TRT'den 'yasaklılar listesi' ile ilgili açıklama

TRT yaptığı denetimler sonucu, 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkı, TRT’nin 14 kanalında yayınlanmıyor. Aralarında Nazan Öncel, Nükhet Duru, Onur Akın, Sıla, Bengü, Berkay ve Demet Akalın gibi isimlerin şarkılarının da yer aldığı 208 şarkının TRT'nin yasaklılar listesinde olduğu ortaya çıktı. TRT, çok tartışılan bu konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

TRT'den 'yasaklılar listesi' ile ilgili açıklama
01 Mart 2018 Perşembe 16:19

TRT Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı yaptığı denetimler sonucu 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkıyı sözleri nedeniyle yayınlamama kararı aldı.

Sayıştay raporundaki tespitlere dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, yasaklanan program ve şarkıların hangileri olduğunu sordu.

TRT Yönetimi tarafından KİT Komisyonu üyelerine verilen yanıtta "Akıl Çıkmazı", "Dört Duvar Özgürlük" isimli programların ve 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkı sözünün 6112 Sayılı Yasanın 8. Maddesi 1.fıkrası ilgili bentleri çerçevesinde yasaklandığı belirtildi.

2016 yılında TRT tarafından yasaklanan şarkılardan bazıları ve yasaklanma gerekçeleri şöyle:

Mehmet Erdem - Kimse Bilmez: Gül rengi şarap içilmez mi böyle günde
Nükhet Duru - Sarhoşum Ben: Her akşam vokta rakı ve şarap, içtikçe delirir insan olur harap
Bengü - Hodri Meydan: Korkmadım ben intihardan, kim yaşarmış ayrılıkta
Sıla - Afitap: Bilen baksın şu falımıza, kaldık mı hacıya hocaya? (Sıla'nın Engerek ve Müstehcen şarkıları da yasaklı)
Demet Akalın - Ah Ulan Dünya: Gel delirme gel de içme
Berkay - Hep Sonradan: Kederli bir akşam içmişiz, sarhoşuz hepsi bu
Nazan Öncel - Sakin Ol Şampiyon: Arkandan konuşacak mıyım, sövecek mi sayacak mıyım?

''Gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır"

TRT ise konuyla alakalı bir açıklama yayınladı. "Haberlerin tam olarak gerçeği yansıtmadığı" ileri sürülürken, eserlerin yasal gerekçelerle yayınlanmadığı ifade edildi. TRT'nin açıklaması şöyle;

"Bazı basın yayın organlarında yer alan 'TRT'nin yasakladığı şarkılar' haberleri gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Sigara ve alkol tüketimini özendirecek, çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek ve terör propagandası barındıran tüm içerinlerin denetlenip ve yayınlanmaması sadece TRT'nin değil tüm yayıncı kuruluşların uymakla yükümlü olduğu yasal bir zorunluluktur.

TRT'de 2016 yılında konusunun uzmanları tarafından denetlenen 32.848 program içerisinden sadece 2 TV programı, 30 TV reklam spotu, 8 radyo reklam spotu ve 208 müzik eseri yasal gerekçelerle yayınlanmamıştır.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun günümüzde bir sanatçıyı yasaklaması söz konusu değildir ve ismi geçen sanatçıların eserleri TRT'nin değişik mecralarında halen yayınlanmaktadır."

''TRT görevini yapıyor''

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, konuya ilişkin "Mevzuat gereği içinde bazı kavramlar geçen özellikle küfür veya alkol, sigara gibi, onlarla ilgili olanlarla alakalı tedbir almak TRT'nin görevidir. TRT, bugüne kadar bu görevi yaptı. Geçen sene de aynısını yaptı, önceki sene de bir önceki sene de yaptı. Her sene yapıyor bunu. Ama şimdi bunu tabii diğer televizyonların da yapması gerekiyor. TRT'nin her sene yaptığı bir işi sanki ilk defa yapıyormuş gibi kamuoyuna takdim etmek TRT'nin kanunun verdiği görevi yerine getirmesini, kanun dışı yapılmış bir sansürmüş gibi takdim etmek büyük bir ahlaksızlıktır. Bunu yapanları kınıyoruz. TRT görevini yapıyor." ifadelerini kullandı.

Yasaklılar Listesi

KİT Alt Komisyon Üyesi Atilla Sertel, TRT'nin yazılı olarak 8 Şubat 2018'de verdiği yazılı cevapta yasaklı 208 şarkı listesini de gazetecilerle paylaştı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.