Ali Yalçın: Sözleşmeliler kadroya geçirilmeli, mülakatla atama yönteminden vazgeçilmeli

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ankara 1 No’lu Şube İşyeri Temsilcileri Buluşması’nda kamuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, "Performans değerlendirme taslağının bir an evvel geri çekilmesini, şiddete karşı seferberlik başlatılmasını, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, mülakatla atama yönteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi.

Ali Yalçın: Sözleşmeliler kadroya geçirilmeli, mülakatla atama yönteminden vazgeçilmeli
29 Nisan 2018 Pazar 12:30

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ankara 1 No’lu Şube İşyeri Temsilcileri Buluşması’na katıldı. Kamuya yönelik önemli konulara değinen Yalçın, “İş güvencesi dokunmak, kaosa davetiye çıkarmaktır. Sadece kamu görevlilerinin değil, milletin de hukukunu gözeten bir bakışla bunu söylüyoruz. Birçok sorunumuz var ve bunlara kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz. Performans değerlendirme taslağının bir an evvel geri çekilmesini, şiddete karşı seferberlik başlatılmasını, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, mülakatla atama yönteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kariyer ve liyakati baz alan bir sistemin kurulması gerektiğini söyleyen Ali Yalçın, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Sadakat ve güven ilişkisi, iş güvencesi temelinde yeniden şekillendirilmelidir. Ek gösterge adaletsizliği, kadro ve derece sistemi, ücret-emek ilişkisi insan onuru odağında, emeğin hakkını vermek amacıyla gözden geçirilmelidir. İş güvencesinin kaldırılması ya da esnetilmesi formatlı bir değişiklik yapılması bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Bu konuda kararımız da kararlılığımız da bellidir. İş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz. Bunun tartışılmaya açılmasını doğru ve sağlıklı bulmuyoruz.

Kamu yönetiminde liyakat ve kariyer merkezli bir yapılandırmaya ihtiyaç var

Kamu yönetiminde aksayan yönleri biliyoruz. Kamu yöneticilerinin yeterlilikleri, yöneticilerin kişisel, mesleki gelişimi ve yönetici seçme süreçleri ile ilgili sorunlar var. Bu sorunların çözümüne yönelik bir çalışma yaptık ve ‘Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi’ isimli bir rapor yayımladık. Kamu kurumlarına yönetici seçme sistemine ilişkin önerilerimizin dikkate alınması durumunda, birçok sorun çözüme kavuşturulmuş olacaktır.

Sorunların çözümü nitelikli bir eğitimden geçiyor

Yapılması gereken, eğitime daha çok yatırım yapmak, eğitim çalışanlarının sorunlarını ivedilikle çözüme kavuşturmak, öğretmenlerin hayat standartlarını yükseltmektir. Sorunlarla boğuşan, şiddete maruz kalan, yeni sorunlara yol açan uygulamalarla tedirgin edilen eğitimcilerden başarı beklenemez.

Yanlış eğitim düzenlemesinden kaynaklanıyor

İstisna olması bile arzu edilmeyen olayların öğrenci, öğretmen, veli, yönetici arasında mobbingden öldürmeye varan çeşitlilikte meydana gelmesi, konunun çok boyutlu irdelenmesini zorunlu kılmaktadır. Şiddet, sadece eğitim kurumlarını ve camiasını değil, bütün toplumu etkiliyor. Eğitimle ortadan kaldırılacak şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, bunun geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta doğru tırmanıyor olması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir.

Performans değerlendirme taslağı geri çekilmelidir

Öğretmeni güçlendirecek, donatacak, koruyacak tedbirler almak yerine onu hedef alan saldırılar karşısında sessizliğe gömülmenin akılla, mantıkla izah edilecek bir yanı yoktur. Bu mesele hepimizi, bütün toplumu ve geleceğimizi ilgilendirmektedir. Daha fazla zaman kaybedilmeden harekete geçilmeli; güvenli yarınlar için, geleceğimiz olan gençleri yetiştiren eğitimcileri şiddetten korumak için gereken önlemler bir an önce alınmalıdır. Performans değerlendirme taslağı da ivedilikle geri çekilmelidir.

Sözleşmeli değil kadrolu atama istiyoruz

Daha önce tecrübe edilmiş bir uygulamayı yeniden hayata geçirmek yerine geçmişten ders almak gerekir. Eğitime ilişkin reformların kalıcı hâle gelmesi sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlıdır. Bu nedenle, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli, farklı istihdam modelleri kaldırılarak, atamalar kadrolu yapılmalıdır.

Mülakat sistemi

Atamaların mülakatla yapılması, adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, birçok yazılı sınavdan geçmiş öğretmen adaylarının farklı komisyonlarca bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi hakkaniyete aykırıdır ve maşeri vicdanı yaralamaktadır. Ayrıca, bugüne kadar yapılan uygulama, atanan öğretmen sayısının iki katı tutarında Bakanlığa küskün ve toplumdan dışlanma tehlikesi yaşayan bir mağdur kitlesi oluşturmuştur. Vicdanları yaralayan mülakatla atama yöntemine son verilmeli, hakkaniyet, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre bir istihdam şekli düşünmelidir.

Üyelerimiz, örgütlü olmanın avantajını yaşayacak

Örgütlü olmanın birçok avantajının yanında ekonomik yönden de avantaj sağlayan projeleri hayata geçirmek için çalışıyor ve Türkiye’de bu anlamda çığır açan projelere imza atıyoruz. Memur-Sen’in 1 milyon üyesi ve aileleri düşünüldüğünde Motif Kart, gerek kullanıcı potansiyeli gerekse kapsadığı iş yeri sayısı bakımından dünyanın en fazla avantaj sağlayan kartlarından biri olacak.

Başarımızı teşkilatlarımızın özveri ve disiplinle çalışmasına borçluyuz

Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenme hakkına sahip olması ve güçlü sivil toplum kuruluşlarının varlığı, Türkiye’nin normalleşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Kamu görevlilerinin hak ve menfaatleri için emek veren Memur-Sen, vesayet odaklarına karşı mücadelesiyle takdir toplamıştır. Başarımızı, milletin safında yer alan duruşumuza ve başta işyeri temsilcilerimiz olmak üzere, teşkilatlarımızın büyük bir özveri ve disiplinle çalışmasına borçluyuz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 6 yıl önce
Memuriyette tek istihdam olmalıdır.