En fazla ücretli öğretmen İstanbul'da

Türk Eğitim Sen, Türkiye genelinde ücretli öğretmen araştırması yaptı. Yapılan araştırmaya göre ücretli öğretmen sayısı 70 binden fazla, en fazla olduğu il ise İstanbul olarak açıkladı.

En fazla ücretli öğretmen İstanbul'da
11 Şubat 2016 Perşembe 12:30

Türk Eğitim Sen Türkiye genelinde ücretli öğretmen araştırması yaptı. Yapılan araştırma kapsamında 81 il valiliğinden Türkiye'de çalışan ücretli öğretmenlerin sayısına ilişkin sayı istendi. 81 ilden 62 il ücretli öğretmen sayısını verirken, 62 il itibariyle ücretli öğretmen sayısının 60 bin 983 olduğu belirtildi.

Türk Eğitim Sen'den yapılan konu ile ilgili yazılı açıklamada, "Valiliklerinden gelen bilgilere göre 62 il itibariyle ücretli öğretmen sayısı 60 bin 983’tür. Öte yandan bu yıl bilgi vermeyen illerden geçen yıl gelen rakamları ücretli öğretmen tablosuna dahil edersek, Türkiye’de ücretli öğretmen sayısının 73 ilde 70 bin 293’e ulaştığını göreceğiz" ifadelerine yer verildi.

Yapılan araştırmada en yüksek ücretli öğretmen sayısının İstanbul'da olduğu belirtildi. Araştırmaya göre İstanbul'da, 14 bin 787 ücretli öğretmen bulunuyor. Açıklamada,  "İstanbul'da ücretli öğretmen sayısı 14 bin 787. İstanbul’u 3 bin 240 ile Bursa, 3 bin 231 ile Ankara, 2 bin 767 ile Şanlıurfa, 2 bin 617 ile Gaziantep, 2 bin 493 ile Hatay, 2 bin 295 ile İzmir, bin 720 ile Kocaeli, bin 637 ile Sakarya, bin 620 ile Adana, bin 488 ile Kahramanmaraş, bin 431 ile Mardin takip etmektedir. Ücretli öğretmen sayısı diğer bazı illerimizde de şöyledir; Erzurum bin 234, Antalya bin 226, Ağrı bin 198, Konya bin 147, İçel bin 29, Şırnak bin 27" denildi.

Ücretli öğretmenlerin üniversite öğrenimine göre dağılımı

Ücretli öğretmenlerin okuduğu üniversiteye dağılımı ise, Bursa'da bulunan ücretli öğretmenlerin bin 605'inin eğitim fakültesi mezunu, bin 29 öğretmenin lisans, 606'sının ise ön lisans olduğu belirtildi. Yapılan araştırma neticesinde diğer illerde bulunan ücretli öğretmenlerin branş dağılımları ise şöyle;

Şanlıurfa’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 241’i eğitim fakültesi, 995’i lisans, 531’i ön lisans mezunu,

Gaziantep’te görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 88’i eğitim fakültesi, bin 188’i lisans, 341’i ön lisans mezunu

Ankara’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 122’si eğitim fakültesi, bin 657’si lisans, 452’si ön lisans mezunu

İzmir’de görev yapan ücretli öğretmenlerin 908’i eğitim fakültesi, 841’i lisans, 546’sı ise ön lisans mezunu

Öte yandan Muş’ta ücretli öğretmen olarak görev yapanların 232’si eğitim fakültesi mezunu, 383’ü lisans mezunu, 267’si ön lisans mezunu

Adana’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 177’si eğitim fakültesi, 171’i lisans, 272’si ön lisans mezunu.

Norm kadro ihtiyacı 96 bin 621

Türk Eğitim-Sen yaptığı araştırmada Norm kadro açığınında belirlendiğini belirtti. Buna göre Norm kadro ihtiyacına ilişkin bilginin 50 ilden geldiği ve ihtiyacın 57 bin 55 olduğu ifade etti. Bu yıl içerisinde bilgi vermeyen illerden geçen yıl elde edilen rakamlar dahil edildiğinde norm kadro ihtiyacının 96 bin 621 olduğunun ortaya çıktığı bildirildi. 

Türk Eğitim Sen'in yaptığı araştırmayı, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk değerlendirdi. Konçuk yaptığı açıklamada, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Eğitim-Sen olarak ücretli öğretmenlik araştırması gerçekleştirdik. Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz: Bilgi Edinme Kanunu’na rağmen, Valiliklerin bir kısmı ücretli öğretmenliğe dair istediğimiz bilgileri göndermemiştir. Bu tamamen keyfi bir durumdur. Hâlbuki kamuoyunu doğru aydınlatmak açısından bu bilgilerin eksiksiz gönderilmesi çok önemlidir. Araştırmamızı değerlendirecek olursak; ne yazık ki ülkemizde öğretmen açığının ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu insanlar girdiği ders başına ücret almakta ve güvencesiz çalıştırılmaktadır. Bu insanların aylık primi tam ödenmemektedir. Oysa ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmaktadır. Buna rağmen köle mantığı ile çalıştırılmaktadır. Ücretli öğretmenlik, devletin ucuz insan gücü çalıştırmasının bir diğer adıdır. Öte yandan ücretli öğretmen olarak görev yapan eğitim fakültesi ve lisans mezunları olduğu kadar açık öğretim ve ön lisans mezunları da vardır.

Öğretmenlikle hiçbir ilgisi olmayan açık öğretim ve iki yıllık yüksekokul mezunlarının okullarda ücretli öğretmen olarak derslere girmesi devletin bir ayıbıdır. Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen ve bunun yanında 100 bine yakın öğretmen açığı olmasına rağmen devletin kadrolu öğretmen istihdamı yapmak yerine, ücretli öğretmen çalıştırması, hele hele öğretmenlik ehliyeti olmayan ön lisans mezunlarının derslere ücretli öğretmen olarak girmesi eğitimimizi yüzyıl geriye götüren bir uygulamadır. Hal böyle olunca okullarımızda verim ve kalite düşmektedir." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.