Q klavye yerini F klavyeye bırakacak!(1/3)

Kamu kurum ve kuruluşlarında 2013 yılında yayımlanan genelge ile kullanılması zorunlu hale getirilen F klavye 2017 yılından itibaren mevcut tüm klavyelerin yerini alacak.

Q klavye yerini F klavyeye bırakacak!(1/3)
19 Şubat 2016 Cuma 20:33

Kamu kurum ve kuruluşlarında 2013 yılında yayımlanan genelge ile kullanılması zorunlu hale getirilen F klavye 2017 yılından itibaren mevcut tüm klavyelerin yerini alacak. 

F klavyenin refleksleri geliştirdiini ve ortopedik sorunları engellediğini dile getiren Türk Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, F klavyenin faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyledi. 

TÜKÇE YAZIM KURALLARINA EN UYGUN KLAVYE

 2013 yılında yayınlanan genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu hale getirilen F klavye 2017 yılından itibaren bütün mevcut klavyelerin yerini alacağını dile getiren Erdem, konu ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklama ile Türkçe yazım kurallarına en uygun klavye olan F klavyenin yagınlaşması için yapılan çalışmaların 2017 yılında son bulacağını dile getirdi. 

Yapılan açıklamada 2017 yılı sonunda mevcut klavyeler ortadan kaldırılarak yerine F klavye kullanımı sağlanacağını söyleyen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Erdem, F klavyenin faydalarını sıralarken, 2017 sonu itibariyle mevcut klavyelerin yerini F klavye alacağını, bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmadığı için bu yanlış klavyenin yaygınlaştığını dile getirdi. Mevcut klavyelerin 2017 sonu itibarıyla "F" olanıyla değiştirileceğini bildiren Erdem, "Tabletler dağıtılıyor, Türkiye'de 15 milyon öğrenci var. F klavye ciddi şekilde yaygınlaşacak. Q klavye milletimizin tercihi değil, bir dayatmanın sonucudur. Türkiye'ye ithal edilecek daktilolar F oluyordu. İş bilgisayara geçince bu delindi. Bugüne kadar bir düzenleme yapılamadığı için bu yanlış klavye, istesek de istemesek de yaygınlaştı" dedi.

GÖZ SAĞLIĞI AÇISINDAN DA İYİ

F klavyenin birçok özelliği bulunduğuna dikkati çeken Erdem, "Gelecekte F klavyenin dünyada da karşılık bulacağına inanıyorum. Dergimizin 84. sayısında bir yabancının yayımlanan yazısı vardı. İlk defa F klavye alıyor ve Türkiye değerlendirmesi yapıyor. Yani 'Türkler muhteşem klavye ortaya koymuş, kimse Q klavyeye mahkum değil' diyor. Bunu İngilizce için de söylüyor" diye konuştu. "Sağlık için de faydalı" F klavye kullanımının, insan sağlığına da olumlu katkıda bulunduğunu vurgulayan Erdem, şöyle devam etti: "Göz sağlığı, ortopedi alanlarında insanlara katkı sağlıyor. Bilgisayara bakarak yazıyorsanız vücut serbest değildir ama 10 parmak yazdığınızda vücut nasıl rahat ediyorsa ona göre oturur. Bu da ortopedik rahatsızlıkları azaltır. Göz sağlığı açısından da ekrana bakma durumundan dolayı faydası var. 'Q klavyeyle de 10 parmak yazıyorum' diyenler olabilir, önemli olan bakmadan yazabilmek. Bunu sağlayan yalnız F klavyedir. F klavyenin kıymetini bilmek durumundayız. Kendi değerimizin kıymetini bilmiyoruz. Dışarıdan biri beğenirse üzerine düşüyoruz." Erdem, "Q klavyenin en önemli özelliği zor yazılmasıdır, F klavyenin ise saymakla bitmez. Bunlar arasında göz sağlığını koruması, refleksleri geliştirerek ortopedik sorunların önüne geçmesi gösterilebilir. Bir başkası kusurunu pazarlayabiliyor, biz değerlerimizi bilmeliyiz. Kendimizi keşfetmemiz lazım. F klavye de bu keşiflerden biridir. Bu keşfe direnen var, bugün de var, yarın da olacak" değerlendirmesinde bulundu.

