Şubat ayında yapılacak 20 bin öğretmen ataması öncesinde öğretmenlik mesleği merak ediliyor. Peki nasıl öğretmen olunur, KPSS öğretmenler için ne anlama geliyor? Hizmet sektöründe öğretmenlik mesleğinin yeri ve tüm merak edilenlere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Okula başlarken hepimiz "eti senin kemiği benim" sözünü duymuşuzdur. Bu sözün söylenmesindeki asıl gaye öğretmenlere olan güvenin bir yansıması olmasıdır. Heyecanla başladığımız okul çağımızda bize hayat anlatarak rehber olan öğretmenlerimiz hakkında çok az şey bilmekteyiz. Örneğin nasıl öğretmen olunur, KPSS öğretmenler için ne anlama gelmektedir, öğretmenlik hizmet sektörüne dahil midir? gibi sorular çok az insan tarafından bilinmektedir.
Nasıl Öğretmen Olunur?
Çocukluk çağımızda ne olacaksın sorusuna hepimiz genelde öğretmen cevabını verirdik. Bunun en önemli nedeni bize yakın olan birini idol olarak seçmektir. Bu çağlarda o kişi öğretmen olmaktadır. Öğretmen olmak için uzun ve meşakkatli bir yol izlemek gerekir. Öncelikle liseden sonra üniversite giriş sınavına girip istediğiniz branşa yetecek kadar puan almanız gerekmektedir.
Aldığınız puan üniversiteye yerleşmenize yeterse ya eğitim fakültesinde ya da fen-edebiyat fakültelerinden birine kayıt yaptırırsınız. Fen-Edebiyat fakültelerine kayıt yaptıranlar eğitim formasyonu almak zorundadır. Üniversitede 4 yıllık bir eğitimin ardından kimi öğretmen adayları özel sektörü tercih ederken kimi devleti tercih etmektedir. Devlet okullarında öğretmen olmayı tercih edenler kamu personeli seçme sınavı olan KPSS'ye girerek yeterli puanı almak zorundadır.
Öğretmenlik Hangi Sektöre Dâhildir?
Son dönemlerde en popüler sorulardan birisi de öğretmenliğin hangi sektöre ait olduğuna yöneliktir. Tarım, sanayi ve hizmet sektörleri arasında hangi sektöre girmektedir. Öğretmenlik mesleği insanlara bir hizmet sunduğu için hizmet sektörüne dâhildir. İster özel sektörü olsun ister devlet olsun öğretmenlik mesleği özel sektör içinde yer almaktadır.
Görevleri gelecek nesilleri yetiştirmek olan bu kutsal mesleğin sahipleri öğretmenlerimize sonsuz teşekkür etmemiz gerekmektedir. Çünkü çok zorlu süreçlerden geçerken aynı zamanda okullardaki eksiklilerin yanında maddi yetersizliklerle de boğuşmak zorundadır. Her yıl binlerce eğitim fakültesinden mezun olan öğretmen adaylarını her geçen gün daha zor bir yaşam sınavı beklemektedir.