Yalçın Topçu’dan usta sanatçıya vefa

Ankaralı “Derviş Rıfat” lakaplı saz ve söz ustası Rıfat Rıfkı Balaban, Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu da katıldı.

Yalçın Topçu’dan usta sanatçıya vefa
12 Nisan 2017 Çarşamba 20:53

63.Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu dün hayatını kaybeden saz ve söz ustası 'Derviş Rifat' lakaplı sanatçı Rıfat Rıfkı Balaban'ın cenaze törenine katıldı.

Rıfat Rıfkı Balaban'ın cenazesi Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı'nda öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

Merhum Rıfat Rıfkı Balaban'ın cenaze törenine Devlet erkanından Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı sayın Yalçın Topçu'nun yanısıra MHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, birçok eski siyasetçi, TRT sanatçıları, çalışma arkadaşları Ankara Seğmenleri ile birçok seveni katıldı.

''Rıfat Abi'yle Aynı İlkokulda Okudum''

Cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu'ya bir gazetecinin ''merhumu nasıl bilirdiniz'' sorusu üzerine Topçu, ''Rıfat Abi'yle aynı ilkokulda okumuştum, onun okuduğu Cebeci Ortaokulu'na da ilk öğretmen tayinim olmuştu. Daha sonra 12 Eylül ihtilali sonrası görevden alınmıştım. Hacettepeli olmamız, Abidinpaşalı olmamızın yanında benim ailemin ağabeyisi olan çok değerli sanatçımızdı. Onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Değerli ailesine Ankara Seymenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet etsin.'' dedi.

''Cumhurbaşkanımızın Taziyelerini Ailesine ilettim''

Rıfat Abi'ye son görevimi yerine getirmek için buradayım diyerek sözlerine devam eden Topçu, ''Rıfat Rıfkı Balaban'ın son yolculuğunda görevimi yaptım aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın taziyeleri ve başsağlığı mesajında eşine ve evlatlarına ilettim.'' dedi.

Rifat Rıfkı Balaban kimdi:

Ankara'nın Hacettepe semtinin İmaret mahallesinde, Hamamönü esnaflarından elektrikçi Arif Balaban ile ev hanımı Cemile Hanım'ın oğlu olarak 1936 yılında dünyaya gelen 'Derviş Rıfat' lakaplı Rıfat Balaban, Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı eğitim hayatını, Ulus'taki 1. Sanat Okulu'ndan ehliyetli elektrikçi olarak mezun olup tamamladı. Babasının yanında iş hayatına atılan Balaban, saza olan merakı nedeni ile 4.Orta (Şimdiki Cebeci Orta Okulu) okulu arkasındaki sazcı Kastamonulu Kazım ustanın dükkanına her gün gidip geliyor ve bir saz almak istiyordu.Babası da saz çalmasına karşı çıktığından, o zamanlar 75 lira olan sazı bir türlü alamıyordu.

İlk sazını evin önünden geçen bir eskiciden 26,50 liraya satın alan Balaban, Hamamönü'nde Fehmi Dayı lakaplı Yağcıoğlu Fehmi Efe'den ilk dersini almaya başlar. Aynı zamanda feyz aldığı Fehmi Dayı ve Bolulu Emin Aldemir, Rıfat Balaban'ın sanat hayatında çok önemli bir yere sahip olmuşlardır.

1960 yılında kendisi gibi Hacettepeli olan Cemile Kalacı Hanım'la evlenen Rıfat Balaban'ın Ömür adında bir kızı ve radyoda saz sanatçısı olarak çalışan Arif adında bir oğlu vardır.

Aynı zamanda Seymen olan Rıfat Balaban, 50 yıl seymenlik kültürüne hizmet ettiği için Ankara Kulübü tarafından Çınar Seymen Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

Mesleki kariyeri

1960 yılından itibaren Türk Halk Müziği sanatçılarına radyoda dışarıdan eşlik eden Rıfat Balaban, 1966 yılında girdiği sınavdan sonra Ankara Radyosu'nda kadrolu sanatçı olarak çalışmaya başlamıştır. Sanatçı 1970 yılında girdiği bir sınavı da kazandıktan sonra çalıp söyleyen solo sanatçı ünvanını da almıştır. Yurttan Sesler radyo programında gerek koro gerekse solo saz sanatçısı olarak çalışan sanatçı, Ankaralı saz sanatçısı Adnan Şeker ile birlikte Nezahat Bayram, Necla Erol, Nurettin Çamlıdağ, Saniye Can, Turan Karabulut, Aliye Akkılıç, Nurettin Dadaloğlu, Seyhan Tütün, Erkan Sürmen ve Ahmet Özhan gibi dönemin ünlü sanatçılarına eşlik etmiştir.

1975 yılında radyo sanatçıları ile Kıbrıs'a yapılan bir turneye, 1983 yılında ise sanatçılar Erkan Sürmen, Ahmet Özhan ve Seyhan Tütün'e eşlik etmek üzere Arnavutluk turnesine katıldı.

1959 yılında Hamamönü'nden, Samanpazarı'na çıkan yol üzerinde Rıfat Balaban saz evini açtı. Saz imalatı ve tamiri de yapan sanatçı Neşet Ertaş, Zekeriya Bozdağ ve Mehmet Cihan gibi saz evi olan sanatçılara satmaları için saz yaptı. Düğün ve konser organizasyonlarına sanatçı temin etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.