Yılmaz: Şubat'ta 20 bine ek olarak 5 bin öğretmen daha alınacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitime ataması yapılacak olan 20 bin öğretmene 5 bin ilave öğretmen ataması daha yapılacağını açıkladı.

Yılmaz: Şubat'ta 20 bine ek olarak 5 bin öğretmen daha alınacak
31 Ocak 2018 Çarşamba 13:55

Özel Okullar Derneği tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen Eğitim Sempozyumu Antalya'da başladı. "Türkiye'de ve Dünyada Değerlendirme Sistemlerin Eğitime Etkisi" başlığıyla düzenlenen toplantının açılışına katılan Bakan İsmet Yılmaz, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Yılmaz daha önce açıklaması yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilave olarak Şubat ayı içinde 5 bin öğretmen alımı daha yapılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen doluluk oranının Doğu Anadolu'da yüzde 92'nin, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 90'nın üzerinde olduğunu belirterek, "Ülke genelinde ise yüzde 90'ın üzerinde. En fazla öğretmen açığımızın olduğu bölge Marmara Bölgesi, İstanbul." ifadelerini kullandı.

"Bugün batıda öğretmen açığı var"

Bakan Yılmaz, 2003 yılından bu yana 584 bin 288 öğretmen atadıklarına işaret ederek bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında 904 bin 679 öğretmenin görev yaptığına dikkati çekti.

Yılmaz, kamunun yaklaşık 3 milyon memuru olduğunu, bunun bir milyondan fazlasının Milli Eğitim Bakanlığında olduğunu belirterek,

"Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 28'den 17'ye, ortaöğretimde 18,'den 13'e düştü. Bu rakamlarla Kore, Japonya ile aynıyız, Avrupa'daki İngiltere, Fransa birçok ülkeden de daha iyiyiz. Ülkemizi her bölgesinde norm kadro öğretmen doluluk oranlarını birbirine yaklaştırdık. Öğretmen doluluk oranı Doğu Anadolu'da yüzde 92'nin, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 90'ın üzerinde. Ülke genelinde ise yüzde 90'ın üzerinde. En fazla öğretmen açığımızın olduğu bölge Marmara Bölgesi, İstanbul. Ama 10. kalkınma planındaki ihtisas raporunda ise bölgeler arası eşitsizlik giderilsin derken doğuda ve güneydoğuda öğretmenin olmadığını, dolasıyla oraya daha fazla önem verilmesi gerekiyor derken onların batıya yaklaştırılması ifade ediliyordu. Bugün batıda öğretmen açığı var." ifadelerini kullandı.

''2019 sonuna kadar ikili eğitime son vereceğiz''

Yılmaz, kaliteli eğitim için tamamlanması gereken altyapılardan birisinin yeterli derslik yapımı olduğunu vurgulayarak,

"Derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak ve ikili eğitime son vererek, tüm okullarda tam eğitime geçmek istiyoruz, bu kapsamda yeni okullar yeni derslikler yapıyoruz. 2003 yılından bu yana 282 bin 166 derslik yaptık. Derslik başına düşen öğrenci sayımız 36'dan 24'e düştü. Ortaöğretim ise 30'den 23'e düştü. Ancak Hakkari'de derslik başına düşen öğrenci sayısı 22, Bitlis'te 22, Ağrı'da düşen 22. Eğer derslik sayısına göre öğrenci sayısı biraz fazlaysa o da İstanbul'da, yine batıda, büyük şehirlerde, göç alan illerimizdi. İkili eğitime ise 2019 sonuna kadar son vermek istiyoruz. Bunun için 58 bin derslik ihtiyacımız var. Şu anda 40 binin üzerinde dersliğimiz yapılıyor. İnşallah devlet millet işbirliğiyle en kısa zamanda 58 bin dersliği tamamlandığında 2019 sonuna kadar da ikili eğitime son vereceğiz ki eğitimi kalitesini biraz daha artıralım." değerlendirmesinde bulundu.

 "Çocuklarımızı okul öncesi eğitime kazandıracağız"

Türkiye'nin Avrupa'dan eksik tek alanının okul öncesi eğitim olduğunu dile getiren Yılmaz, kendilerinden önceki dönemde okul öncesi oranın yüzde 10 civarında, geçen yıl sadece beş yaş okullaşma oranın yüzde 74'e yükseldiğine değindi.

Bakan Yılmaz, hedeflerinin her çocuğun zorunlu eğitime başlamadan önce mutlaka bir yıl okul öncesi eğitim sağlamak olduğunu, bilimsel araştırmaların okul öncesi eğitim alanların hiç almayanlara göre daha başarılı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Şu ana kadar beş yaşa önem verdiklerini belirten Yılmaz, "Gelecek yıldan itibaren 4, 5 yaşa, daha sonra 3, 4, 5 yaş içindeki çocuklarımızı okul öncesi eğitime kazandıracağız." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.