Akşemsettin kimdir? Hayatı ve eserleri

Akşemseddin, Molla Gürani gibi Osmanlı Devleti'nin en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in hocasıdır. Peki Akşemseddin kimdir, eserleri nelerdir? Merak edilen sorularla birlikte Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisindeki karakterlerden Akşemseddin'in kısaca hayatı haberimizde... 

Akşemsettin kimdir? Hayatı ve eserleri
14 Mart 2018 Çarşamba 16:28

Akşemseddin, Osmanlı Devleti'nin en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından biridir. Ayrıca Türk âlimi, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk tarikâtının kurucusudur. Akşemseddin kimdir, eserleri nelerdir? Merak edilen sorularla birlikte Akşemseddin'in kısaca hayatı haberimizde... 

20 Mart 2018 tarihinde başlayacak olan Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde Fatih Sultan Mehmed'in hayatı anlatılacak. Fatih Sultan Mehmed'i Kenan İmirzalıoğlu oynarken Akşemseddin'i de usta oyuncu Metin Akpınar canlandıracak. 

Akşemsettin kimdir?

İslam alimi ve bilim adamı olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından biridir. İstanbul'un "manevi fatihi" olarak anılmaktadır. Asıl adı Mehmet Şemseddin Bin Hamzâ'dır. 1389 veya 1390 yılında Şam'da doğmuştur. Babası Şerafeddin-i Hamza'dır. Bazı kaynaklar Hz. Ebubekir'in soyundan geldiğini belirtmektedir. 

Saçının ve sakalının ak olması ve beyaz kıyafetler giymesinden dolayı "Akşeyh" veya "Akşemseddin" olarak hitap edilmesine neden olmuştur. Küçük yaşta hafız olmuştur. Hacı Bayram Veli'nin en önemli müritlerinden biridir. Akşemseddin, mutasavvıf, alim, hekim ve şairdir. Bir çok kitabı bulunmaktadır. Tarihte mikroorganizmadan bahseden ilk kişidir. Uzun süre Osmanlı medreselerinden çalışmış ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. 

İstanbul'un fethinde, Fatih Sultan Mehmed'in en önemli moral kaynaklarından biri olmuştur. Kuşatmanın en sıkıntılı döneminde Ebû Eyyûb el-Ensârî'nin mezarını bulmuş Sultan'ın ve ordunun manevi gücünü yükseltmiştir. İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'da kılınan ilk cuma namazını Akşemseddin kıldırmıştır.     

Akşemseddin, hayatının son yıllarını Bolu Göynük'te geçirmiştir. 1459 yılında Göynük'te hayatını kaybetmiştir. Mezarı Gazi Süleyman Paşa Camii avlusunda bulunmaktadır. Akşemseddin'in Türbesi 1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yapılmıştır. 

Eserleri:

•    Risalet-ün Nûriye
•    Risale-i Zikrullah
•    Def’ü Metain 
•    Risale-i Şerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli 
•    Makamât -ı Evliyâ 
•    Maddet-ül Hayat 
•    Nasihatname-i Akşemsettin 
•    Kitabü't Tıb 
•    Hall-i Müşkilât
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
- 4 yıl önce
Güzeldi işime yaradı aslında
Avatar
Df - 4 yıl önce
Sty
Avatar
Kaan - 4 yıl önce
Tesekkurler
Avatar
fyuoy - 4 yıl önce
ytıd7ıt