13 Mart 2016 Pazar günü yapılan YGS ardından iki sorunun daha hatalı olduğu iddia edildi.
Milyonlarca aday, 13 Mart 2016 Pazar günü Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ter döktü. YGS sonrasında 9 sorunun hatalı olduğu konusunda görüşler belirtilmiş ve ÖSYM açıklamada bulunmuştu. ÖSYM açıklamasında, konuya ilişkin incelemelerin başlatıldığını ve öğrencilerin müsterih olmalarını duyurmuştu. Bu sorular dışında YGS'de çıkan iki coğrafya sorusunun daha hatalı olduğu iddia edildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ÖSYM'nin yayınladığı kitapçıkta YGS Sosyal Bilimler testinde 22 ve 27'nci sorularda hata olduğunu savundu. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bilgi yanlışlığı ve hata olduğunu ileri sürdüğü sosyal bilimler testindeki 2 soruyla ilgili şunları kaydetti:
"Sosyal bilimler yani coğrafya testinin 22 ve 27'nci soruları yanlış. Verilen bilgilerde problem var. 22'nci soruda yer alan bilgide 'Karasal iklimde kar yağışının fazla olduğu' yönünde ifade yer alıyor. Bu bilgi doğru değil çünkü karasal iklimde yazlar ve kışlar arasında sıcaklık farkı fazladır, ancak yağan kar miktar olarak fazla olmaz, karın yerde kalma süresi fazla olur. Testteki 27'nci soruda ise, 4 doğal afet sayılıyor ve doğal afetlerin meydana gelmesinde, doğrudan veya dolaylı olarak insan etkisinden söz edilip edilemeyeceği soruluyor. Şıklar arasında 'depremler' de yer alıyor. Yanıtlarda ise birden çok doğru cevap var. Çünkü soruyu hazırlayan kişi insanların deprem üzerindeki etkisini yok saymış. Olaya çok dar bir bakış açısı ile bakılmış. Yapılan bomba testleri, yeraltından su veya petrol çekilmesi, nükleer testler de depreme neden olur. Bu faktörlerde insan etkisi vardır. Bu nedenle 27'nci sorunun birden çok doğru yanıtı var. Bu sınavlarda yer alan sorular alanında uzman isimler tarafından hazırlanmalı ve kontrol edilmeli. Soru hazırlama veya kontrol süreçlerinde bir problem olduğunu düşüyorum. Yoksa böyle bir hata olmazdı."
YGS'de yanlış olduğu iddia edilen sorular
22'nci Soru:
Bir bölgenin iklim özellikleri ile bu bölgedeki bitki örtüsü arasında yakın bir ilişki vardır. Karasal iklimin en büyük özelliği, yaz-kış ve gece - gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması, kışların çok soğuk geçmesi ve kar yağışının fazla olmasıdır.
Bir bölgenin iklim özellikleri ile bu bölgedeki bitki örtüsü arasında yakın bir ilişki vardır. Karasal iklimin en büyük özelliği, yaz-kış ve gece - gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması, kışların çok soğuk geçmesi ve kar yağışının fazla olmasıdır.
Türkiye'de bu iklimin egemen olduğu alanlarda aşağıdaki bitkilerden hangisinin yetişmesi beklenmez?
A) Karaçam B) Meşe C) Ardıç D)Sığla E) Kavak
ÖSYM'nin belirttiği doğru cevap: D
27'nci Soru:
I. Sel ve taşkınlar
II. Depremler
III. Çığlar
IV. Volkanik patlamalar
Yukarıdaki doğal afetlerden hangilerinin meydana gelmesinde, doğrudan veya dolaylı olarak insan etkisinden söz edilebilir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
ÖSYM'nin belirttiği doğru cevap: B