve beyaz sarımsaktaki acı tadın aksine şekerli tadı vardır.
- Hücre yenileyici etkiye sahiptir.
- Damar sertliğini önler ve kalp ve damar sağlığı dostudur.
- Alzheimer ve romatoid artrit, kronik hastalıklar ve dolaşım sistemi hastalıklarını önler ve tedavi eder.
- Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır
- Sindirim ve dolaşımı artırır.
- Yorgunluğu önler.
- Serbest radikallerin vücudumuza ve cildimize vermiş olduğu zararları önler.
- Antiseptik, antioksidan, anti fungal ve anti viral bakımından zengindir.
- Kansere karşı beyaz sarımsağa kıyasla çok daha fazla etkilidir.
- Kolesterolü düşürmede beyaz sarımsağa göre daha fazla etkilidir.
- Siyah sarımsak virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda önler ve tedavi eder.