Sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili birçok detay merak ediliyor. 6 yıl zorunlu hizmeti olan sözleşmeli öğretmenlik için formasyon şart mı? Özellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi mezunları formasyon almadan öğretmenlik yapabilir mi? Kamu Saati olarak merak edilen sorulara cevap verdik.
Formasyon eğitiminin ne kadar doğru olduğu gençlerin ve uzmanların aklını kurcalamaya devam ediyor. Bir diğer yandan ücretli öğretmenliğin çocukların eğitimi üzerindeki olumsuz yönleri tartışılıyor. İşte eğitim sistemi hakkında sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik bazında bilinmesi gereken noktalar!
Sözleşmeli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenlik Arasında Ne Gibi Farklar Bulunuyor?
Formasyon almadan sözleşmeli öğretmenlik yapılır mı sorusu sıklıkla dile getirilmektedir. Bu sorusunun dile getirilmesi konu hakkında ne denli büyük bir akıl karışıklı odluğunu da ispatlayan noktalardan bir tanesidir. Sözleşmeli öğretmenlik ile ücretli öğretmenlik konseptleri ülkemizdeki gençler tarafından araştırılmaktadır. Kişilerin sözleşmeli öğretmen olabilmesi için ya eğitim fakültelerinden mezun olması gerekmektedir ya da lisans eğitimi sonrasında bir formasyon eğitimi almaları gerekmektedir. Ancak bu şekilde devlet tarafından açılmış olan kadrolara başvurma hakkı elde edilmektedir.
Ücretli öğretmenlikte ise herhangi bir bölümden lisans eğitimi almanız yeterli görülmektedir. Tabi ki kişilerin açılan kadroya göre bazı kriterler baz alınarak ücretli öğretmenliğe yerleştirildiği de bilinmektedir. Genellikle bu işlemler ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından denetlenmekte ve gerçekleştirilmektedir. Bulunduğunuz ilin ilçe milli eğitim müdürlüklerinin internet sayfasına göz atarak bu konuda açılmış olan kadrolara bir göz atabilirsiniz. Son senelerde ücretli öğretmenlik online başvuru ile kişilerin taleplerini almaktadır.
Formasyon Eğitimi Sözleşmeli Öğretmenlik İçin Bir Engel Midir?
Formasyon almadan sözleşmeli öğretmenlik yapılır mı sorusu ile beraber toplumumuzda oluşan formasyon öğretmenlik için yeterli değil midir sorusu da akıllara gelmektedir. Kişilerin formasyon aldıktan sonra kanun önünde eğitim fakültesinden mezun olanlardan herhangi bir ayrılıkları ya da eksik bir yönlerinin olmadığı dile getirilmelidir. Toplumumuzdaki bu farklılık algısının başarılı formasyonlu öğretmenler ile aşılacağı ümit edilmektedir.
Formasyonlar üniversitelerin YÖK izni ile açtıkları kontenjanlardır. Zaten ülkemizde birçok mezunu olan bazı bölümlere çok fazla kontenjan açılmamaktadır. Sosyal bilimler ve fen bilimlerine çok fazla kontenjan açılmadığı dikkate alınması gereken noktalardandır. Yaklaşık olarak bir sene içerisinde biten formasyon eğitiminden sonra sözleşmeli öğretmenlik ya da kadrolu öğretmenlik yapabilirsiniz. Formasyon belgenizi MEB’e atama zamanı götürmeniz yeterli olacaktır.