TEOG puan hesaplama işlemleri nasıl yapılır? TEOG puan hesaplama yaparken nasıl bir formül uygulanır? 1 milyonu aşkın Teog öğrencisinin merakla beklediği TEOG sınavlarının ilki bugün gerçekleşti. Sınav netlerini hesaplayan öğrenciler bu netlerini TEOG puan hesaplama robotuna yazarak TEOG puanlarını hesaplamak istiyor. Peki TEOG hesaplama nasıl yapılır?
Orta okul öğrencilerinin iyi bir anadolu lisesi, fen lisesi veya teknik lisede eğitim almak amacıyla katıldığı TEOG sınavları 27 28 Nisan 2016 tarihinde uygulanacaktı. Bugün itibariyle TEOG sınavlarının ilk oturumu tamamlandı. Peki öğrenciler TEOG puan hesaplama işlemlerini nasıl yapabilir? Birçok öğrenci TEOG netlerini sınavın olduğu gün kitapçıklarından öğrenecek ve TEOG hesaplama işlemini yapmak isteyecek. Peki bu öğrenciler için TEOG puanı hesaplama nasıl yapılır?
TEOG hesaplama işlemlerini yapmadan önce TEOG'a dair birkaç bilgiyi iyi bilmek gerekiyor. Derslerin ağırlıkları ve TEOG puan hesaplamaya dahil başka bir not var mı bunu iyi bilmeleri gerekiyor. Öncelikle TEOG'un içeriğine bakalım.
TEOG orta okul öğrencilerinin 8. sınıfta birinci dönem ve ikinci dönem katıldıkları bir sınav. Okullardaki ikinci yazılıların yerine katıldıkları bu TEOG sınavları öğrencinin TEOG yerleştirme puanının temelini oluşturuyor. TEOG puanları yerleştirme puanlarının yüzde 70'ini oluşturuyor. Kalan yüzdelik dilimi ise öğrencinin okul ortalaması etkiliyor.
TEOG PUANLARINDA HANGİ DERSİN AĞIRLIĞI DAHA FAZLA - TEOG PUANI NASIL HESAPLANIR ?
TEOG puanları için bilinmesi gereken bir diğer nokta ise TEOG'a dahil olan derslerin ağırlıkları. TEOG'da Türkçe, Matematik, Din Kültürü, İnkılap Tarihi, İngilizce ve Fen Bilgisi derslerinden 20'şer soru çıkıyor. Ancak her dersin ağırlığı aynı değil. Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisinin ağırlığı diğer derslerin iki katı. Yani Türkçede öğrencinin yaptığı 1 doğru soru Din Kültüründeki 2 doğru soruya bedel.
TEOG puanını hesaplamak için öğrencinin 6 ve 7. sınıf dönem sonu ortalamasını bilmesi gerekiyor. Çünkü TEOG puan hesaplaması yapılırken 6 ve 7. sınıfın sene sonu başarı ortalaması da hesaba katılıyor. Bu dönem sonu ortalamaları dışında öğrencinin birinci ve ikinci dönem TEOG doğrularını ve yanlışlarını iyi bilmeleri gerekiyor.
TEOG PUAN HESAPLAMA ROBOTU
TEOG sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürmüyor.
TEOG puan hesaplama işlemleri için öğrencinin hem 6 ve 7. sınıf yıl sonu ortalamalarını hem de TEOG puanlarını iyi bilmek gerekiyor. TEOG puanları hesaplanırken öğrencilerin doğru sayılarına bakılıyor. Öğrencilere her dersten 20 soru soruluyor. Her doğru sorunun cevabı 5 ile çarpılıyor ve öğrencinin o dersten alacağı ders puanı ortaya çıkıyor. Daha sonra her dersin puanları kendi ağırlıkları ile çarpılıyor. Ağırlıklara ekranın biraz üzerindeki Ağırlık Katsayıları tablosundan bakabilrisiniz.
Toplam ağırlıklar hesaplandıktan sonra 18'e bölünerek adayın ortak sınav puanı ortaya çıkarılıyor.
ÖRNEK TEOG PUAN HESAPLAMA
Bir öğrenci altı farklı dersin tamamından bütün soruları doğru cevapladığında toplam 120 soruya doğru cevap vermiş oluyor. Bu öğrencinin alacağı puan 700 puandır. Sistem TEOG puan hesaplama işlemi yaparken ders başına şu puanı veriyor.
Türkçe, Matematik, Fen: 8
İngilizce, İnkılap Tarihi, Din Kültürü: 4
Öğrencinin TEOG puanı hesaplanırken her doğru yukarıdaki sayılarla çarpılıyor. Örneğin öğrenci her dersten birer yanlış yaparsa şöyle bir puan alır:
Türkçe, Matematik, Fen: 57 Doğru x 8 puan = 228
İngilizce, İnkılap Tarihi, Din Kültürü: 57 Doğru x 4 puan = 456
Öğrencinin alacağı toplam TEOG puanı 684 olur. TEOG yerleştirmeye esas puanları nasıl hesaplanır, öğrenmek için tıklayınız.
İŞTE TEOG SINAV SORULARI VE CEVAPLARI
TEOG TÜRKÇE SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
TEOG MATEMATİK SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
TEOG DİN KÜLTÜRÜ SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
TEOG PUAN HESAPLAMA VİDEOSU
TEOG puan hesaplama işlemleri için internette bulunan TEOG puan hesaplama robotunu kullanabilirsiniz. Tam olarak doğru hesaplamalar vermese de yine de gerçek puanınıza yakın sonuçlar verecektir.
Teog puan hesaplama işlemleri yaparken ufak bir yanılma büyük hatalara sebep olacaktır. Bu sebeple biz Kamu Saati olarak puan hesaplama işlemini yapmak yerine TEOG sınav netleriniz üzerinden sınav başarınızı tahmin etmenizi öneririz. Örneğin 2016 TEOG 2'ye göre Türkçe ve Din Kültürü derslerinde sınav kolay olduğu için öğrencilerin yüksek net yapması gerekiyor. Ancak matematik soruları zor olduğu için yapılacak birkaç hata gelecek puanı etkilese de başarı sıralamasını ve yüzdelik dilimi etkilemeyecektir.