Milli Eğitim Bakanlığı il müdürlüklerine gönderdiği resmi yazıda öğretmenlerin görev aldığı sınav görevi ücretlerinin vergi matrahına eklenmesi gerektiğini bildirdi. Peki MEB sınav görevi ücretlerinin vergi matrahına eklenmesi neye sebep olur? Öğretmenler açısından bu durum nasıl bir olumsuzlukla sonuçlanır ?
Milli Eğitim Bakanlığı il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği 32501511/410.02/4988733 sayılı ve 4 Mayıs 2016 tarihli resmî yazıda öğretmenlerin görev aldığı sınav görevi ücretlerinin vergi matrahına dahil edilmesi gerektiğini bildirdi.
MEB'in gönderdiği resmî yazıda Sayıştay denetçilerinin incelemesi sonucu bu sınav görev ücretlerinin öğretmenlerin vergi matrahına eklenmeleri gerektiğini belirtti. İşte MEB'in sınav görev ücretlerinin vergi matrahına eklenmesi gerektiğini belirten resmi yazı:
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü
Sayı : 32501511/410.02/4988733 04.05.2016
Konu : Sınav Ücretlerinin Vergi Matrahına İşlenmesi Hk.
............VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)
İlgi: a) 6245 sayılı Harcırah Kanunu,
b) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi,
c) İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları İle İlgili Yönerge.
Sayıştay Denetçileri tarafından illerde 2015 yılı denetimleri esnasında yapılan inceleme ve denetim sonucunda bazı illerde direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme sınavları ile iş makineleri sınavlarında görev alan kişilerin almış oldukları ücretlerin gelir vergisi matrahlarına işlenmediği, ilçe dışından görevli gelenlerin görev yerlerine bu ücretleri bildirmedikleri, bazı illerin Bakanlık temsilcilerinin ücretlerini Genel Müdürlüğümüze göndermedikleri, sınavlarda görev alan maarif müfettişlerine harcırah ödenirken ilgi (a) Kanun'un 33 üncü maddesi (b) fıkrasına göre harcırah tahakkuk ettirildiği ile ilgili bulgular elde edilmiştir.
Bilindiği üzere ilgi (b) Yönerge'nin 11 inci maddesi altıncı fıkrası (b) bendinde; "İlçelerde görevlendirilen mutemet tarafından; sınav görevlilerine yapılan ödeme listesinin bir örneği, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergi matrah dilimleri dikkate alınarak her bir görevlinin kendi matrah dilimine göre doğru vergi oranlarının uygulanmasını sağlamak üzere mal müdürlüğüne, ilçe dışından sınavda görevlendirilenlere yapılan ödeme listesini de ilgili mal müdürlüklerine gönderilmek üzere ilgili birime gönderir." denilmektedir. İlgi (c) Yönerge'nin 18 inci maddesi birinci fıkrası (b) bendinde ise; "Sınav görevlilerine yapılan ödeme listesinin bir örneği, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergi matrah dilimleri dikkate alınarak her bir görevlinin kendi matrah dilimine göre doğru vergi oranlarının uygulanmasını sağlamak üzere mal müdürlüğüne, ilçe dışından sınavda görevlendirilenlere yapılan ödeme listesini de ilgili mal müdürlüklerine gönderilmek üzere ilgili birime gönderir. Bu harcamalarla ilgili gerekli belgeler milli eğitim müdürlüğünde saklanır." denilmektedir.
Yukarıdaki hükümler çerçevesinde işlem yapılarak bundan sonra ilçe dışından sınavlarda görev alanlara ödenen sınav ücretlerinin zamanında ilgili yerlere gönderilerek gelir vergisi matrahlarına eklenmesinin sağlanmasını, sınavlarda görev alan maarif müfettişlerine yolluk ve yevmiye ödemelerinde ilgi (a) Kanun'un 33 üncü maddesi (a) fıkrasına göre ödeme yapılmasının sağlanmasını ve gereğini rica ederim.
Kemal ŞAMLIOĞLU
Bakan a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
B Planı
PEKİ ÖĞRETMENLER AÇISINDAN BU DURUM NASIL SONUÇLANIR?
Bu sınav görevi ücretlerinin vergi matrahına eklenmesi demek öğretmenlerin daha erken vergi dilimine girecek olması demektir.