ALES puan hesaplama 2016

ALES puanı nasıl hesaplanır? Akademik kariyer yapmak isteyen yüz binlerce kişinin girdiği ALES İlkbahar Dönemi sınavı sona erdi. Peki ALES puanı nasıl hesaplanır? Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nda yani Ales'te puan hesaplanırken ağırlıklı test ortalaması nedir? İşte her yönüyle ALES puan hesaplama. Detaylar haberimizde.

ALES puan hesaplama 2016
08 Mayıs 2016 Pazar 00:30

Bu sabah saat 09.30'da başlayan Akademik Personel Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sona erdi. ALES İlkbahar dönemi sınavının bitmesinin ardından adayların puan hesaplama telaşı sardı. Bu haberimizde ALES puanı nasıl hesaplanır sizlere onu anlatacağız. Toplam 160 sorunun sorulduğu ALES'te adaylar alanlarına göre soruları yanıtlayacak. 150 dakika süren sınavda adaylar en fazla 120 soruya cevap vermeli ve süreyi iyi kullanmalıdır. Peki Ales puan hesaplama 2016 nasıl yapılır?

ALES sınavına giren adaylar öncelikle kendi alanının sorularını cevapladı. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlarının hesaplandığı sınav sonrasında adayların ortak olarak yapması gereken sayısal-1 ve sözel-1 soruları oldu. Hangi alandan olursa olsun sınava giren adaylar sayısal-1 ve sözel-1 sorularını cevapladı. Peki sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı için hangi alanın soruları çözülmelidir?

2016 ALES PUAN HESAPLAMA FORMÜLÜ

Sayısal alanından sınava girecek adayların Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1 sorularını cevaplaması gerekiyor. Sayısal Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (40 Soru)+ Sayısal-2 (40 Soru)+ Sözel-1 (40 Soru)

Sözel alanından sınava girecek adayların Sayısal-1 (40 Soru)+ Sözel-1 (40 Soru)+ Sözel-2 (40 Soru) sorularını cevaplaması gerekiyor.

Eşit Ağırlık alanından girecek adayların ise Sayısal-1 (40 Soru)+ Sayısal-2 (40 Soru)+ Sözel-1 (40 Soru)  sorularını cevaplaması gerekiyor. 

ALES sınavına giren adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 55 puan alması gereklidir. Elbette bu puan üniversitelere göre değişiklik gösterirken, genellikle 55 puan standart olmuştur. Eğer Yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi kadrolara atanmak isteyenlerin ALES'ten en az 70 puan alması gerekiyor. 

ALES'te testlerin ağırlıklı katsayıları ve puan hesaplaması

ALES'e giren adayların her testte verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanıyor Daha sonra doğru sayısından yanlış sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde ediliyor. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülüyor.

Bu yöntem ile Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanmış oluyor.

Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanıyor.
 

Sayısal-1 Sayısal-2 Sözel-1 Sözel-2
Sayısal AP 0,35 0,35 0,35 -
Sözel AP 0,2 - 0,4 0,4
Eşit Ağırlık AP 0,4 0,4 0,2 -




ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

  
En güncel ALES ile ilgili ve Akademik Personel haberleri ilgili bilgileri takip etmek isterseniz Kamu Saati Android uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz indirmek için tıklayınız.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.