İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı çalışan ve toplam 14 bin 200 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, KÜLTÜR AŞ, HALK EKMEK, HAMİDİYE, AĞAÇ AŞ’deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, Başkan Kadir Topbaş ve HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan tarafından imzalandı. Yüzde 11'lik zamla ücretler ortalama olarak aylık brüt 6 bin 93,88 TL'ye yükselirken, sosyal yardımlarla birlikte bir işçinin eline geçecek net ücret ortalama 4 bin 97,59 TL oldu
Toplu sözleşme imzalayan işçilerin ücretleri 4 Bin liraya yükseldi
İmza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Eren ve Eyyüp Karahan, Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz ile sözleşme imzalayan İBB Şirketlerinin Genel Müdürleri de yer aldı.
1 Mart 2016-28 Şubat 2018 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesiyle çalışanların çıplak ücretlerine birinci yılda 11 net zam, düşük ücretlilere bu zammın üstünde iyileştirme yapıldı. Sosyal yardımlar da yüzde 11 oranında arttırıldı. Sözleşmenin ikinci yılında da birinci yıldaki enflasyon oranı kadar zam yapılması karara bağlandı. Yılda 4 ikramiye ve ayni yardımlar da devam edecek. Yeni toplu iş sözleşmesiyle bir ortalama çalışan maaşı aylık brüt giyinik ücreti 6 bin 93,88 TL, aylık net giyinik ücreti 4 bin 97,59 TL oldu.
''İşçimizi enflasyona ezdirmedik''
Törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İBB’nin bu yılki yatırım bütçesinin 16,3 milyar lira olduğunu ve yüzde 30 işçilik payı üzerinden hesaplandığında İstanbul piyasasına her ay 480 milyon lira para aktardıklarını söyledi. “Biz panik edip yatırımları durdursaydık, her ay iş, aş olan bu para olmayacaktı. 2017 bütçesini de yüzde 15 arttırma ile yapacağız. Durmayacağız, ekonomiyi geliştirmek adına fazla yatırım yapmak zorundayız” diyen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu yatırımlar siz değerli mesai arkadaşlarımızın katkılarıyla gerçekleşiyor. Her birimiz yaptığımız işin en iyisini yapmak, işimize imanımızı ve ruhumuzu aktarmak zorundayız. Vatanını, milletini seven insanlar böyle yapar. İnsanlığın da gereği budur. O zaman bu ülke gelişir. Türkiye bir darbe atlatmış ve bir sınır ötesi savaş olmasına rağmen yurttaşlarımızda bir güven duygusu var. Hükümetimizin ekonomik politikaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bize de dev yatırımlar yapma imkanı veriyor”
Hak-İş Sendikası ile güzel bir çalışma yaparak dengeleri kollayan, imkanlar nispetinde bir sözleşme ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Topbaş, “Geçmişin maaş ödeyemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çok şükür geride kaldı. Benim başkanlık dönemimi kapsayan 2004’ten itibaren enflasyon yüzde 185 artmış. Ama bizim yaptığımız zamlar yüzde 304 olmuş. Yaklaşık yüzde 119’luk bir artış yapmışız. Bunun reel ücrete yansıması da yüzde 42’dir. İmkan olsa daha fazla, yüzde 20-30 zam vermek isteriz. Gönül zengin ama imkanları konuşuyoruz. Milli gelirimiz artsın, maaşlar da katlanır. Türkiye’nin çalışarak bu gelire ulaşması lazım” diye konuştu.
“Geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyorum demek bir züldü. Şimdi İBB’de çalışmak Türkiye genelinde bir farklılık. Burası aynı zamanda Türkiye’deki belediyelere yetişmiş eleman veren bir okul” ifadesini kullanan Topbaş; “Doğru yatırımlarla ve hamlelerle gemimizi rotamızda götürmeye çalışıyoruz. Sözleşmede oluşan 8 aylık farkların da zamana yayılmasını istemiyorum. Genel Sekreterimize talimatı verdim. Hemen bulup çalışanlarımıza ödenecek. Bu farklar da bir an önce bitsin. Herkes mutlu, huzurlu, güle oynaya bu iki yıllık programla İstanbul’a hizmetimizi beraberce sürdürelim. Bu emanet ve müjdelenmiş şehre hizmet etmek hepimize gurur olur inşallah.” dedi.
''Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza bilgi vererek gittim''
İBB Başkanı Topbaş, yurtdışı gezileri nedeniyle yapılan eleştirilere, "Sadece kendi işimizi yaparak değil, bulunduğumuz konum itibariye ülkeme, şehrime ne katabilirim diye düşünerek de hizmet etmeliyiz" diyerek yanıt verdi.
Katıldığı geziler hakkında bilgi veren Topbaş; 11-18 Ekim tarihleri arasında Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) toplantısına katıldığını söyleyerek, "Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza bilgi vererek gittim" açıklamasında bulundu. Topbaş, Bogota ziyaretinin ardından Ekvador'un Başkenti Kuito'da düzenlenen BM Dünya Konferansı Habitat III'ün açılışına katıldığını, oradan da Brüksel'de FETÖ darbe girişimi ve terörünü anlatmak için bir dizi ziyarette bulunduğunu anlattı.
HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Genel Mahmut Arslan da Kadir Topbaş’ın olağanüstü bir dönemde UCLG Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak büyük başarılara imza attığını belirterek, “Ülkemizde olağanüstü hal var. Birçok konuda Türkiye hala 15 Temmuz'un bir kısım etkilerinden yeterince kurtulabilmiş değil. Bir tarafta sınır ötesi operasyonlar yapıyoruz. Bütün bunlar içerisinde İstanbul gibi medeniyetimizin kadim ve dünya başkenti İstanbulumuzun toplu sözleşmesini masada, müzakere ve uzlaşmayla, barış içinde sonuçlandırılmış olması aslında bu ülkenin farkını ortaya koymaktadır. Hem sendikalar olarak hem işverenimiz ve hem de siyasi iktidar olarak bütün bu olup bitenler içerisinde Türkiye yoluna devam ediyor” diye konuştu.
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ülkemizin geleceği açısından çok dikkatli ve sorumlu aynı zamanda çalışanlarının geleceğini aynı yerde gören bir yaklaşım ortaya koyduğunun altını çizen Arslan, “İBB ile toplu sözleşme için ciddi bir müzakere süreci yaşadık. Belediyemizi ve sendikalarımızı sorumluluk içinde hareket ettikleri için kutluyorum. Bu sosyal diyalogdur. Hem enflasyon ve Yüksek Hakem Kurulu rakamları üzernide, aynı zamanda kavga ve çatışma olmadan zam aldık” şeklinde konuştu.
Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ile İBB ve sendika temsilcileri toplu iş sözleşmesine imza attı. Program törene katılan İBB çalışanlarının alkışlarıyla son buldu.