Memurlara 'performans sistemi' ile ya işine son ya da zam

Memurlar için hazırlanan "Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı"na göre başarı puanları verilecek. Başarı puanlarına göre ya işten çıkarılabilecek ya da zam alabilecek.

Memurlara 'performans sistemi' ile ya işine son ya da zam
04 Temmuz 2016 Pazartesi 08:37

Memurlar için 'performans sistemi' çalışmalarında ilk adım atıldı. Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı" sendikalardan gelen tepkiler nedeniyle görüşlere açıldı.

Başarı puanına göre ya işine son ya da zam 

Taslağa göre memurun elde edeceği 'başarı puanı'na çeşitli uygulamalar söz konusu olacak. Başarı puanı yüksek olan  memurun ücretinde artış olurken düşük olanın görevinde ya da görev yerinde değişim yapılacak. Eğer başarı puanı düşük olan memur sözleşmeli ise sözleşmesi fesh edilerek işten çıkarılabilecek. Başarılı memurlarda yurtdışı imkanınada sahip olabilecek.

Vatandaşlık memnuniyeti yüzde 5 etkili

6 aylık ya da 1 yıllık olarak gerçekleştirilecek değerlendirmede "Vatandaş memnuniyeti" sadece yüzde 5 etkisi olacak. Memurlara bu değerlendirmelerde 100 puan üzerinden verilecek puanlarda 0-59 arası D düzeyi, 60-75 arası C düzeyi, 76-89 arası B düzeyi, 90-100 arası da A düzeyi olacak.

Başarı değerlendirme formuna itiraz edilebilecek

Memurların amirleri, iş arkadaşları, en yakın astları ve hizmetten yararlananlar tarafından yapılacak olan değerlendirmelerde amirler sürekli memurları takip edecek. Olay veya davranışlardan elde edilen izlenimler için form doldurularak değerlendirme sonunda "başarı değerlendirme formu" düzenlenecek. Bu değerlendirme için memurun iki gün içinde itirazını gerçekleştirebilecek.

Bir üst amir tarafından değerlendirilecek olan itiraz reddedilirse kesinleşecek ya da 'en yakın amirden' yeniden değerlendirme istenerek kesin karara ulaşılacak. Bu adımdan sonra itiraz hakkı bulunmayacak.

Değerlendirmedeki düzeylere göre uygulamalar söz konusu

Üç dönemin başarı puanı A ve B düzeyinde olan personelin bu durumu görevde yükselmelerinde, yer değiştirmede, yurt dışı görevlendirmelerde ve insan kaynakları planlamasının diğer alanlarında dikkate alınırken sözleşmeli personelden başarı puanı A, B ve C düzeyinde olanlara 'başarı ücreti' ödenecek.

D düzeyinde olanlara ek 6 ay süre

Eğer memurun başarı puanı birbirini takip eden 3 dönemin en az ikisinde en alt seviye olan D düzeyindeyse, görevi ya da görev yeri değiştirilirken sözleşmeli memur için 'temel ücretle' başka bir amirin yanında 6 ay ek süre verilerek çalıştırılacak. Yeni sözleşme yapılmasının ardından eğer 6 ay sonunda sicil ve başarısı D düzeyindeyse sözleşmeleri fesh edilerek işten çıkarılacak.

Değerlendirmede dikkate alınacak hususlar

Memurların değerlendirilmesinde, disiplin kurallarına uyup uymadığı, etik davranış ilkelerine uygun hareket edip etmediği dikkate alınacak.
Görevlerini yerine getirirken muhataplarının din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi görüş veya dış görünüş gibi farklılıklarını dikkate almaksızın; yaş, gelenek, örf veya engelli olma gibi farklılıklarını ise dikkate alarak hareket edip etmediğine" de bakılacak.

Sorumluluğu altında bulunan evrak ve bilgilerin güvenliğini gözetip gözetmediği, gizlilik gerektiren iş ve işlemlerde gerekli hassasiyeti gösterip göstermediği de dikkate alınacak. İş arkadaşları da memuru değerlendirirken, gerek tutum ve davranışlarıyla, gerekse kılık ve kıyafetiyle mesleğinin gerektirdiği saygınlık ve ciddiyeti yansıtacak şekilde devleti ve kurumunu temsil edip etmediğine bakacak.

Kaynak: Türkiye

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.