Özel sektörde iş arayanlar, mesai saatlerini merak ediyor. Devlet memurluğu ve özel sektör arasında ne gibi farklar vardır? Mevcut yasalara göre Özel sektörde günde kaç saat çalışılıyor? İş arayanların merak ettiği sorulara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde çalışma saatleri yasalarla bellidir. Çıkan yasalara rağmen özel sektörde çalışma saatleri göz ardı edilmektedir. Normal çalışma saatleri işyerlerinde günlük en fazla 10 saat haftalık 45 saate kadar mesai saati sayılmaktadır. Normal çalışma saatlerini geçerse her saat için fazla ücret ödenmelidir. Eğer hafta içi çalışılırsa bu normal çalışmasından %50 fazla ücret alınmasını gerektirmektedir. Başka bir işçi olarak düzensiz işçi çalıştıran bir işveren düzensiz işçi ücreti vermesi gerektiği yasalarda mevcuttur.
Çalışma saatleri ve ücretleri belli olmasına rağmen bazı özel şirketler bu çalışma saatlerine aykırı bir çalışma stili belirlemekte ve uzun mesai çalıştırarak alınması gereken mesai ücretleri çalışana verilmemektedir. Bu durum da özel sektörde çalışan işçi mağdur bırakılmaktadır. Özel iş yerlerinde çalışan işçi sınıfının çalışma saatlerinin yeniden gözden geçirilmesi olumsuz sonuçları da bertaraf edecektir.
İşveren işçisini fazla çalıştırmak istemesi işçi tarafından mecburi bir şekilde istemeyerek de olsa işverenin dediğini kabul etmektedir. Böyle bir şirkette ise işçi motivesini düşürmekte ve işçi motivasyonunun düşük olmasıyla birlikte şirketin veya bir fabrikanın yükselmesi gibi bir olanakta düşünülemez. Özel sektörde mesai saati kaç saattir? çalışma stiline örnek verilirse sabah 08:00 da başlayan bir mesai akşam 20:00 ve 21:00 e kadar sürmektedir. Böyle bir çalıma süresi de 12-13 saat demektir.
Yeterli Kontrol, Verimli Çalışma Ortamı Oluşturuyor
Böyle çalıştıran bir şirkette ise işçisinin toplam 3 saat, buda ayda 90 saate kadar fazla çalışma demektir. Böyle bir çalışma stili güden sektörlerin yetkili kişi ve kuruluşlar tarafında kontrol edilip önüne geçilmesi gerekmektedir. Alo 170 gibi numaraları aranarak bilgi alınabilir ve yardım istenebilir. Eğer yeterli kontrol olursa daha verimli daha etkin bir çalışma ortamı oluşturulmuş olur. Bu da şirket tarafından da olumlu sonuç doğuracak ve herkes için en iyisi olacaktır. Özel şirketler için en ideali bu olacaktır.
Hiç bir iş veren kimsenin hakkını yemez ancak Ara sıra bazı uyanıklar çıkar bunlar üst kademe şefler olabilir kendisi çok iş yaptığını sanır ve işleri güçleri de zorluk çıkarmaktır sizler de dava açmak istersiniz 1 yılını eksiksiz tamamlamayan Hiç kimse ne kadar doğru olduğunu ne kadar eğri olduğunu bilemez çuvaldızı önce kendinize batırın sonra da size iş veren olan vergi mükelleflerine iğne batırınız .Sizin gibi bir sürü arkadaşınız mağdur oluyor . Bence çalıştığınız yerden ekmek yiyorsunuz. Bir yolunu bulup patronunuz ile konuşmaya çalışın ki o da sizlere düzgün olan neyse sizlere en iyi yolu göstermek için çaba sarf edeceğinden eminim