Ek ders ücreti nasıl hesaplanır? Adım adım ek ders hesaplama

Sözleşmeli öğretmenlik alımı sonrasında merak edilen bir konuda ek ders ücretleri oluyor. Peki Ek ders nedir, ek ders ücreti nasıl hesaplanır? Her öğretmen ek ders alır mı? 2017 ek ders saat ücreti ne kadar? Örnek ek ders ücreti hesaplama tablosu ile kendi ek dersinizi hesaplayın.

Ek ders ücreti nasıl hesaplanır? Adım adım ek ders hesaplama
01 Mart 2017 Çarşamba 16:00

Öğretmenlerin özelikle merak ettiği konulardan biriside Ek ders hesaplamanın nasıl yapılacağı oluyor? Birçok öğretmen,ek ders hesaplama konusunda bazı hatalar yapmaktadır. Bu sebeple bu yazımızda basit bir şekilde ek ders ücreti nasıl hesaplanır buna değineceğiz. Ayrıca size rehber olması adına basit bir ek ders ücreti hesaplama tablosu ile örnek bir ek ders hesaplama yapacağız. İşte adım adım ek ders hesapla işlemi haberimizde. 

Ek ders nedir?


Ek ders, öğretmenlerin maaş karşılığı girdiği derslerin üzerinde derse girdiklerinde aldığı ücrete denir. Öğretmenler maaşlarının karşılığı haftada 15 saat derse girmektedirler. Bu 15 saat girdikleri dersin ücretini maaş olarak alırlar. Bu 15 saatin üzerinde derse giren, sınıf öğretmenliği olan ve sosyal kulüp görevi olan öğretmenler ilave ek ders ücreti alırlar.

Ek ders saat ücreti ne kadar?


Ek ders ücreti mesai saatleri içerisinde 15 saatin üzerinde derse giren öğretmen için 1 saat ek ders ücreti 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle net 9,77 TL,  2016 Ocak ayı için 10,37 TL,  2016 yılı Temmuz ayı için ise net 10,97 TL’dir.

Ek ders ücretleri özel eğitim öğretmenleri için % 15 fazla, takviye kurslarında verilen ders için iki kat fazla ödenir. Ayrıca öğretmen yüksek lisans yapmış ise % 5, doktor yapmış ise % 15 fazla ödenir.

Adım adım haftalık ek ders ücreti hesaplama


Ek ders ücreti hesaplama işlemi yaparken birkaç kritik bilgiyi bilmeniz hesaplama işleminizin doğru sonuçlanmasını sağlar.

1. Haftalık kaç saat derse giriyorsunuz? Öğretmenler haftalık fiili olarak toplam 9 ile 19 saat arası derse giriyorsa haftalık 1 saat planlama ve hazırlık ücreti alır. 20 ile 29 saat arası derse giriyorsa haftada 2 saat planlama ve hazırlık ücreti alır. 30 saat derse giriyorsa haftada 3 saat planlama ve hazırlık ücreti alır.

2. Öğretmenin sınıf öğretmenliği varsa haftada 1 saat rehberlik dersine girer ancak bu rehberlik dersi ek ders olarak 2 saat hesaplanır.  Öğretmenin sınıf rehber öğretmenliği yok ancak sosyal kulüp görevi varsa yine haftalık 2 saat ek ders ücreti alır. Eğer her ikisi de varsa yine 2 saat ek ders ücreti ödenir. Eğer hem sınıf rehber öğretmenliği yok hem de sosyal kulüp görevi yoksa bu 2 saatlik ek ders ücreti ödenmez.

3. Haftalık kaç derse giriyorsunuz?

Eğer sevk, rapor almadıysanız 1 hafta boyunca girdiğiniz ders saatinden maaş karşılığınız olan 15 saati çıkarın. Kalan ders saati üzerinden aşağıdaki örnek hesaplamalara bakın.


30 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır

30-15 (maaş karşılığı) = 15
15+3 (30 saat derse girdiği için 3 saat dersi planlama ve hazırlık) = 18
30 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 20 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 18 saat ek ders ücreti alır.

29 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır


29-15(15 saat maaş karşılığı) = 14

14+2(29 saat derse girdiği için 2 saat dersi planlama ve hazırlık) = 16

29 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 18 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 16 saat ek ders ücreti alır.
 

