YSK E-devlet üzerinden Seçmen yeri sorgulama nasıl yapılır?

Yurt içi ve yurt dışı seçmen sorgulama nasıl yapılır? YSK, 16 Nisan'da yapılacak referandumda oy kullanacak seçmenlerin bilgisini açıkladı. Peki referandumda nerede oy kullanacak? E devlet yurt içi seçmen sorgulama işlemleri ile ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

YSK E-devlet üzerinden Seçmen yeri sorgulama nasıl yapılır?
18 Şubat 2017 Cumartesi 11:58

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak referandumda oy kullanacak seçmen listelerini açıkladı. Peki seçmen, listelere nereden ulaşabilecek? Muhtarlıklarda listeler kaç gün askıda duracak? E-Devlet üzerinden seçmen bilgilerine rahatça ulaşabileceğini açıkladı. Peki E-Devlet üzerinden seçmen bilgisine nasıl bakılır? İşte merak edilenler. 

YSK tarafından referandum için hazırlanan seçim takvimi 17 Şubat 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Muhtarlıklarda asılacak takvim güncellemeleri gerçekleşecek. Tutuklu ve hükümlüler için de seçmen listeleri askıya çıkarılacak ve itirazlar doğrultusunda güncellenecek. 

Yurt dışı seçmen kütükleri ise www.ysk.gov.tr adresinden ilan edildi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, YSK'nın resmi sitesine girerek seçmen bilgilerine rahatça ulaşabilirler. 

Muhtarlıklarda bulunan listeler 26 Şubat 2017'de kaldırılacak.

Seçmen Bilgileri E-Devlet Üzerinden Sorgulanabilecek

Yüksek Seçim Kurulunun 05/05/2016 tarih ve 208 sayılı kararı ile Kurumumuzun secmen.ysk.gov.tr internet sayfasında yer alan yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere yönelik bilgilendirme hizmetlerinin e-Devlet kapısı (türkiye.gov.tr) aracılığıyla da sunulmasına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. arasında 09.06.2016 tarihinde bir protokol imzalanmış ve 30.01.2017 tarihinden itibaren söz konusu hizmetler e-Devlet kapısı üzerinden verilmeye başlanmıştır.

Bilindiği üzere e-Devlet hizmetleri ile vatandaşlara, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda etkin ve verimli bir şekilde sunulması amaçlanmaktadır.

Aktif kullanıcı sayısı her geçen gün artan e-Devlet kapısında vatandaş, tek bir kimlik doğrulaması sayesinde birçok hizmete ikinci bir kimlik doğrulamasına gerek duymadan erişebilmektedir. Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulu olarak, seçmen bilgilerine yönelik vermiş olduğumuz aşağıdaki hizmetlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının ortak platformu olan e-Devlet kapısı üzerinden de verilmesinin vatandaş odaklı iş süreçlerini kısaltacağından memnuniyeti arttıracağı kanaatindeyiz.

Seçmen E-Devlet üzerinden aşağıdaki bilgilere ulaşabilecek

  • Kendisinin ve kendisi ile aynı hanede bulunan seçmenlerin seçmen kütüğünde kaydının olup olmadığı,
  • Kaydı bulunmayan, kaydında düzeltme yapmak veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen seçmenlerin başvuru adımları ile ilgili açıklamalar;
  • Askı döne minde aynı binada oturan seçmenler,
  • Seçim dönemi içinde kendisinin ve aynı hanede oturan seçmenlerin oy kullanacağı sandık bilgileri,
  • Seçmen bilgi kâğıdı,
  • Seçim günü oy verme ile ilgili bilgiler,
  • Engelli olduğu halde seçmen kütüğünde engelli kaydı bulunmayan seçmenlerin başvuru için yapması gerekli iş adımları.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler e-Devlet kapısı üzerinden aşağıdaki bilgilere ulaşabilecektir:

  • Kendisinin yurt dışı seçmen kütüğünde kaydının olup olmadığı,
  • Bağlı bulunduğu dış temsilcilik bilgisi,
  • Askı döneminde bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık bulunması durumunda yapması gereken iş adımları ile ilgili açıklamalar,
  • Seçim dönemi içinde sandık kurulacak dış temsilcilikler ve adres bilgileri ile gümrük kapılarına ait bilgiler,
  • Yurt dışında oy verme tarih aralıkları,
  • Seçim günü oy verme ile ilgili bilgiler.

YSK Seçmen Bilgileri Sorgulamak için TIKLAYINIZ

E-Devlet Seçmen Kaydı Sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.