Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü 10 Ocak 2017 tarihli ve 30297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anadolu Üniversitesinden:
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 ‒ 28/8/2016 tarihli ve 29815 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Her yarıyıl öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlara başvuru için gerekli belgelere, son başvuru tarihine ve diğer konulara, ilgili enstitü yönetim kurulunun önerisiyle Senato tarafından karar verilir. Bu karar, Rektörlük tarafından ilan edilir.
(2) İlgili anabilim/anasanat dalının özelliğine bağlı olarak başvuru alanlarının sınırlan- dırılmasına ve kontenjanların alanlara göre dağılımına, ilgili enstitü yönetim kurulunun öneri- siyle Senato tarafından karar verilir.”
MADDE 2 ‒ Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 16 – (1) Senato tarafından belirlenen nedenlerden birine dayalı olarak öğrencinin, öğrencilik hakları saklı tutulabilir. Öğrenci mazeretini belirten belgeleri ilgili enstitü müdürlüğüne teslim eder ve talep, enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Öğrencinin saklı tutulan öğrenim süresi, bu Yönetmelikte belirlenen azami öğrenim süresinden sayılmaz.”
MADDE 3 ‒ Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Tezli yüksek lisans programı öğrencisi, Kılavuzda yer alan kurallara göre yazdığı tezini, güz döneminde akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavı harf notlarının tesliminin son tarihine kadar; bahar döneminde ise akademik takvimde belirtilen yaz okulu sonu sınavları harf notlarının tesliminin son tarihine kadar jüri önünde sözlü olarak savunur. Sanat çalışması yapan öğrenci ise sanatsal çalışmasını sunar ve Kılavuzda yer alan kurallara göre hazırladığı tezini güz döneminde akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavı harf notlarının tesliminin son tarihine kadar; bahar döneminde ise akademik takvimde belirtilen yaz okulu sonu sınavları harf notlarının tesliminin son tarihine kadar jüri önünde sözlü olarak savunur.”
“(10) Öğrenci, düzelttiği tezini beşinci fıkrada belirtilen usulde aynı jüri önünde en geç üç ay içinde yeniden savunur. Bu savunma sonunda başarısız bulunan ve tezi kabul edilmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.”
MADDE 4 ‒ Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Tezli yüksek lisans programındaki tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması durumunda, reddedilen tezinin enstitü yönetim kurulu tarafından dönem projesi olarak kabul edilmesi ve en az 60 AKTS kredilik 10 dersi almış ve başarmış olması koşuluyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan bu kapsamdaki bir öğrenciye, mezuniyet koşullarını sağlaması için bir yarıyıl ek öğrenim süresi verilir. Bu sürenin sonunda da tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.”
MADDE 5 ‒ Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci; yazılı tez önerisini izleyen yarıyıldaki dönem sonu sınavlarının tamamlandığı tarihe kadar, sözlü savunmasından en az on beş gün önce Doktora Tez İzleme Komitesi üyelerine ulaştırır. Öğrenci bu öneriyi, Komite önünde sözlü olarak savunur.”
MADDE 6 ‒ Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci, onuncu ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Doktora/sanatta yeterlik programı öğrencisi, Kılavuzda yer alan kurallara uygun olarak yazdığı tezini, güz döneminde akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavı harf notlarının tesliminin son tarihine kadar; bahar döneminde ise akademik takvimde belirtilen yaz okulu sonu sınavları harf notlarının tesliminin son tarihine kadar jüri önünde sözlü olarak savunur. Sanatta yeterlik programı öğrencisi, ayrıca tezi ile birlikte özgün çalışmasını da jüri önünde sözlü olarak savunur.”
“(10) Düzeltme kararı verilen tez/sanatta yeterlik çalışması için öğrenci, gerekli düzeltmeleri yaparak tezini/sanatta yeterlik çalışmasını tekrar danışmanına sunar. Danışmanın tezin/sanatta yeterlik çalışmasının savunulabilir olduğuna ilişkin görüşüyle birlikte tez/sanatta yeterlik çalışması, anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye teslim edilir. Öğrenci, en geç altı ay içinde düzelttiği tezini/sanatta yeterlik çalışmasını aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda başarısız bulunan ve tezi/sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin programdan ilişiği kesilir.
(11) Tezde/sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olamayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans için gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer koşulları yerine getirmiş olması kaydıyla talepte bulunması durumunda enstitü yönetim kurulu kararıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan bu kapsamdaki bir öğrenciye, mezuniyet koşullarını sağlaması için bir yarıyıl ek öğrenim süresi verilir. Bu sürenin sonunda da tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.”
MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.