Sözleşmeli öğretmenlik atamalarında uygulanan mülakat, büyük tepkilere neden oldu. Sosyal medyada mülakata karşı olanlara Mülakat ile öğretmen ataması doğru bir uygulama mı? KPSS ile öğretmen ataması yeterli mi? Liyakat için mülakatın şart olduğunu vurgulayan MEB bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamaları haberimizde.
Son günlerde öğretmen atamalarında, 'KPSS yeterli mi, yoksa mülakatların yapılması mı gerekir?' soruları gündemde üst sıralarda yer alıyor. MEB'in öğretmen alımlarında bundan sonra mülakat ile olacağı bir kesim tarafından tepki ile karşılanırken, bir kesimde mülakatların olması gerektiğini dile getiriyor. Peki öğretmen alımlarında mülakat olmalı mı? KPSS ile atama kendi başına yeterli olacak mı?
15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önce öğretmen alımlarında yalnızca KPSS ile atama yapılıyordu. MEB, öğretmen atamalarında KPSS puanı ile birlikte mülakat sistemini getirdi. Mülakat ile alım, atama bekleyen bazı öğretmen adayları tarafından tepkiyle karşılanırken, destek veren kesimde bulunuyor. Peki kamuya alımlarda mülakat doğru bir uygulama mı?
Mülakat ile alım doğru bir uygulama mı?
Öğretmenlik mesleğinin bir ülke için ne kadar önemli olduğu malum bir konu. Sözleşmeli öğretmen atamalarında KPSS puanının yanında mülakat yapılması tepkiyle karşılaşırken, bu uygulamanın doğruluğu tartışma konusu haline geldi. Yalnızca KPSS ile atamanın yapılmayacağını ifade edenler, liyakat için mülakatın gerekli olduğunu vurguluyor.
Mülakata karşı olanlar ise yıllarca KPSS'ye çalışıp yüksek puan aldıktan sonra öğretmen olarak atanmanın olmasını savunuyor ve mülakatlarda torpil olabileceğini ifade ediyor.
Elbette kamuya alımlarda 'mülakat olmalı mı, olmamalı mı?' sorusu çok tartışılacak gibi gözüküyor. Öğretmen alımlarında da objektif ve şeffaf mülakatların yapılması, buna göre atamaların olması uygulanabilir bir yöntem olarak gözüküyor. Öğretmenliğin kutsal ve önemli bir meslek olduğu göz önüne alındığında, gelecek nesillerin öğretmenlerin verdiği eğitime göre yetiştiğine bakıldığında, mülakatların yapılması gerekiyor. Sadece KPSS ile liyakatın belirlenmesi zor bir durum olarak ifade ediliyor.
Mülakat Sistemini doğru buluyor musunuz? Ankete Katılmak için TIKLAYINIZ
"Biz mülakatı liyakatı sağlamak için yapıyoruz"
MEB Bakanı İsmet Yılmaz: "Biz mülakatı liyakatı sağlamak için yapıyoruz" dedi. Yılmaz, "Ehliyet ve liyakata gerçekten önem veriyoruz, ehliyet ve liyakatlı olanları öğretmen kadrosuna kazandırmak istiyoruz. Diyelim ki 3 öğretmen alacağız, 5 kişi başvurdu; puanları 61, 62, 63 ve diğerlerinin de 10 ve 5. Biz ne 10’u alıyoruz, ne 5’i alıyoruz veya diyelim ki tam tersine, 60, 61, 62, 63 arasından seçiyoruz. Puanları 91, 92, 93, bir tanesi de 50. Biz zaten 1 kişi alacaksak bu 3 kişiyi mülakata çağırıyoruz. Şimdi, 93 alanı aldığımızda liyakatli olduğunu söyleyeceğiz ama 91 alanı atadığımızda liyakat ve ehliyete riayet edilmediğini söyleyeceksiniz, bu doğru değildir." şeklinde konuştu.
Öğretmen Atamalarında Mülakat sistemini doğru buluyor musunuz? Ankete katılmak için TIKLAYINIZ
Kamuya personel alımlarında KPSS yeterli mi?
Kamuya diğer alımlarda da sadece KPSS'nin olması da tartışılan bir konu oluyor. Genel Kültür ve Genel Yetenek testi ile mesleki yeterliliğin ölçülemeyeceği bariz bir durum iken, sadece bu soruları çözü kamuya atananların ne kadar verimli olacağı tartışılıyor. Devletin personel alımlarında KPSS ile birlikte mülakatında getirilmesi ve buna göre alım yapılması artık yakın gibi gözüküyor.
Öğretmenler ile ilgili en güncel haberlerden haberdar olmak için Kamu Saati uygulamamızı indirebilirsiniz.
Kamu Saati Uygulamasını indirmek için TIKLAYINIZ
Kamu Saati Facebook sayfamızı beğenmek için TIKLAYINIZ
Kamu Saati Twitter Sayfamızı takip etmek için TIKLAYINIZ
Siz değerli okuyucularımız da mülakat ile ilgili görüşlerinizi sayfanın sonundaki "Yorum" kısmına görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.