F KLAVYENİN AVANTAJLARI

F klavyenin avantajları İlk olarak F Klavye türkçe’ye uygun olarak hazırlanmıştır. Türkçe’de en çok kullanılan harfler, klavyenin ortasına dizilmiş, daha az sıklıkla kullanılan harfler kullanım sıklığına göre kenarlara doğru dizilmişlerdir. Bu şekilde mümkün olan en yüksek yazma hızı sağlanmıştır. F klavyeyi ile 10 parmak yazabilmek ve klavyeye bakmadan yazabilmek mümkündür. Böylece kişinin daha az enerjiyle daha hızlı bir şekilde yazması sağlanacaktır. F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenerek yazmaya harcadığınız zamanı azaltabilirsiniz.  2 bin kelimelik bir raporu Q klavye kullanan bir kişi yaklaşık 2 saatte, 10 parmak F klavye kullanabilen kişi yaklaşık 30 dakikada yazabilir. On parmakla bakmadan F klavye kullanma tekniği de her iki eli ve hatta her parmağı senkronize bir şekilde ayrı ayrı kullanmayı sağladığı için çocukların zekalarını artırmalarını sağlamaktadır. F Klavye ile on parmak yazmanın  çok önemli bir avantajı daha vardır. Yazarken klavyeye bakmadığınız için düşünebilirsiniz. Türkçe’ye uygun olmayan, hatta İngilizce’ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur. Kısacası F klavye türkçe’ye uygun olduğundan on parmak ile yazmak mümkündür. Böylece  yazma rahatlığınızı ve hızınızı büyük ölçüde arttırmanızı sağlamaktadır.

Q KLAVYE HİÇBİR DİLE UYUMLU DEĞİL


Dünyada en yaygın kullanım alanına sahip durumda olan ve bilhassa İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan Qwerty (Q klavye) Türkçe'ye uyumlu meydana gelmediği benzeri İngilizce'ye de uyumlu değil.   Q klavyenin mucidi Christopher Latham Shles, daktiloda yazarken harfler birbirine yapışmasın diye Q klavye dizinini buluş etmişti. Fransızlar A klavye kullanırken, Ülkemiz, Letonya, Litvanya bizzat klavyelerini yaratan nadir ülkeler aralarında yer ediniyor. İhsan Sıtkı Yener başkanlığındaki tek grup bilimadamı Türkçe'ye en uyumlu F klavyeyi 1955 senesinde oluşturdular. 1974'ten ardından F klavye daktilolarda mecburi duruma geldi. Fakat bilgisayarlar yaygınlaşırken devletin vaktiyle tedbir almaması sebebiyle Q klavye tüm işyerlerini öyle ki istila etti.    

NEDEN Mİ F KLAVYE

Klavye amaçlı çalışmalar yapılırken, 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26 bin 323, e harfi 16 bin 308, k harfi 13 bin 542, i harfi 13 bin 384, m harfi 11 bin 263, l harfi 10 bin 496, t harfi 9 bin 669 defa geçmekteydi. Bunlara yönelik laf konusu harfler, F klavyede en uyumlu yerlere yerleştirilmiş.  

 J'NİN TAM ORTADA NE İŞİ VAR Q

klavyede en tek sürü kullanılan harfer klavyenin en ücra köşelerinde. Misal olarak Türkçe'de en az kullanılan harf durumda olan J harfi, Q klavyede en uyumlu yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçe'de en pek kullanılan ünsüz K harfi bulunuyor.  

 YÜZDE 11 EK OLARAK HIZLI YAZILIYOR

Klavyede sol el yüzde 49, sağ el yüzde 51 oranında kullanılacak biçimde harfler yerleştirilmiş. Yapılmış Durumda Olan simülasyonlara yönelik F'de içerik yazmak Q'dakinden yüzde 11 ek olarak az devam ediyor. İngilizce metinler amaçlı de F'de ek olarak çabuk yazılıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.