TÜBİTAK tarafından tıbbi cihazların ne kadar dayanıklı olduğu ve nasıl olduğu hakkında yeni bilgiler iletilecek kullanımı uygun mu değil mi ortaya çıkacak.
TÜBİTAK tarafından tıbbi cihazların ne kadar dayanıklı olduğu ve nasıl olduğu hakkında yeni bilgiler iletilecek kullanımı uygun mu değil mi ortaya çıkacak.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsünün (UME) "Medikal Metroloji Fizibilite Projesi"nin sonucu olarak kurulan Medikal Metroloji Laboratuvarı fiilen faaliyetlerine başladı.
TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, medikal metroloji alanlarında ölçüm büyüklüklerin izlenebilirliğini sağlamayı ve geliştirmeyi amaçlayan laboratuvar, uluslararası metroloji sistemine entegrasyon için de kalibrasyon, ölçüm ve deney hizmetleriyle ülke içerisinde veya dışında kurulu alt seviyedeki laboratuvarlara izlenebilirlik sağlayarak ölçüm birliğini oluşturacak.
Ülke ihtiyaçları ve paydaşlarının talepleri doğrultusunda ilgili konularda araştırma projeleri üretmeyi de hedefleyen laboratuvar bu kapsamda, Avrupa Metroloji Araştırma Programı araştırma projelerinde proje ortağı olarak da görev alıyor.
Medikal Metroloji Laboratuvarı sağlık alanında kullanılan cihazların ölçüm izlenebilirliği ve güvenilirliğinin sağlanması çalışmaları yanında, otoanalizörler için sertifikalı referans malzeme üretimi, medikal cihazlar için kalibratör tasarımı ve üretimi konularında da hizmet verecek.
Ultrasonik tekniklerin sağlık alanındaki uygulamaları için sistemler kurulması ve projeler üretilmesi, işitme cihazları ve kulaklıkların performans testlerinin gerçekleştirilmesi çalışmalarını yürütecek olan laboratuvar, medikal cihaz kalibrasyonu konusunda çalışan profesyoneller için özel eğitimler de düzenleyecek.
TÜBİTAK UME Medikal Metroloji Laboratuvarı ile hem vatandaşların aldığı sağlık hizmetinin kalitesi izlenebilecek, hem de bu alanda yurt dışına olan bağımlılık azaltılmış olacak.