Amasya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği

26 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de Amasya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği yayımlandı. İşte yönetmelikteki öğretim dili, akademik takvim, katkı payı ve öğrenim ücreti, kayıt işlemi, yatay ve dikey geçiş, ara sınav, mazeret sınavına yönelik kararlar...

Amasya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği
26 Mart 2018 Pazartesi 10:37

26 Mart 2018 tarihli ve 30372 sayılı Resmi Gazete'de Amasya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği yayımlandı. İçeriğinde öğretim dili, akademik takvim, katkı payı ve öğrenim ücreti, kayıt işlemi, yatay ve dikey geçiş, ara sınav, mazeret sınavına yönelik kararlar alındı. 

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Amasya Üniversitesinde yürütülen önlisans ve lisans eğitim-öğretimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Amasya Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokullarında yürütülen önlisans ve lisans eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14, 44 ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik kurul: İlgili bölüm/anabilim/anasanat dalında görevli tüm öğretim elemanlarını,

b) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Öğrencilerin yurt içinde ve dışında alıp başarılı oldukları ders kredilerinin, notlarının bir yükseköğretim kurumundan diğerine transferini sağlayan iş yüküne dayalı sistemi,

c) Birim: Amasya Üniversitesinin ilgili fakülte/yüksekokul/konservatuar/ meslek yüksekokulunu,

ç) Birim kurulu: İlgili fakülte/yüksekokul/konservatuar/meslek yüksekokulu kurulunu,

d) Birim yönetim kurulu: İlgili fakülte/yüksekokul/konservatuar/meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

e) Dönem: Eğitim-öğretim yılının her bir yarıyılını,

f) Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO): Her bir dersten elde edilen başarı notu katsayısının o dersin kredisi/AKTS’si ile çarpılmasından bulunan sonucun, alınan tüm derslerin toplam kredisi/AKTS’sine bölünmesi ile bulunacak değeri,

g) Kanun: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununu,

ğ) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

h) Rektör: Amasya Üniversitesi Rektörünü,

ı) Senato: Amasya Üniversitesi Senatosunu,

i) Üniversite: Amasya Üniversitesini,

j) Üniversite Yönetim Kurulu: Amasya Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

k) Yaz dönemi: Amasya Üniversitesinde önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının bir eğitim-öğretim yılının güz ve bahar dönemleri dışında kalan ve yaz aylarında uygulanan eğitim-öğretim programını,

l) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Öğretim dili

MADDE 5 – (1) Üniversitede önlisans ve lisans programlarında öğretim dili Türkçedir. Ancak zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan lisans ve önlisans programlarında %30'dan az olmamak üzere bazı dersler İngilizce yapılır. İngilizce meslek derslerini verecek öğretim elemanları YÖK'ün belirlediği kriterleri karşılamak zorundadır.

Eğitim-öğretimde uygulama

MADDE 6 – (1) Üniversite birimlerinde örgün ve uzaktan eğitim-öğretim uygulanır. Eğitim ve öğretim yarıyıl ve/veya yıl esasına göre düzenlenir. İlgili kurullarca bir dersin bir yıl okutulmasına karar verilebilir. Gerektiğinde, akademik birimlerin önerileri dikkate alınarak, YÖK'ün kararı ile yaygın, uzaktan ve açık öğretim de yapılabilir. Ayrıca ilgili kurul kararı ve Senatonun onayı ile yaz okulu da açılabilir. Yaz okuluna ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Akademik takvim

MADDE 7 – (1) Her eğitim-öğretim yılının akademik takvimi, yükseköğretim programlarının özellikleri de dikkate alınarak, bir önceki eğitim-öğretim yılının en geç Mayıs ayı içinde Senato tarafından belirlenir.

Eğitim-öğretim süresi ve tek ders

MADDE 8 – (1) Normal eğitim-öğretim süreleri, fakülte, konservatuar ve yüksekokullarda dört yıl, meslek yüksekokullarında iki yıldır.

(2) Öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını ise azami yedi yıl içinde tamamlamak zorundadır.

(3) Azami öğrenim süreleri sonunda uygulanacak esaslar şunlardır:

a) Azami süreler içerisinde mezun olamayan öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı maddelerinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda olan öğrenciler ders ve sınavlara katılabilir, tez hazırlayabilir fakat öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamaz.

b) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ve kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Üniversite yetkili kurullarının kararı ve YÖK'ün onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ve kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir. Yatay geçiş ve çift anadal eğitiminin usul ve esasları ile azami öğrenim sürelerinin belirlenmesinde 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

c) Öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, Üniversitede eşdeğer program bulunmaması hâlinde 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi gereğince talep etmeleri durumunda ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

ç) Azami öğrenim süreleri sonunda hiç almadıkları ve/veya derse devam koşulunu yerine getirmedikleri ders sayısı altı veya daha fazla olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

d) Azami öğrenim süreleri sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları ve devam koşulunu yerine getirdikleri bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, hiç almadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, beşe indiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

e) Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı), bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın başarısız oldukları dersin sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

f) Mühendislik tamamlama programının öğrenim süresi iki dönemdir. Bu süre içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilere ilave iki dönem ek süre verilir, ek süre sonunda da tamamlayamayan öğrencilerin programı ile ilişikleri kesilir.

g) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların önlisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(4) Mezuniyet için öngörülen derslerin biri dışında tümünden başarılı olup, tek dersi kalan öğrenciler dersin devam koşulunu yerine getirdikleri bu ders için ilgili birim yönetim kurulu kararıyla, beş iş günü içerisinde tek ders mezuniyet sınavına alınırlar. Bu sınavda 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alanlar dönem içi değerlendirme puanına bakılmadan başarılı sayılır. Tek ders mezuniyet sınavı, bütünleme sınavlarından sonra açılır. Tek dersi kalan öğrenciler, stajlarını yapmamış olsalar dahi tek ders mezuniyet sınavı hakkından yararlanırlar. Tek ders mezuniyet sınavından başarısız olması durumunda öğrenci isteği halinde ders kaydı yapmadan her dönem sonunda tek ders sınavına girebilir.

Katkı payı ve öğrenim ücreti

MADDE 9 – (1) Üniversitede öğrencinin her dönem için ödeyeceği katkı payı ve öğrenim ücreti 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı maddeleri dikkate alınarak hesaplanır.

(2) Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve bu dersleri alan öğrencilerin başarı ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde birinci öğretim ücreti öder.

(3) Süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ve mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.

(4) Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olarak her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre işlem yapılır.

Yönetmeliğin devamı için TIKLAYINIZ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.