Erdoğan ve Merkel 'külfet paylaşımı' hakkında konuştular

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le mültecilerin 'külfet paylaşımı' hakkında görüştüler. Merkel, "Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Erdoğan ve Merkel 'külfet paylaşımı' hakkında konuştular
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde kabul etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel birlikte basın toplantısı düzenlediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'le Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirtti. "Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim" dedi.

Teröre karşı ortak mücadele eylem planı üzerinde durma hassasiyetlerinin devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri de ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler" açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinde "terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmenin gereği" üzerinde durduklarını söyledi.

Türkiye - AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek 15, 17, 23, 24, bu noktada 31. fasıllar üzerinde bir değerlendirme yaptıklarını, gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettiğini belirtti.

Almanya Başbakanı Merkel yaptığı açıklamada bu güne kadar 2 milyondan fazla mülteciyi kabul eden  Türkiye'nin çok zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduklarını ifade etti. Merkel, "İkili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığım süreç ve gelişmelerle bağlantılı olarak da bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu hareketin de Türkiye üzerinden AB'ye akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye'nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini savunuyoruz" şeklinde konuştu.

Merkel, Antalya'daki G20 zirvesinde Erdoğan ile tekrar görüşeceklerini söyledi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.