Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesi hakkındaki mutabakatın 26 Haziran Pazar günü Roma'da sonuçlandırıldığı bildirildi.
Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında varılan mutabakatta, Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı bildirildi.
Üst düzey bir Türk yetkiliden edinilen bilgiye göre, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesi hakkındaki mutabakat, 26 Haziran Pazar günü Roma'da sonuçlandırıldı.
"İsrail tarihte ilk kez özür diledi"
İsrail'in Mart 2013'te Türkiye'nin ilk talebini karşılayarak, tarihte ilk kez "yabancı bir devletten özür dilediği" belirtilirken, varılan mutabakat kapsamında Türkiye'nin diğer iki şartının da İsrail tarafından kabul edildiği kaydedildi.
"İsrail tazminat ödemeyi kabul etti"
Bu doğrultuda İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini de kabul etti.
"Gazze'de kapsamlı projeler hayata geçirilecek"
İki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını gerçekleştireceği, bu doğrultuda Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edileceği ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin de en kısa zamanda hizmete alınacağı ifade edildi.
Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da Gazze'ye verilen elektrik ve su miktarının artırılması ve yeni santraller yapılmasıyla çözüme kavuşturulacak. Böylece Gazze'ye ilaveten Batı Şeria'ya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.
'Mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor"
İddiaların aksine iki ülke arasındaki mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm ise bulunmuyor.
Türkiye'nin Filistin Devleti ve halkına güçlü desteğinin aynı şekilde süreceğini belirten üst düzey yetkili, İsrail ile sağlanan uzlaşmanın, Türkiye'nin 31 Mayıs 2010'dan beri sergilediği ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin tüm şartlarının kabul edildiğini, Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atıldığını" ifade etti.
"Gazze'ye insani yardım yapılmasının yolu açıldı"
İki ülke arasında varılan mutabakatla, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin arzuladığı şekilde Gazze'ye insani yardım yapılmasının yolunun açıldığına işaret eden yetkili, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesine ilişkin süreçte Filistin Hükümeti ve Hamas'ın da Türkiye'ye destek verdiklerini bildirdi.
(AA)