PGM. İşverenler Daire Başkanlığı Şube Müdürü, Bilirkişi ve Kamu Yönetimi uzmanı Mustafa İTİŞGEN iş başı eğitim programlarını yazdı.
Özel sektör işverenlerinin, Türkiye İş Kurumunun düzenlediği, iş başı eğitim programını bitiren eleman istihdam etmeleri halinde; bu sigortalılara ilişkin sigorta primlerinin işveren hissesinden 5 puanlık indirimine ilaveten, sigorta primine esas asgari kazanç üzerinden hesaplanacak işveren hissesi de işsizlik sigortası fonundan tarafından karşılanıyor.
Bu teşvikten yararlanmak için; Türkiye İş Kurumunun işbaşı eğitim programını bitiren 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük elemanların, programlarını bitirmeleri müteakip 3 ay içinde işe alınmaları, işe alındıkları yıldan önceki takvim yılında aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilaveten işe alınmış olması, çalıştırılan sigortalıların sigorta primlerinin sigortalı hissesi ile fondan karşılanmayan işveren hissesinin ödenmiş olması, Kuruma sigorta primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin borcun bulunmaması gerekmektedir.
Kuruma olan bu kapsamdaki borçlarını uygulamada bulunan Kanun hükümlerine göre taksitlendiren veya yapılandıran işverenlerin de teşvikten yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Teşvik, işe alınan sigortalının imalat sektöründe çalışması halinde 42 ay, diğer sektörlerde çalıştırılması halinde 30 ay süre ile uygulanmakta olup, Kanunun yürürlük tarihi olan 23/4/2015 tarihi ile 30/6/2015 tarihi arasında işe alınanlar için söz konusu teşvik süresi 6 ay artırımlı olarak uygulanmaktadır.
Teşvikten, özel sektör işverenlerinin (5510/4-1a) kapsamında çalıştırılan sigortalıları için yararlanılacak olup, kamu idarelerine ait işyerleri, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 2886 ve 4734 sayılı Kanunlar ile uluslararası anlaşma hükümleri uyarınca yapılan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerlerinde çalıştırılanlar için uygulanmamaktadır.
Çalıştırdığı kişiyi sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenlerin, bu teşvikten 1 yıl süre ile yararlanmaları mümkün değildir.
Teşvik 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye İş Kurumu tarafından başlatılan işbaşı eğitim programını bitirenleri kapsamakta olup, yararlanılan teşvik tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır.
15/12/2015
MUSTAFA İTİŞKEN, SGK. SPGM. İşverenler Daire Başkanlığı Şube Müdürü, Bilirkişi, Kamu Yönetimi uzmanı
UYARI! : Bu yazının tüm hakları Kamusaati.com'a aittir. "www.kamusaati.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©
UYARI! : Bu yazının tüm hakları Kamusaati.com'a aittir. "www.kamusaati.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©