e-YDS nedir? YDS ile farkları nelerdir? Kimler sınava girebilir?

ÖSYM yabancı dil sınavı olarak iki sınav yapmaktadır. Bunlar e-YDS ve YDS sınavıdır. İki sınav arasında farklılıklar bulunmaktadır. e-YDS nedir? YDS nedir? e-YDS'ye kimler girebilir? YDS ile arasındaki farklar nelerdir? Tüm detaylara kamusaati.com'dan ulaşabilirsiniz...

e-YDS nedir? YDS ile farkları nelerdir? Kimler sınava girebilir?
22 Temmuz 2017 Cumartesi 14:18

ÖSYM ve YÖK tarafından yapılan 3 dil sınavı bulunmaktadır. Bunlardan e-yds, YDS ÖSYM tarafından yapılırken YÖKDİL sınavı YÖK tarafından yapılmaktadır. Peki e-YDS nedir? e-YDS'ye kimler girebilir? YDS ile arasındaki farklar nelerdir? 

e-YDS nedir?

e-YDS'na Elektronik Yabancı Dil sınavı denilmektedir. Elektronik ortamda yani bilgisayar üzerinde yapılan bir yabancı dil sınavıdır. Sınavdaki sorular ya bilgisayar ekranında görüntülenir ya da adayların kulaklıklarına okunur. Adaylarda cevabını ya mikrofana okuyarak ya da bilgisayarda işaretleyerek yapar.

Bu sınava girecek olan adayların bilgisayar bilgisine sahip olması gerekmektedir. Çünkü sınav esnasında bilgisayar kullanımı hakkında bilgi verilmemektedir.

Yönetmeliğe göre e-YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklar, YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklarla aynıdır. 

Yılda 10 kez düzenlenen sınav için adaylar her sınav başına 200 TL para yatırmak zorundadır. Yıl içerisinde yapılan her sınava adaylar girememektedir. Çünkü adayın bir daha e-YDS sınavına girebilmesi için en son girdiği -YDS sınav tarihinin üzerinden 3 ay zaman geçmesi gerekir. Sınavlar saat 14.30'da başlar ve 3 saat sürer. Sınav, Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılır.

YDS nedir?

YDS'nin açılımı Yabancı Dil Sınavı'dır. YDS İlkbahar ve Sonbahar Dönemi olmak üzere senede sadece iki defa yapılır. Sınav pazar günleri saat 10.00'da başlar ve 3 saat sürer. Sınavda 80 soru sorulmaktadır. Sınav ücreti olarakda 90 TL verilmektedir.

ÖSYM'nin YDS kılavuzunda şu ifadelere yer verilmiştir:

 "İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri veya eşdeğerlikleri kabul edilen uluslararası sınavlardan yeterli puan almaları gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.

Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir."

YDS ve e-YDS'nin Farkı Nedir ?

- YDS ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda 2 kez yapılırken e-YDS ise ÖSYM'nin belirlediği takvime göre yılda 10 kez yapılır.

- YDS sınav merkezlerinde yapılır, e-YDS ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’deki elektronik sınav merkezinde yapılmaktadır. 

- YDS'de herhangi bir kontenjan belirlenmemiştir, e-YDS'de ise kontenjan ile sınırlama bulunmaktadır.


Etiketler; #YDS #e-YDS
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.