Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sedat Değer kaleme aldığı yazıda okul müdürlerinin normları mevcut norma göre mi yoksa 2018-2019 yılındaki ders verilerine göre mi girilmesi gerektiğine açıklık getirdi.
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığının tüm illere gönderdiği resmi yazısıyla birlikte 25 Nisan 2018 ila 18 Mayıs 2018 tarihleri arasında normlar güncellenmeye başlandı ve 25 nisan ile 26 nisan tarihleri arasında da okul kurum müdürlükleri norm kadro veri girişlerini yapıyor fakat gelen bir çok sorudan anladığım kadarıyla normlar güncellenirken verilerin 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanacak ders saatlerine göre mi yoksa bu yılkı mevcut duruma göre mi girilmesi gerektiğine dair akıllarda soru işaretleri oluşmuş durumda ne yazık ki. Aslında Bakanlığın resmi yazısı çok açık ve net olmasına rağmen her ne hikmetse uygulamada bazı il ve ilçelerde farklı yönde söylemlerden dolayı birçok okul müdürünün kafasında dumanlı dağlar belirmiş durumda.
Dolayısıyla müdürlerin güncelleme yaparken Bakanlık yazısında vurgu yapılan 3 maddeye göre işlemlerin yapılması gerekiyor. Şöyle ki
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Müdürlüğünün 23.03.2018 tarihli ve 6091547 sayılı “Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi” konulu resmi yazısı ;
Okul Müdürleri Normları, Talim Terbiye Kurul Kararı doğrultusunda 2018-2019 yılından itibaren değişen dersleri varsa ona göre eğer yoksa mevcut duruma göre girmeli. Zaten yukarıdaki “Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi” konulu resmi yazısını incelediğimizde güncelleme sebebi olarak MEB kısaca ; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının son yayınlamış olduğu kararları ile bazı ders saatlerinde yapılan değişikliklerin önümüzdeki ders yılından itibaren yani 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulamaya konulmasından dolayı değişikliklerinin ve etkilerini göstermiştir. Yani bu norm güncelleme ihtiyacı özellikle talim ve terbiye kurulu kararlarının sonucunda 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren haftalık ders saatleri değişecek olan okullar için yapılmaktadır. Tabi bunun yanı sıra sıralanan bu üç hususa göre bir önceki norm güncelleme işlemi yapılırken hatalı giriş yapılmış ise yapılan bu hataların da düzeltilerek mevcut doğru bilgilere göre verilerin girilme hakkı tanınıyor ve isteniyor.
O yüzden okul müdürleri özetle ;
1) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının son yayınlamış olduğu kararları doğrultusunda okulundaki normları, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren ders saatleri değişiyorsa bu değişiklikleri dikkate alarak girmesi gerekiyor. Bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Seneye artık haftalık ders saatleri talim terbiye kurulu kararı gereği değişecek olan okullar bu değişikliğe göre verileri girmesi gerekiyor. Ve özellikle kurul kararlarına baktığımızda bu değişikliklerin liselerdeki ders saatlerini etkilediğini hatırlayacak olursak özellikle lise müdürlerinin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor ki norm verilerini manuel olarak 2018-2019 ders saatlerine göre sisteme girmeleri gerekir.Şu anki müfredattaki ders saatlerine göre değil!
2) Talim Terbiye kurulu kararları doğrultusunda seneye uygulanacak haftalık ders saati çizelgesinde herhangi bir değişiklik öngörülmeyen okullar mevcut durumu sisteme girmesi gerekir. Bazı okul müdürü arkadaşlar özellikle önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren yeni şube açmak veya kapatmak istediği için “yada” özellikle 5. sınıfta İngilizce ağırlıklı sınıf açmak istediği için bu verileri de şu anki güncelleme işlemlerinde veri olarak girmek istemektedirler fakat mevcut durumda sadece plandan veya düşünceden öteye geçmemiş bu işlem için herhangi bir güncelleme işlemi yapamazlar zira güncelleme işlemleri eldeki verilere uygun bir şekilde girilmesi gerekir. Eldeki veriler ya mevcut uygulanan ders müfredatı sonucu oluşmuş ders saatleri yükleridir ya da talim terbiye kurulu kararları sonucunda önümüzdeki yıl değişecek haftalık ders saati yükleridir. Dolayısıyla daha resmiyette onay alınmamış sadece düşüncede olan önümüzdeki yıl açılması veya kapatılması planlanan sınıf veya şube/sınıf verileri güncelleme işlemlerinde dikkate alınmayacaktır.
Not: Bakanlığın 3. maddesinde belirtilen Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin 26. madde 2. fıkrasındaki “Yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları süre aranmaksızın belirlenir.” hükme göre yeni derslik/şube açılması veya kapatılması durumunda süre aranmadan yani 12 ay boyunca güncelleme işlemi yapılabilmektedir. Yani okulunda herhangi bir derslik şube açıldı veya kapatıldı ise; ders yüklerindeki oluşan bu değişiklikler şube açıldığı veya kapatıldığı anda gerekli prosedür işlemleri izlenerek güncellenebiliyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken önemli husus bu dersliğin açılması veya kapatılması lazım yani resmiyet kazanmış olması gerekir aksi taktirde ben 2 sınıf açmayı düşünüyorum yada kapatmayı düşünüyorum ve buna göre güncellemek istiyorum diyen müdürler bu verileri norm olarak güncelleyemezler. Ne zamanki bu düşüncedeki şube açma veya kapatma işlemini onay alarak resmiyete dönüştürürse işte o zamanda 26. madde 2. fıkrasına göre norm güncelleme talebinde bulunarak mevcut normu güncelleyebilirler.
Örneğin ; Diyelim ki bir okul müdürü 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren okulda İngilizce ağırlıklı 5. sınıf şubesini açmayı planlıyor ama daha böyle bir sınıf yok ise 25 ve 26 nisan tarihleri arasındaki norm güncelleme işlemlerine bu düşüncedeki sınıfın verilerini giremez ama diyelim ki 13 haziran okul tatil oldu ve bu düşüncedeki şubenin onayını aldı ve sınıfı açtırdı ise işte o zaman resmi prosedür yollarını izleyerek mevcut normunu güncelleme talebinde bulunarak mevcut normu güncelleyebilir.Yani yeni açılan veya kapatılan şube sınıfların normlarının güncellenmesi için illa bakanlığın genel itibariyle açmış olduğu güncelleme tarihlerini beklemeye gerek yok sınıf veya şube ne zaman açılıp kapanırsa güncelleme işlemi talep edilebilir.
3) Ayrıca önceki güncelleme işlemlerinde hatalı veya eksik girilmiş norm verileri düzeltilip mevcut gerçek verilerin girilmesi de sağlanabilmektedir.
Kısacası Talim Terbiye Kurulu kararlarının seneye uygulanmasıyla 2018-2019 eğitim-öğretim yılının haftalık ders saati çizelgesi değişecek olan okullarda(özellikle liselerde) normlar 2018-2019 eğitim-öğretim yılındaki ders saatleri de dikkate alınarak girilecek, bu kararlardan etkilenmeyen okullar ise mevcut verileri girecek tabi eğer bir önceki güncelleme işlemlerinde herhangi bir yanlışlık varsa bu yanlışlık düzeltilerek girilecek.