Mahkemeden Aday Öğretmenlik Mülakatları için yürütmeyi durdurma kararı

Van 2. İdare Mahkemesi, Aday Öğretmenlikten Asli Öğretmenliğe Geçiş Sınavı ile ilgili emsal bir karar verdi. Sözlü sınavda başarısız olup mahkemeye başvuran öğretmen adayının açmış olduğu davayı gören mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemeden Aday Öğretmenlik Mülakatları için yürütmeyi durdurma kararı
14 Haziran 2017 Çarşamba 19:35

Aday Öğretmenlikten Asli Öğretmenliğe Geçiş Sözlü Sınavında başarısız olan öğretmen adayı, konuyu mahkemeye taşıdı. Adayın başarısız olması sonrası aöçılan davaya bakan Van 2. İdare Mahkemesi emsal bir karara imza atti. Mahkeme, sınavda başarısız olma durumu ile ilgili nesnel bir gerekçenin olmadığını belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Eğitim-Bir-Sen, konu ile ilgili açıklamada bulundu. 

Eğitim Bir-Sen tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Eğitim-Bir-Sen olarak aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçiş sözlü sınavında bir üyemizin başarısız sayılması işlemine karşı açmış olduğumuz davada Van 2. İdare Mahkemesi işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

İdare Mahkemesi kararında; “… değerlendirme kriterlerinin gözlem ve kanaate dayalı olduğu açıktır. Ancak, sözü geçen Yönetmeliğin Ek-4 bölümünde yer alan aday öğretmenlere uygulanacak sözlü sınava ilişkin Aday Öğretmen Sözlü Değerlendirme Formunda yer alan kriterler gözlem ve kanaate dayalı olmakla birlikte, söz konusu kriterler çerçevesinde bir bütün olarak yapılan değerlendirme sonucundan adayın başarılı ya da başarısız olduğunun belirlendiği dikkate alındığında; gözlem ve kanaate dayalı olan bu kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması gerekmektedir.

…dava konusu işlemlerin hukuka uygunluk denetiminin Anayasanın 125. maddesinde ve 2577 saylı İdari Yargılama Usul Kanunun 2. maddesinde belirlenen hukuki sınırlar içerisinde yapılabilmesi için davalı idarece, davacıya sorulan sorulara verdiği veya vermediği cevapların tutanakla kayıt altına alınmadığı gibi, Yönetmeliğin 21. maddesinde belirtilen “Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü”, “İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti”, “Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı”, “Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri”, haneleri yönünden de soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanların gerekçelerinin ortaya konulmadığı anlaşıldığından, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanın belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmamaktadır.” ifadelerine yer vermiştir. 

Neden Düşük Aldığı ile ilgili Somut Gerekçe Yok

Mahkeme kararında belirttiği üzere sözlü sınavların yargısal denetimin gerçekleştirilebilmesi için, adayın vermiş olduğu cevapların kayıt altına alınması, adayın başarısız sayılması durumunda neden düşük puan verildiğinin somut, nesnel gerekçelerinin ortaya konulması gerektiği vurgulanarak, açtığımız davada üyemizin lehine “yürütmeyi durdurma” kararı verilmiştir.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.