TEOG VE EĞİTİM SİSTEMİMİZDEKİ YANLIŞLAR


Ahmet Aydınsoy

Ahmet Aydınsoy

17 Eylül 2017, 07:19

Eğitim sistemimizin en önemli problemlerinden biri, Mesleki eğitimdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın defalarca “ eğitimde istediğimiz noktaya gelemedik...” itirafına şahit olduk. Buna sebep olan, bir çok yanlış politika, eğitimde bize çok zaman kaybettirdi, hâlâ  kaybettiriyor. 

28 şubat sürecinde üvey evlat muamelesi gören İmam Hatip Liseleri yüzünden, tüm meslek liseleri mağdur edilmişti. Şimdi ise 15 yıllık Ak Parti iktidarında, birileri bulduğu her boş binaya imam hatip tabelası dikerek, içi boş, her türlü kaliteden yoksun okullar mantar gibi çoğaltıldı. Ve tüm liselerin, Meslek liseleri dahil, Anadolu Lisesi olması, yani sınavla öğrenci olması ( ki bu sınavın adı TEOG ) meslek liselerine ve imam hatip liselerine, 28 şubattan daha büyük darbe vurmuştur. 

Bu yanlış uygulamaların en önemli müsebbibi, hiç şüphesiz Eğitimin “E”sinden anlamayan bakanlarla bürokratlarla Eğitim politikası belirlenmesi ve yönetilmesidir. Yüz yıllardır hiç masum olmayan emellerle yap-boz tahtasına çevrilen eğitim sistemimiz, maalesef 15 yıllık Ak Parti iktidarında, istisnasız hepsi eğitimden anlamayan, eğitimci olmayan bakan ve bürokratlar elinde heder edildi. Ve hâlâ bu talihsizlik devam ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanım! Lütfen !

-    ARTIK EĞİTİMİ, EĞİTİMCİLERE BIRAKIN !

-    20 kişilik bir masada tek eğitimci olan bir öğretmeni, eğitim konusunda, bir buçuk dakika dinlemeyip, aynı masada bulunan diğer insanlarla 40 dakika havadan sudan, çiçekten böcekten, hayırlı evlat kız mı, erkek mi ? geyik muhabbetinden dem vuran, ve hepsinden önemlisi eğitimci olmayan ve eğitimden anlamayan bir Bakan istemiyoruz. Eğitimdeki  bu yanlış “ Yeni Türkiye’nin, Yeniden büyük medeniyet” hayalimizin hızını kesiyor. 

-    Hep birlikte, Yeniden Büyük medeniyet kuracaksak.

-    1. Önce eğitim 

-    2. Adalet. 

-    Tıpkı Osmanlıda olduğu gibi  büyük medeniyetimizin inşasının temelinde eğitim, o temelin başında  eğitimciler vardır. Toplum olarak, millet olarak, eğitime verdiğimiz değerin öncelikli göstergesi, bütçeden en büyük payın eğitime ayrılması değil, ayrılan bu payın, heba edilmemesi ve eğitimin yeniden şahlanması için EĞİTİMCİLERE hak ettiği değerin verilmesidir.

-    Dünyanın en önemli işini yapan, insan yetiştiren öğretmenlik mesleği, Osmanlıda en gözde, en saygın meslekti. Şimdi tüm saygınlığı ayaklar altına alınan, elleri öpülesi edebiyatına rağmen, velilerinden, toplumun genelinden ve yöneticilerinden, hak ettiği değeri göremeyen öğretmen, geleceğimiz, her şeyimiz olan  evlatlarımızın, öğrencilerimizin gönüllerine, hayallerine dokunup, onları dönüştüren bir rol model olmaktan bilinçsizce uzaklaştırılmıştır.

-    Eğitime ne kadar yatırım yaparsanız yapın.

-    Tüm sınıflara teknolojinin tüm imkanlarını doldurun. Tüm öğrencilerin eline tableti verin. (Ki Bir Öğretmen  Milli Eğitim Bakanı bunu yapmazdı.) Fatih projesine verdiğiniz değeri öğretmene vermedikçe, öğretmenin ihtiyacı olduğu için değil, geleceğimiz, umutlarımız, hayallerimiz, her şeyimiz evlatlarımız, öğrencilerimiz için, öğretmenlerimizi gerçekten baş tacı etmedikçe, Ve eğitimin bütün inceliklerini yaşayarak tecrübe edinmiş Eğitimci Bakan ve Bürokratlarımız olmadıkça, nice 15 yıllar kayıp hanemize yazılacak. Yeniden Büyük Medeniyet hayalimiz, hayallerde kalacaktır.

-    Evet TEOG kalkmalı, her başarı seviyesinden çocuklar, mahallesinde bulunan en yakın liselere gitmeli. 

-    Meslek liseleri özendirilmeli, alanlarında yüksek öğretime geçişlerde meslek liselerine ek puan verilmeli. Bilgisayar mühendisi olmak isteyen genç, Meslek lisesinin bilgisayar bölümüne, doktor olmak isteyen sağlık Meslek lisesine yönlendirilmeli...

-    Toplumun her kesiminde saygınlığı ve itibarı iade edilen öğretmen, gönüllere taht kuran, dönüşen, dönüştüren rol model olacak. Ve çocuklarımızın dünyasında, hayallerinde en önemli değer eğitimin olacaktır.

-    Bütün mesleklerin mimarı olan öğretmenlik, tüm mesleklerin en gözdesi olacaktır. Tıpkı büyük medeniyetimizin zirveye ulaştığı Osmanlı’da olduğu gibi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali - 7 yıl önce
Aydın bey iyi guzel de her öğrenci mahallesindeki en yakın liseye gitmeli diyorsun peki her mahalledeki lisenin kalitesi aynı mı? Ankaradan örnek verecek olursak fen lisesine gitmek isteyen başarılı da olan bir öğrenci Ankara fen lisesinin mahallesine mi taşınmalı? Tamam mutlaka teog rehabilite edilmeli ama yerine de akla ve mantığa uygun bir sistem getirilmeli. Yoksa yeni sistem sadece varlıklı ailelerin çocuklarına yarar. Vesselam
Avatar
Mehmet - 7 yıl önce
MEB Yapılan değişiklikleri sanki uzaydan birileri gelmiş yapmış gibi bir tavır içinde. Sanki SBS sınavlarını üçe çıkaran başkası, sanki 60 aylıkları zorunlu okula getiren başkası, sanki el yazısını getiren başkası, sanki .... bunca yanlış uygulamayı yapan bürokratlara neden hesap sorulmadığını anlayamıyorum.
"Eğitimcileri eğitmeden yapılan her değişiklik başarısız olmaya mahkumdur."
Şimdi müfredat İLE ilgili öğretmen eğitimlerinden sonra konuştuğum arkadaşlar bu şekilde bir seminerin olmayacağını hiç faydalanmadıklarını söylediler.