Gözler TBMM’de: Üniversiteli İşçiler Tek Yürek Oldu, Müjdeli Haber Bekliyor, Üniversiteli işçiler memur statüsüne geçecek mi?, Üniversiteli İşçilerin sorunu mecliste, Kamuda Belediyeler ve şirketlerinde işçi statüsünde 4857 sayılı kanuna tabi olarak çalışan üniversiteli işçiler memur kadrosuna alınacak mı?, engellerin kaldırılması hususunda TBMM de komisyon oluşturularak görüşülmeye başlandı Gözler komisyondan çıkacak kararda, Detaylar Haberimizde...
Gözler TBMM’de: Üniversiteli İşçiler Tek Yürek Oldu, Müjdeli Haber Bekliyor
Kamuda Belediyeler ve şirketlerinde işçi statüsünde 4857 sayılı kanuna tabi olarak çalışan üniversiteli işçiler , TBMM ‘nin yeni yasama yılına başlaması ile birlikte seslerini duyurmaya çalışıyor. İşçiler düzenleme bekliyor. Beklenen oldu ve Üniversiteli işçilerin sıkıntıları TBMM komisyonunda görüşülmek için ele alındı. Gözler Komisyondan Çıkacak kararda..
Kamu Saati İnstagram Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ
TBMM ‘nin açılması ile birlikte üniversiteli işçilerin meraklı bekleyişi başladı. Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi olarak işçi statüsünde çalışmakta olan üniversiteli işçiler her fırsatta seslerini duyurmaya devam ediyor. Devlet yetkilileri bu haksız durumu daha fazla görmezden gelemedi ve konu TBMM komisyonunda görüşülmek üzere ele alındı.
ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER KİMDİR?
Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi işçi statüsünde çalışan bu personeller , kendilerini şu şekilde tanımlıyor:
“Kamu Kurumlarında, Belediyelerde, bağlı şirketlerinde ve KİT’lerde 4857 nolu kanuna tabi daimi işçi statüsünde; Ön lisans, Lisans Mezunu hatta Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamlamış ama vasıfsız kadroda çalışan işçilerdir.”
Özetle;
“2007 senesinde aynı statüde, yani geçici işçi pozisyonunda bulunup, gerek öğrenim durumları, gerekse kurumlarının kadro durumları nedeniyle sözleşmeli personel statüsünü alamayıp, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmeye devam edenler, bugün itibariyle haksızlığa uğramış, sözleşmeli statüye geçenler memur olmuşlardır.”
MECLİS AÇILDI
Üniversiteli işçilerin sosyal medyada sürekli olarak gündem yaratmasını göz önünde bulunduran yetkililer bu duruma daha fazla kayıtsız kalamadı, sorununun çözüleceği tek adres olan meclisin yeni yasama yılına başlaması ile birlikte binlerce işçinin gözü TBMM ‘ye çevrildi. İşçiler müjdeli haber bekliyor.
Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi çalışan üniversiteli işçiler için düzenlemenin biran önce yapılmasını bekleyen üniversiteli işçiler sesini duyurmanın ve konunun mecliste komisyon kurularak görüşüleceğinden dolayı çok mutlu oldular.
Her toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde gündeme gelen adeta kangren haline gelmiş büyük bir topluluk oluşturan üniversiteli işçiler ancak bir türlü sonuca bağlanamayan üniversiteli işçiler sorunu çözüm bekliyor.
Kamu kurumları, Belediyeler, bağlı şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi ile KİT’lerde ve belediyelerde 4857 sayılı yasaya tabi olarak kadrolu pozisyonda çalışan üniversite mezunu işçiler, daha önce imzalanan 3. dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan haklarını istiyor.
1 Ağustos’ta başlayan memur sendikaları ve hükümet yetkilileri arasında gerçekleştirilen memurların tazminat, zam, tayin ve nakil işlemleri başta olmak üzere birçok konunun gündeme getirildiği 5. dönem TİS görüşmeleri hakem kurulu tarafından memur zamlarının açıklanması ile son bulmuştu. Memur sendikaları da verilen zam oranının yanı sıra, görüşme masasında karara bağlanan konularında hakem kuruluna sevk edilmesine büyük tepki göstermişlerdi.
Hazineye ek bir yükü yokKamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi çalışan üniversiteli işçiler taleplerinin yeni bir kadro değil sadece statü değişikliği olduğunu her fırsatta dile getiren üniversiteli işçiler, gelecek kaygısı duymadan, devletine ve milletine daha faydalı olmak istediklerini söylüyorlar. Şuan hali hazırda komisyonda görüşülen yapılacak yasal düzenlemeyle hazineye her hangi bir ek külfet getirmeden sorunun çözülebileceğini kaydeden üniversite mezunu işçiler, görevde yükselme, tayin, atama gibi aynı haklara sahip olarak iş barışının temin edilmesi gerektiğini ayrıca lise mezunları müdür amir şef olabiliyor iken üniversite mezunlarının önüne engel konulmasını dile getiriyorlar.
Sorun bir an önce çözülmeliDevlet büyüklerinden bir an önce bu soruna çözüm bulmalarını isteyen Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde 4857 nolu kanuna tabi çalışan üniversiteli işçiler, sendikalar ile devlet yetkilileri arasında imzalanan 3. dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan haklarının verilmesini istiyorlar. Her fırsatta sosyal medya üzerinden sayıları oldukça fazla rakamlara ulaşan Üniversiteli İşçiler düzenledikleri etkinlikler, milletvekilleri ve bakanları ziyaret ederek ve çeşitli iller de bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet büyüklerinden sorunun çözüme kavuşturularak statü değişikliği ile memuriyet kadrolarına geçirilmeyi bekliyor.
Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde KİT’lerde 4857 sayılı işçi kanuna tabi işçi statüsünde çalışan Üniversite Mezunu Tüm Üniversiteli İşçilerin isteğe bağlı olarak eğitimlerine (Diplomalarına) uygun Memur kadrolarına geçirilmesi atanması ve görevde yükselmelerinin önündeki engellerin kaldırılması hususunda TBMM de komisyon oluşturularak görüşülmeye başlandı Gözler komisyondan çıkacak kararda.
Kamu kurumları, Belediyeler ve şirketlerinde KİT’lerde 4857 nolu kanuna tabi işçi statüsünde çalışan üniversite mezunlarının mesleğine uygun olan memur kadrolarına geçirilmesi önerisine ilişkin yazılı soru önergesi 19 Temmuz 2019 tarihinde TBMM’ye sunulmuştu