20 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır


20-15(15 saat maaş karşılığı) = 5

5+2(2 saat dersi planlama ve hazırlık)= 7

20 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 7 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 9 saat ek ders ücreti alır.
 

19 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır


19-15(15 saat maaş karşılığı) = 4

4+1(1 saat dersi planlama ve hazırlık) = 5

19 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 5 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 7 saat ek ders ücreti alır.
 

16 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır


16-15(15 saat maaş karşılığı) = 1

1+1(1 saat dersi planlama ve hazırlık)= 2

16 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 2 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 4 saat ek ders ücreti alır.
 

15 saat derse giren branş öğretmeni kaç saat ek ders alır


15-15 (15 saat maaş karşılığı) = 0 

0+1(1 saat dersi planlama ve hazırlık) = 1

15 saat derse giren branş öğretmeni sınıf öğretmenliği veya sosyal kulüp görevi varsa haftalık 1 saat ek ders ücreti alır. Yoksa 3 saat ek ders ücreti alır.

Ek ders hesaplama tablosu

ek ders hesaplama tablosu

Her öğretmen her zaman ek ders ücreti alır mı?

Toplum nezdinde bu konu oldukça yanlış bilinmektedir. Her öğretmen her zaman ek ders ücreti almaz. Eğer öğretmenin çalıştığı okulda öğretmen sayısı az ise 15 saat üzerine çıktığı anda ek ders ücreti alır. Ancak öğretmenin çalıştığı okulda öğretmen sayısı fazlaysa öğretmen ek ders ücreti alamaz. Dolayısıyla şehir merkezlerinde öğretmen fazlalığı olduğu için öğretmen ek ders ücreti alamayacaktır. Daha çok taşradaki öğretmenler öğretmen sayısı az olduğu için bu ücreti alırlar.

Öğretmenler okulların tatil olduğu yarı yıl ve yaz tatilinde ek ders ücreti alamazlar. Ayrıca ramazan ve kurban bayramı, diğer milli bayramlarda da öğretmenlerin ek ders ücreti kesilir.

Kamusaati.com özel haber

Kamu Haber Memurlar Haberler | Kamu Saati Bu haberde yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Yazıların tamamı alıntılanamaz. Bir kısmı alıntı yapılan yazılara aktif link vermek zorunludur. Aktif Link vermeyenler hakkında yasal işlem uygulanacaktır.

Görsel: ogretmenlerhaber.com sitesinden alınmıştır.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İRFAN - 8 yıl önce
HAZIRLAYANIN ELLERİNE SAĞLIK
Avatar
Mehmet - 8 yıl önce
Arkadaşlar bensinif ogretmeniyim birlestirilmis sinif okutuyorum.mudur yetkiliyim . 2016 eylul ayi itibariyle kac saat ekders alirim
Avatar
defne - 7 yıl önce
merhaba,
Ayın son haftasında 3 gün kaldığında, bu 3 gün için nasıl hesaplıyoruz? Diğer 2 gün diğer aya kalıyor. 15 saat ders karşılığı hangi aya dahil oluyor? Teşekkürler
Avatar
Duru - 8 yıl önce
19 saat dersim artı bir saat de rehberlik dersim var
Bu durumda 20 saat fiilen derse girmiş oluyorum
Ancak planlama ve hazırlık 19 saat üzerinden hesaplanıyor
Yani 1 saat veriliyor
Bu doğru bir hesaplama mıdır
Avatar
Rıdvan - 7 yıl önce
Planlama hesaplanırken kulüp ve sınıf rehberlik saati hesaba katılmaz.
19 saat + 1 saat rehberliği olan bir öğretmenin ek dersi 19 saate göre yapılır ve planlamadan 1 saat ek ders alır.
Avatar
Chip tuning - 8 yıl önce
Eskisi gibi haftalık deil de günlük olaydı daha mantıklı değil miydi?
Avatar
Duygu - 7 yıl önce
Ben haftada 29 saat derse giriyorum sınıf ve kulübüm var 1 saat da destek sınıfım var ek dersim ne kadar olur?
Avatar
mith - 6 yıl önce
Peki haftada bir gün kat nöbeti de varsa sözleşmeli öğretmen buna karşılık kaç ek ders ücreti alır?