NEDİR GELİŞMİŞLİK? LİSE, ÜNİVERSİTE, SUÇ-1


Yusuf Öncü

Yusuf Öncü

28 Nisan 2017, 09:33

Ne anlıyoruz gelişmişlikten?Biz nasıl gelişmiş ülke olabiliriz?Gelişmiş ülkelerin bireyleri de gelişmiş mi? Sorularını uzatabiliriz.Ancak sorularımızı sorarken standart cevapları bir kenara bırakmamız gerektiğini kabullenelim. Birçok insan gelişmişliği ekonomik,teknolojik,askeri ilerleme olarak algılarken acaba doğru mu düşünüyor biraz sorgulayalım.

Gelişmişlik ile eğitimin ne kadar ilgisi var ve gelişmiş toplumlar olarak adlandırılan toplumların özelliklerini nelerdir öğrenmeye çalışalım.Bu şu demek olmuyor elbette;biz mutlak anlamda o ülkelerden geriyiz ve ne yaparsak yapalım onların seviyesini yakalayamayız.Bu sadece zihinlerimizi uyuşturmak ve ruhlarımızı kolaycılığa alıştırmak olur.Tüm sorgulayışlarımızı bireysel olarak yapıp,toplumun genel anlayışına dönüşene kadar sağlıklı şekilde yürütmek zorundayız.    

O halde birkaç istatistik inceledikten sonra sorgulayışımıza başlayalım.

2015 verilerine göre,Dünyanın en büyük ekonomileri arasında 17,4 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ile ilk sırada yer alan ülke ABD.ABD'yi sırasıyla Çin, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Brezilya ve İtalya takip ediyor.Türkiye ise 18'inci sırada yer alıyor.    

Uluslararası PISA testi sonuçlarına göre, Uluslararası eğitim değerlendirme testi , 72 ülke ve ekonomik bölgede 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapıldı. Bu 72 ülke ve ekonomik bölgeden 35'ini Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) ülkeleri oluşturuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek notları alarak en başarılı öğrenciler oldu. Japonya, Estonya, Finlandiya ve Kanada da 35 OECD ülkesi arasında en başarılı ülkeler oldu.

Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) ve Tayvan matematik konusunda başı çekiyor. Japonya'daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi.

Singapur, Hong Kong (Çin), Kanada ve Finlandiya okumada en iyi performansı gösteren yerler oldu. İrlanda, Estonya, Güney Kore, Japonya ve Norveç de OECD ortalamasının üzerinde kalırken, 41 ülke OECD ortalamasının altında kaldı. 

Center for World University Ranking (CWUR), dünyanın en iyi 1000 üniversitesini belirledi. Listede ABD'den 224, Çin'den 90, Japonya'dan 74, İngiltere'den 65 üniversite kendisine yer buldu. Türkiye'de eğitim veren 10 üniversite listede yer alırken, bu kurumlardan hiçbiri ilk 500'e giremedi. İşte CWUR'nin belirlediği en iyi üniversiteler.. 

20- Kyoto Üniversitesi (Japonya) 
19-Michigan Üniversitesi (ABD)  
18- Kaliforniya Üniversitesi (San Francisco) (ABD) 
17- Kaliforniya Üniversitesi (San Diego) (ABD) 
16- Johns Hopkins Üniversitesi (ABD) 
15- Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles) (ABD) 
14- Pennsylvania Üniversitesi (ABD) 
13- Tokyo Üniversitesi (Japonya) 
12- Cornell Üniversitesi (ABD) 
11- CIT (ABD)  
10- Yale Üniversitesi (ABD) 
9- Princeton Üniversitesi (ABD)  
8- Chicago Üniversitesi (ABD)  
7- Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) (ABD) 
6- Columbia Üniversitesi (ABD) 
5- Oxford Üniversitesi (İngiltere) 
4- Cambridge Üniversitesi (İngiltere) 
3- MIT (ABD) 
2- Stanford Üniversitesi (ABD) 
1- Harvard Üniversitesi (ABD) 

Listede yer alan Türk üniversiteleri ise şöyle... 


525- ODTÜ 
652- İstanbul Üniversitesi 
668- Hacettepe Üniversitesi 
700- İTÜ 
720- Ankara Üniversitesi 
  
Suç oranı en düşük ülkeler

Kanada:1, Danimarka:2 ,İsveç:3 ,Norveç:4 ,İzlanda:5 ,İsviçre:6 Avustralya:7 ,Bhutan:8 ,Avusturya: 9 ,Singapur:10


 Bu istatistiklerden herkes bir şeyler çıkarabilir ama ben anladıklarımı biraz ifade edeyim. Toplumlar ekonomik,teknolojik,askeri  olarak gelişmiş olmak istiyorlarsa mutlaka eğitim sistemlerini dünya ülkeleriyle yarışacak donanıma getirmek zorundadır.Bu donanım sosyal bilimler öğrencisi yetiştirmekten ziyada teknoloji üretebilecek ana ve ara eleman yetiştirmekle,bu elemanların lise ve üniversite bazında sanayi-üretim sektörüyle buluşmasıyla,teknoloji ürettikten sonra bu teknolojiyi dünyaya pazarlayacak girişimci ruhları desteklemekle mümkün olur.


Ancak bu süreç nasıl gelişmiş  ve huzur toplumu olmamıza katkı sağlar,hem üreten, hem üretime açık zihinlere sahip olan, hem de bunlar olurken birbirine saygı duyan ilkeli nesillere nasıl kavuşulur bir sonraki yazımızda izah etmeye çalışalım..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gözüm - 8 yıl önce
Eğitim şart.